Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία των νοσοκομείων της Κρήτης, καθώς, τόσο οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και η συνεχής υποβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών έχουν επηρεάσει αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Τα προβλήματα διογκώνονται σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι εξαιρετικά δύσκολες, τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους ασθενείς.
Ήδη λόγω υποστελέχωσης στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει ανασταλεί η λειτουργία τριών κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που έχει απομείνει με τέσσερις κλίνες ενώ υπολειτουργούν και τα χειρουργεία, αφού υπάρχει μόνο ένα τραπέζι διαθέσιμο όλο το 24ωρο. Το σοβαρότερο πρόβλημα αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις και στο διοικητικό προσωπικό. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς στην παιδιατρική κλινική χρειάζεται τουλάχιστον ένας, στην ορθοπεδική επίσης ένας, αναισθησιολόγοι υπάρχουν τρεις, ενώ χρειάζονται πέντε, οφθαλμίατροι υπάρχουν δύο και χρειάζονται τρεις, ενώ ψυχίατροι υπάρχουν τρεις και χρειάζονται τέσσερις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουρολογική κλινική δεν λειτουργεί καν, αφού δεν υπάρχει ουρολόγος.
Την ίδια στιγμή στο κόκκινο βρίσκονται και τα δύο μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού. Στον αέρα βρίσκεται πλέον η λειτουργία ιατρείων στο ΠΑΓΝΗ όπως το παιδοκαρδιολογικό, ενδοκρινολογικό, οφθαλμολογικό και το γαστρεντερολογικό ενώ σημαντική καθυστέρηση καταγράφεται σε χειρουργικές επεμβάσεις καθώς η ιατρική κοινότητα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μόνο τα άκρως επείγοντα περιστατικά.
Έντονες αντιδράσεις στις τάξεις εργαζομένων έχει προκαλέσει και η απόφαση για συγχωνεύσεις κλινικών, όπως για παράδειγμα της παθολογικής με τη νεφρολογική και της γενικής χειρουργικής με την παιδοχειρουργική, εκπρόσωποι των οποίων μάλιστα κάνουν λόγο για μία απόφαση χωρίς καμία λογική που οδηγεί τις συγκεκριμένες κλινικές στην υποβάθμιση και το λουκέτο. Θύματα για ακόμα μία φορά της κατάστασης που επικρατεί στη δημόσια υγεία σε επίπεδο Κρήτης είναι οι νοσηλευόμενοι και οι πολίτες που χρήζουν ιατρικής περίθλαψης, πολλοί εκ των οποίων με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά.
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων περιμένουν την υλοποίηση των εξαγγελιών της προηγούμενης κυβέρνησης για τις προσλήψεις προκειμένου τα νοσηλευτικά ιδρύματα να μπορέσουν να «ανασάνουν».