Η καθυστέρηση υλοποίησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων ανά δήμο «φρενάρει» τη χρηματοδότηση των δυο μεγάλων έργων που περιλαμβάνει ο περιφερειακός σχεδιασμός, δηλαδή τη δημιουργία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αμάρι και Χερσόνησο, που θα δώσουν οριστική λύση στο μεγάλο και χρονίζον ζήτημα του νησιού.
Ο Εθνικός Σχεδιασμός των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος σαφώς ορίζει τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ στο σκέλος της υλοποίησης και εφαρμογής των τοπικών σχεδίων ανά δήμο, με απώτερο στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την αύξηση της ανακύκλωσης, τη διαλογή στην πηγή και τη σωστή υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, έτσι ώστε να υπάρξει περιορισμός των σκουπιδιών, αύξηση της ανακύκλωσης και εξοικονόμηση πόρων.
Με δεδομένο όμως ότι ο χρόνος πιέζει και κανένας δήμος του νησιού δεν έχει ολοκληρώσει το παραπάνω προβλεπόμενο σχέδιο, η μόνη πιθανότητα για να μην απολεστούν οι ευρωπαϊκοί πόροι, τους οποίους καιρό τώρα έχει εξασφαλίσει η περιφέρεια, είναι να γίνει δεκτό το αίτημα των δημάρχων της Κρήτης από τα αρμόδια υπουργεία, για να προχωρήσουν κανονικά και χωρίς χρονοτριβή δημοπρασίες των δύο μεγάλων έργων και να μην εξαρτηθεί η τύχη τους από την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων, τα οποία μπορεί να υλοποιούνται παράλληλα.
Το αίτημα αυτό πρόκειται να μεταφέρει σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών σε συνάντηση που θα έχει μαζί του ο Σταύρος Αρναουτάκης, ζητώντας τη βοήθεια του και προσδοκώντας ότι θα κατανοήσει τη μεγάλη ζημιά που θα υποστεί το νησί αν χαθούν τα χρήματα αυτά.
Σε περίπτωση ωστόσο που το υπουργείο δεν υποχωρήσει τότε χάνεται πολύτιμος χρόνος αφού το ποσό που διατίθεται από το Έ ΚΠΣ, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ θα καταμεριστεί σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Με δεδομένο ωστόσο ότι τα χρήματα είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν για όλη τη χώρα το πρόβλημα που θα υπάρξει θα είναι οξύ.
Για το φλέγον αυτό ζήτημα πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης παρουσία των αντιπεριφερειαρχών και όλων των δημάρχων του νησιού, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τυχόν ματαίωση της δημοπράτησης των έργων και την απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο Στ. Αρναουτάκης πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα δοθεί λύση από το υπουργείο αρκεί να επιδείξει πολιτική βούληση ώστε να μη χαθούν τα σημαντικά αυτά έργα από το νησί. «Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε στη λύση που πρέπει, ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημοπρατηθούν οι δυο μονάδες οι οποίες είναι της Χερσονήσου και του Αμαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.
Να υπενθυμίσουμε ότι για το σύνολο των έργων κατασκευής των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, το κονδύλι που είναι δεσμευμένο από την περιφέρεια, ανέρχεται στο ποσό των 108 εκ. ευρώ.
Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νομό Ρεθύμνου σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα το έργο κατασκευής του εργοστασίου στο Αμάρι ενώ παράλληλα να αναζητηθεί και να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό το νέο κύτταρο, με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ Αμαρίου σε λίγα χρόνια θα είναι κορεσμένος και πρέπει εκ του προοιμίου να έχει σχεδιαστεί ο νέος χώρος που θα υποδεχτεί τα απορρίμματα. Παράλληλα, με βάση τον σχεδιασμό οφείλει ο κάθε δήμος να προχωρήσει στη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Για τον δήμο Ρεθύμνου το πιθανότερο σημείο είναι αυτό που έχει προβλεφθεί σε παλαιότερη μελέτη -στην περιοχή Τρία Μοναστήρια όπου θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων- ενδεχομένως και κάποιας ήπιας κλίμακας επεξεργασίας- συμπίεσης για να μεταφέρονται στη συνέχεια στο Αμάρι τα σύμμεικτα και στη ΔΕΔΙΣΑ τα ανακυκλώσιμα υλικά.