Επαγγελματίες και έμποροι συμφωνούν, ότι η έλλειψη ρευστότητας χρήματος έχει γίνει τόσο αισθητή όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον έντονος προβληματισμός αλλά και θυμός, για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η κοινωνία και που την οδηγεί σε περικοπή των εξόδων της μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Όχι στα αναγκαία για την αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά σε εκείνα που χρειάζεται οπωσδήποτε και έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί για την κάθε ημέρα!
Η τρέχουσα περίοδος των εκπτώσεων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί.
Η αγορά δεν είναι ένα τυχαίο δείγμα. Είναι η εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κόσμου. Και η τοπική αγορά, δυστυχώς, δείχνει να έχει επιστρέψει σε εποχές, στις οποίες θα ήθελαν επαγγελματίες και καταναλωτές να ξεχάσουν.
Καταστάσεις όπως ανεπάρκεια αγαθών και εμπορευμάτων, δηλαδή περιορισμός στα διατιθέμενα είδη κατανάλωσης, γίνονται πλέον αισθητές και στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τους ίδιους τους εμπόρους καταγράφεται αδυναμία όχι μόνο από πλευράς ζήτησης, αλλά και από πλευράς προσφοράς και διάθεσης!
«Στάση αγορών»
Τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης, γινόταν λόγος για υποτονικό κλίμα και περιορισμένη κίνηση. Στις φετινές εκπτώσεις, το χαρακτηριστικό είναι η «στάση αγορών».
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Μανώλη Σταματογιαννάκη, ο οποίος, μιλώντας για το θέμα στην εφημερίδα μας, τόνισε, ότι είναι κοινός τόπος για τον εμπορικό κόσμο, ότι οι τρέχουσες είναι οι πιο δύσκολες εκπτώσεις όλων των εποχών! «Ο κόσμος όχι μόνο δεν ψωνίζει αλλά δεν κινείται καν στους χώρους της αγοράς» είπε ο ίδιος, ο οποίος θεωρεί, ότι η βαριά φορολογία και οι συνεχείς οικονομικές υποχρεώσεις των καταναλωτών, επιφέρουν ως αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη δυσχέρεια στη συμπεριφορά του κοινού.
Στην άποψη αυτή συγκλίνει και η ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου κα Αθηνά Τσικιντίκου, η οποία κάνει λόγο για «έρημους δρόμους» και καταναλωτική αδυναμία, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη αντίστοιχη περίοδο. Η ίδια τόνισε, ότι ακόμα και η περίοδος των γιορτών κινήθηκε σε «ιστορικά χαμηλά επίπεδα» για να προχωρήσει στη διαπίστωση ότι «Δεν υπάρχουν χρήματα στην τσέπη του κόσμου και δεν μπορεί να ψωνίσει».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών Ρεθύμνου κ. Κοσμάς Περπιράκης επισήμανε, ότι η μέχρι σήμερα κίνηση στη αγορά, δεν αγγίζει καν το μισό των ποσοστών που καταγράφηκαν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο και επισήμανε, ότι «Ο σύνηθες τζίρος ενός καταστήματος σε καθημερινή βάση κινείται από μηδέν έως το πολύ εκατό ευρώ»!
Όλη αυτή η κακή κατάσταση γίνεται, όπως είναι φυσικό, αντικείμενο συζήτησης μέσα στον εμπορικό κόσμο, ο οποίος αιτιολογεί τα δεδομένα στη βάση των οικονομικών συγκυριών που «στριμώχνουν» τους πολίτες και δεν τους αφήνουν περιθώρια να κινηθούν όπως θα επιθυμούσαν σε καταναλωτικό επίπεδο.
Ο κ. Σταματογιαννάκης ευελπιστεί, ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα διαμορφωθεί μια καλύτερη κατάσταση στην αγορά, καθώς θα υπάρχει μια χρονική απομάκρυνση από τη βεβαρυμμένη περίοδο των οικονομικών υποχρεώσεων του κόσμου, όπως πάντα είναι οι γιορτές και το τέλος του έτους.
Η κ. Τσικιντίκου από την πλευρά της πιστεύει, ότι για το Ρέθυμνο θα είναι οικονομική ανάσα και το καρναβάλι ενώ προβλέπει, ότι η τουριστική περίοδος θα έρθει για να τονώσει την εμπορική αγορά.
Πρόβλημα έχουν και οι έμποροι
Δεδομένη είναι πάντως και η κακή κατάσταση των ίδιων των εμπόρων. Ο κ. Σταματογιαννάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε, ότι είναι γεγονός πως και τα καταστήματα δεν έχουν προχωρήσει στα αναμενόμενα από τον κόσμο ποσοστά μείωσης των τιμών ή στις προσφορές, που πιθανότατα περίμεναν οι καταναλωτές.
Αυτό, όπως εξήγησε, δεν έχει να κάνει τόσο με μια κάποια διάθεση περισσότερου κέρδους ή πολιτική σταδιακής αύξησης των εκπτωτικών ποσοστών, αλλά κυρίως γιατί τα περισσότερα καταστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα διάθεσης μεγάλου αριθμού και ποικιλία εμπορευμάτων.
«Η στρόφιγγα των τραπεζών έχει κλείσει» είπε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου για να τονίσει, ότι επιπλέον οι έμποροι έχουν να αντιμετωπίσουν την συνεχώς αυξανόμενη βαριά φορολογία και να συμπληρώσει, ότι η αδυναμία των καταναλωτών, γίνεται ταυτόχρονα και αδυναμία των εμπόρων, καθώς όλα λειτουργούν ως μια αλυσίδα οικονομικών επιπτώσεων.
Πάνω στο ίδιο ζήτημα η κ. Τσικιντίκου επισήμανε, ότι η έλλειψη προϊόντων οφείλεται και στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, καθώς τα Ελληνικά Εργοστάσια και οι εγχώριες βιοτεχνίες κλείνουν η μία μετά την άλλη, ενώ όσες παραμένουν, περιορίζουν την παραγωγή τους στα απολύτως απαραίτητα. «Δεν βρίσκουμε πια την ποικιλία των εμπορευμάτων που θα θέλαμε να διαθέσουμε» συμπλήρωσε η ίδια.
«Επηρέασε και η μη παραγωγή ελαιολάδου»
Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Μανώλης Ψαρουδάκης, δήλωσε, ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ήταν αναμενόμενη για το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων, διότι χρονικά ήταν σχεδόν αμέσως μετά τις γιορτές.
Ο ίδιος θεωρεί, ότι την κακή οικονομική κατάσταση των Ρεθεμνιωτών επιβάρυνε αισθητά και η φετινή μη παραγωγή ελαιολάδου. Τα έσοδά τους, δηλαδή, μειώθηκαν περαιτέρω και μάλιστα από ένα προϊόν, που έως πέρσι αποτελούσε σίγουρο εισόδημα για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
«Συμβαίνει αυτό που περιμέναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος για να τονίσει, ότι «Ευελπιστούμε η κίνηση να ανέβει τον Φεβρουάριο».