71.687 στρέμματα γης έγιναν στάχτη από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Νομό Ηρακλείου από το 1998 έως και το 2013, ενώ η χρονιά με τη μεγαλύτερη καταστροφή ήταν το 2012, καθώς στις φλόγες της πύρινης λαίλαπας παραδόθηκαν 24.569 στρέμματα. Συνολικά από το μακρινό 1998 μέχρι και πέρυσι εκδηλώθηκαν 4.798 πυρκαγιές στο Νομό Ηρακλείου.
Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης με επίκεντρο το σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στάθηκαν στην ανάγκη υλοποίησης του σχεδιασμού, που έχει ήδη εκπονηθεί για την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την πρόληψη δασικών πυρκαγιών αλλά και την άμεση επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών σε περιστατικά πυρκαγιάς.
Τόσο οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας όσο και οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη, εστίασαν στην συνδρομή των απλών πολιτών και εθελοντικών ομάδων, στις προσπάθειες που θα καταβληθούν από τους αρμόδιους φορείς κυρίως στην πρόληψη πυρκαγιάς.
Ο σχεδιασμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας προβλέπει μεταξύ άλλων των ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές, την ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων σε δράσεις επιτήρησης δασών, όπως επίσης και τον προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτιρίων. Επίσης σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός περιαστικών δασών, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες προληπτικού καθαρισμού βλάστησης.
«Δυστυχώς δεν είχαμε καλό χειμώνα και από ότι φαίνεται θα έχουμε δύσκολο καλοκαίρι. Για αυτό το λόγο πρέπει να πάρουμε μέτρα προληπτικά και κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο μέτρο που μπορεί να πάρει κανείς είναι η ενημέρωση των πολιτών. Να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να μην θέτουμε σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον. Όσο πιο πολύ προσέξουμε τόσο το καλύτερο.
Δεν πρέπει να ανάβουμε μία φωτιά χωρίς λόγο, όπως επίσης όταν βλέπουμε μία φωτιά να ειδοποιούμε αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.
Πέρυσι η χρονιά ήταν καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι είχαμε μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών, είχαμε μικρότερες συνέπειες, εξαιτίας της έγκαιρης επέμβασης των πολιτών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.
«Καλέσαμε το συντονιστικό του νομού και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τις πυρκαγιές. Πάνω από όλους είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ δίπλα στην υπηρεσία είναι τόσο η Περιφέρεια Κρήτης, όσο και ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης και οι εθελοντές. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί ενιαία για να έχουμε και αυτό το καλοκαίρι ένα καλό αποτέλεσμα» υποστήριξε ο πολιτικός προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Αλέκος Ξωμεριτάκης.
«Η περυσινή χρόνια το 2013 ήταν καλύτερη από το 2012, καθώς αν και καταγράφηκε μία αύξηση 23% στον αριθμό των πυρκαγιών είχαμε μία μείωση στην καμένη έκταση περίπου στο 26%. Αυτό το οποίο με ανησυχεί περισσότερο στο κομμάτι των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι κάθε χρόνο έχουμε και μία μεγάλη πυρκαγιά της τάξεως των 15.000 στρεμμάτων, η οποία δυστυχώς ανατρέπει όλο το θετικό αποτέλεσμα που πιθανότατα να είχαμε», υποστήριξε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Μανώλης Δαβουλάκης.