Η ανάθεση του έργου της χαρτογράφησης όλων των εκτάσεων του Νομού Ρεθύμνου σε εταιρία που επελέγη μέσω διαγωνισμού που έκανε το «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ) αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών στο Νομό.
Η απουσία προσωπικού των Δασικών Υπηρεσίών της χώρας δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα τη χαρτογράφηση σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο, μόλις ένα άτομο -το οποίο έχει ταυτόχρονα και άλλες αρμοδιότητες έχει επιφορτιστεί με την χαρτογράφηση εκατομμυρίων εκτάσεων γης, για αυτό τον λόγο η διαδικασία θα γίνει από εταιρία.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία χαρτογράφηση στον Νομό έγινε το 2003 και αφορούσε το 8% των εκτάσεων του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα του βόρειου άξονα του Νομού, τα οποία είναι τα εξής: Άδελε, Αρμένοι, Ρέθυμνο, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Ρουσσοσπίτι, Πρασές, Χρωμοναστήρι, Μαρουλάς, Επισκοπή και Αργυρούπολη. Η χαρτογράφηση που έγινε πριν 14 χρόνια πρέπει επί της ουσίας να επαναληφθεί, αφού έχει περάσει μεγάλο διάστημα και υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις, οι οποίες πρέπει να καταγραφούν εκ νέου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου Χαρά Καργιολάκη, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας της χαρτογράφησης δεν μπορεί να προβλεφτεί. Όπως είπε μόλις ολοκληρωθεί από την εταιρία η χαρτογράφηση το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας θα πρέπει να κάνει τον έλεγχο και ταυτόχρονα υπάρχει και η περίοδος για την υποβολή αντιρρήσεων από πλευράς πολιτών. Παράλληλα, ένα ακόμα αγκάθι για τον Νομό Ρεθύμνου είναι ότι τα όρια των οικισμών τα οποία -για τις 67 περιπτώσεις- παραμένουν σε εκκρεμότητα δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα σε αύτη τη διαδικασία.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Νομού Ρεθύμνης Χαρά Καργιολάκη, ανέφερε: «Περιμένουμε την κατακύρωση του αναδόχου από τον διαγωνισμό που έγινε από το Εθνικό Κτηματολόγιο για τη ανάθεση του έργου της χαρτογράφησης σε εταιρία. Από εκεί και μετά εμείς προσπαθούμε να ετοιμάσουμε ό,τι είναι δυνατό -με δεδομένο ότι έχουμε ελάχιστο προσωπικό. Το πρόβλημα του Ρεθύμνου σε σχέση με την χαρτογράφηση, η οποία παρόλο που θεωρώ ότι είναι πραγματικά ένα σπουδαίο έργο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να γίνει -είναι μεγάλο λόγω έλλειψης προσωπικού. Είμαστε τρία άτομα και το εξής ένα ή μάλλον μισό ασχολείται με αυτή την δουλειά, η τμηματάρχης των δασικών χαρτογραφήσεων, η οποία ασχολείται ταυτόχρονα και με άλλα πράγματα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στους χάρτες όλες τις υπάρχουσες πράξεις και τα δεδομένα που έχει η Διεύθυνση Δασικών Χαρτών, θα τους το παραδώσουμε και η εταιρία μετά την ολοκλήρωση θα μας παραδώσει ένα τελικό χάρτη, τον οποίο εμείς θα πρέπει ξανά να ελέγξουμε. Διαδικασία η οποία είναι επίσης πολύ σοβαρή γιατί εμείς τελικά βγάζουμε το χάρτη. Έχει χαρτογραφηθεί ένα κομμάτι, το οποίο όμως θα πρέπει εξαρχής να χαρτογραφηθεί. Δεν μπορούμε χρονικά να προσδιορίσουμε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία γιατί μετά την παράδοση του έργου από την εταιρία και τον δικό μας έλεγχο, υπάρχει και η διαδικασία των αντιρρήσεων από πλευράς πολιτών. Σε ό,τι αφορά τους δήμους πρέπει να μας αποστείλουν τα όρια των οικισμών. Υπάρχει και εκεί πρόβλημα που πάει πίσω την διαδικασία. Είναι ένα γιγάντιο έργο».
Εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο οι δασικοί χάρτες
Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιοχή, αφού επί της ουσίας έχουν να κάνουν με τον καθορισμό χρήσεων γης, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον. Με την προστασία των δασικών εκτάσεων από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση, διασφαλίζεται η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία.
«Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα χρήσιμο και απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς, είναι ο χάρτης ο οποίος σε όλη την έκταση του Νομού ξεκαθαρίζει ποιες περιοχές είναι δασικές, ποιες είναι γεωργικές, ποιες αρχαιολογικές. Ξέροντας τι έχεις, αυτόματα προχωράς στο επόμενο βήμα, το έχεις τελειώσει το πρώτο. Και είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αν σκεφτείτε ότι εμείς ουσιαστικά αναλωνόμαστε σαν υπηρεσία, το 80% του χρόνου μας φεύγει για πράξεις χαρακτηρισμού, ουσιαστικά αυτό το βήμα όταν αναρτηθεί ο χάρτης δεν θα χρειάζεται να γίνει. Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και πρέπει ο πολίτης να ξέρει που βρίσκεται και που πατάει. Δεν μπορεί να πληρώνει φόρους και μετά να του λέμε εμείς ότι διεκδικείται από το δημόσιο η έκταση. Οι δασικοί χάρτες είναι ένα εργαλείο, που ένα εύνομο και υπεύθυνο κράτος θα πρέπει να έχει. Χωρίς αυτό υπάρχουν προβλήματα χωροθέτησης έργων και υπηρεσιών. Το να γίνει ένας δρόμος ξεκινά με μια πράξη χαρακτηρισμού, η οποία παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Αν υπήρχε αυτό το εργαλείο όλα αυτά θα ήταν τελειωμένα, θα ξέραμε εξαρχής το υπόβαθρο» ανέφερε η κυρία Καργιολάκη, η οποία επανέλαβε την αναγκαιότητα η διαδικασία να γίνει σωστά.
Προθεσμία στους δήμους μέχρι τις 15 Μαΐου δίδει το υπουργείο Περιβάλλοντος
Εν τω μεταξύ με επιστολή που απέστειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε δημάρχους της χώρας, με θέμα τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στους Δασικούς Χάρτες, τους ενημερώνει ότι οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να αναρτήσουν όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους Δασικούς Χάρτες. Αυτή η υποχρέωση εκπληρώθηκε το 2017 για 120 Δήμους σε όλη τη χώρα και εξυπηρετήθηκαν τα δικαιώματα των πολιτών σε αυτές τις περιοχές.
Το ΥΠΕΝ με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4519/2018 (άρθρο 24, παράγραφος 1) έδωσε μια τελευταία παράταση σε 173 δήμους, που δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, έως τις 15 Μαΐου 2018. Σημειώνουμε ότι αυτή η υποχρέωση έπρεπε να είχε καλυφθεί έως το τέλος του 2017, για να μην υφίστανται άσκοπη ταλαιπωρία οι πολίτες κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων, αλλά λίγοι ΟΤΑ είχαν καλύψει αυτή την υποχρέωση.
Ο αναπληρωτής υπουργός με την επιστολή τονίζει στους/στις δημάρχους ότι «Η οριοθέτηση στους δασικούς χάρτες των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ορθή ανάρτησή τους, την πληροφόρηση του πολίτη και την προστασία των δικαιωμάτων τους, καθώς θα συμβάλει στη μείωση της ανάγκης για υποβολή αντίρρησης από την πλευρά των πολιτών, στην ασφάλεια δικαίου, καθώς και στην επιτάχυνση του έργου των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων».
