Η διαρροή εσόδων από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, αποτελεί ανοιχτή πληγή για τον Δήμο Ρεθύμνου, αλλά και για το σύνολο των Δήμων της χώρας. Σε χιλιάδες ανέρχονται τα αδήλωτα τετραγωνικά επιφανειών, κατοικιών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αρκετοί δημότες επί σειρά ετών να μην καταβάλλουν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ το αντίστοιχο δημοτικό τέλος.
Ήδη, οι έλεγχοι στον Δήμο Ρεθύμνου έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα περίπου χρόνο και έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων, στις οποίες μάλιστα επιβλήθησαν τα σχετικά πρόστιμα.
Πλέον ένα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο που αφορά στον υπολογισμό των δημοτικών τελών, βρίσκεται στη διάθεση των Δήμων της χώρας. Πρόκειται για μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή που δημιούργησε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΔΕΔΔΗΕ), προκειμένου να αναβαθμίσει τον τρόπο επικοινωνίας των Δήμων με την εταιρεία.
Ειδικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ διατηρεί βάση δεδομένων με στοιχεία των ακινήτων, τα οποία παρέχονται από τους Δήμους, όπως η επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα και η τιμή ζώνης, και είναι αρμόδιος να αποστέλλει στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος και το τέλος ακίνητης περιουσίας, ώστε να εισπράττονται από τους πελάτες τους και να αποδίδονται στη συνέχεια στους αντίστοιχους Δήμους.
Η νέα web εφαρμογή θα αντικαταστήσει σταδιακά τον υφιστάμενο τρόπο αποστολής (μέσω ταχυδρομείου) των μεταβολών των στοιχείων των ακινήτων όλων των Δήμων της χώρας προς την εταιρεία, περιορίζοντας δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις καθυστερήσεις.
Όλοι οι Δήμοι θα μπορούν, αφού αποκτήσουν τον αντίστοιχο κωδικό πρόσβασης, να εισάγουν τα αρχεία μεταβολών, να ελέγχουν τυχόν λανθασμένες εγγραφές και να προβαίνουν άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις.
Με τη νέα σύγχρονη ηλεκτρονική διαδικασία, οι Δήμοι θα βελτιώσουν την ταχύτητα ενημέρωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με τις μεταβολές των στοιχείων των ακινήτων και κατ’ επέκταση θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν διαπιστώνουν αδήλωτα τετραγωνικά, να επιβάλλουν πρόστιμα και να περιορίσουν τις απώλειες των δημοτικών τους εσόδων.
Χθες στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπροσώπους των δήμων όλης της Κρήτης από τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΚΕΔΕ, για τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι πιστοποιημένοι υπάλληλοι.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Τσιάμης, πρόεδρος Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ανέφερε: «Εδώ και τριάντα χρόνια και πλέον οι Δήμοι γνωστοποιούν στη ΔΕΗ και αργότερα στον διαχειριστή που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, τα τέλη με τα τετραγωνικά μέτρα και τις ζώνες που αφορούν τους Δήμους μας. Αυτό γινόταν με μια διαδικασία πολύ γραφειοκρατική, στην οποία πολλές φορές συνέβαιναν λάθη και δεν είχαμε και την αμεσότητα την οποία θέλαμε. Η ΚΕΔΕ με την άψογη συνεργασία που είχε με τον ΔΕΔΔΗΕ, δημιουργήσαμε μια υπηρεσία διαδικτυακή. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα αποστέλλεται το cd με τα τετραγωνικά για να τα δηλώνουμε στη ΔΕΗ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά πιστοποιημένοι υπάλληλοι σε κάθε Δήμο θα μπορούν να καταχωρούν τα τετραγωνικά, να βλέπουν τα λάθη, να κάνουν αναζητήσεις και να βρίσκουν το ακίνητο στο οποίο θέλουν να δουν τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί».
Ο κ. Τσιάμης τόνισε ότι τα αδήλωτα τετραγωνικά αποτελούν τεράστια πληγή για τους Δήμους, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικά ποσά από τα δημοτικά τέλη. Ο ίδιος τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό υπάρχει στα σκαριά μια συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπου οι Δήμοι διαδικτυακά θα έχουν πρόσβαση στα Ε1 και Ε9 των δημοτών και θα μπορούν να διασταυρώνουν τα σχετικά στοιχεία. Η διαδικασία αυτή, όπως ξεκάθισε ωστόσο, χρειάζεται να ψηφιστεί με σχετικό νόμο.
Εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ ο Αλέξανδρος Πάλλης ανέφερε: «Το καλό είναι ότι υπάρχει ένα κεντρικό όργανο που εκπροσωπεί 325 Δήμους με τους οποίους ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί στο εξής να επικοινωνήσει άμεσα. Η διαδικασία αυτή ουσιαστικά μηχανογραφεί όλα τα αρχεία, αποτελώντας ένα εύχρηστο εργαλείο. Μπορεί να αυξάνεται το κόστος μας, ωστόσο θα απλοποιεί τη διαδικασία και θα δώσε τέλος στη μέχρι σήμερα γραφειοκρατία».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο αυτό εργαλείο, το οποίο όπως είπε, αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με την πρόσβαση των Δήμων στα Ε1 και τα Ε9, ώστε να γίνει ο απαραίτητος εξορθολογισμός των δημοτικών τελών που στη συνέχεια θα μπορεί να οδηγήσει και στη μείωσή τους. Μάλιστα, όπως είπε, δεν αποκλείεται όταν καταχωρηθούν όλα τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό σύστημα, στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις να επιβληθούν πρόστιμα και αναδρομικά.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη πόλη της επαρχίας μετά την Αθήνα που γίνεται αυτή η ενημέρωση. Είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, καθώς ήταν για πολλά χρόνια απαίτησή μας, αφού εδώ και καιρό προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο, ώστε πληρώνοντας αυτό που πρέπει ο κάθε ένας, να μπορούμε να έχουμε και φθηνότερα δημοτικά τέλη. Όταν εξορθολογιστούν οι χρεοπιστώσεις θα μπορέσει να γίνει αυτό.
Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει μεγάλη διαρροή. Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ είχε τη βάση δεδομένων, εμείς αν βρίσκαμε μέσα από έλεγχο κάποια διαφοροποίηση στα τ.μ. κάναμε αίτηση μέχρι να γίνει η ενημέρωση στα συστήματα, περνούσαν μήνες, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρροή εσόδων και να μη μπορούμε να ελέγξουμε τι δηλώνει ο καθένας. Τώρα με αυτή τη διαδικτυακή εφαρμογή έχουμε δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου οι κωδικοποιημένοι χρήστες σε κάθε υπηρεσία, θα μπορούν να βλέπουν τί έχει δηλώσει ο καθένας. Αν έχουν μετά από έλεγχο προκύψει διαφορές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, την ίδια στιγμή μπαίνει στο σύστημα ο υπάλληλος, το διορθώνει και έτσι από τον επόμενο λογαριασμό βγαίνουν σωστά τα δημοτικά τέλη. Αυτό σημαίνει αυτοματοποίηση των δεδομένων. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι 0 τα δηλωμένα τ.μ. και η υπηρεσία κάνει πολλή προσπάθεια για να τα βρει».