Ο αναπληρωτής υπουργός κλείνει την επιστολή, υπενθυμίζοντας στους/στις Δημάρχους ότι η ανταπόκριση 120 δήμων κατά την ανάρτηση του 2017, σε στενή συνεργασία του ΥΠΕΝ με την ΚΕΔΕ, συνέβαλε σημαντικά στο να έχουμε ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 32% της χώρας, διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε εθνικό και, φυσικά, σε δημοτικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η επιτάχυνση των ενεργειών των ΟΤΑ και η άμεση αποστολή και ανάρτηση των στοιχείων των περιοχών τους.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Άγγελος Μαλάς, τόνισε ότι η υπηρεσία του Δήμου βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας της νομοθεσίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αποστολή των στοιχείων των ορίων των οικισμών και των αστικών πυκνώσεων, διαδικασία η οποία ωστόσο χαρακτηρίζεται σύνθετη και πολύπλοκη και την οποία καλείται να κάνει ένας υπάλληλος. Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλάς, τα όρια των 67 οικισμών είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, το οποίο χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς. Σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Η διαδικασία είναι σύνθετη και πρέπει να γίνει για κάθε οικισμό χωριστά. Σε ό,τι αφορά τους 67 οικισμούς θα αποσταλούν τα παλιά όρια με συντεταγμένες. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται σαν διαδικασία. Υπάρχει ένας χάρτης χωρίς συντεταγμένες. Εμείς θα στείλουμε τα όρια των οικισμών, τα οποία είμαστε σε φάση να νομιμοποιήσουμε. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αστικές πυκνώσεις σε οικισμούς των οποίων τα όρια έχουν καταργηθεί, γιατί πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις περιοχές των οποίων τα όρια θα επαναδημοσιευτούν. Διαφορετικά δεν έχει νόημα να μην τις εξαιρέσεις από δασικές, γιατί δεν θα μπορεί να κτίσει κανείς. Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι περιοχές έχουν πάρει τις εγκρίσεις παλαιότερα και δεν έχουν δασικό χαρακτήρα μέσα στον οικισμό, εκτός από μια – δυο περιπτώσεις που ο δασικός χαρακτήρας συμπεριλαμβάνεται στην οριοθέτηση και θέλει αποχαρακτηρισμό. Επιδίωξή μας είναι να συμπεριληφθούν όλα τα όρια των οικισμών πριν την κατάργηση των ορίων τους. Η υπηρεσία μας θα επεξεργαστεί τη νομοθεσία και αναλόγως θα κινηθούμε, ώστε να συμπεριλάβουμε όλα τα όρια των οικισμών και τις αστικές πυκνώσεις τους. Θα δούμε την πορεία της διαδικασίας για τους τέσσερις οικισμούς Αδελιανός Κάμπος, Πηγιανός Κάμπος, Λούτρα και Σκουλούφια που έχουμε ήδη αποστείλει προς νομιμοποίηση και ταυτόχρονα προετοιμάζουμε και άλλους όπως το Ατσιπόπουλο, Πρινέ, Βιολί Χαράκι ώστε να λήξουμε το διαδικαστικό, να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι».
Αναφερόμενος στην σπουδαιότητα των δασικών χαρτών για τον τόπο, ο κ. Μαλάς είπε: «Είναι βέβαιο ότι οι δασικοί χάρτες είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για να μπορεί να κάνεις οτιδήποτε και να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση στο κλάδο του επαγγελματία, του μηχανικού, του επενδυτή. Να είναι ξεκάθαρο το καθεστώς για οποιαδήποτε παρέμβαση είτε αυτό είναι επιχείρηση, είτε για κάποιον που θέλει να φτιάξει το σπίτι του ή να πάρει μια μικροάδεια. Πρέπει εξαρχής να γνωρίζει κανείς τι επιτρέπεται να κάνει πού. Για να περάσουμε στη φάση των ηλεκτρονικών αδειών πρέπει να υπάρχει αυτό το υπόβαθρο, να γνωρίζουμε τι ισχύει, αν είναι δασικό, αν είναι αρχαιολογική ζώνη, αν είναι ζώνη υψηλής παραγωγικότητας. Όλα αυτά πρέπει να είναι γνωστά και να δίδονται στον ιδιώτη για να μπορεί να ξέρει και εκείνος πως μπορεί να προχωρήσει. Με το εργαλείο αυτό εξοικονομείται και χρόνος και ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο σφάλματος εκτίμησης του μηχανικού. Πρέπει να υπάρχει ένα υπόβαθρο που δεν πρέπει να αμφισβητείται».