Η υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί στον τομέα της υγείας και η αξιολόγηση του προσωπικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο παγκρήτιας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων νοσοκομείων της Κρήτης, παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα νοσοκομεία, Μιχάλη Γιαννάκου.
Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Κρήτης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο μέτρο της αξιολόγησης του προσωπικού, υποστηρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μεγαλώσει η δεξαμενή της διαθεσιμότητας που οδηγεί σε απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, με στόχο το κυβερνητικό επιτελείο και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας να κάνει πίσω στο θέμα της αξιολόγησης. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η αξιοκρατική αξιολόγηση παραγωγικότητας του προσωπικού είναι αποδεκτή, ωστόσο η ποσοστιαία κρύβει σκοπιμότητες.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα νοσοκομεία, εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής ιδιαίτερα επικριτικός για τις κυβερνητικές αποφάσεις, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια υποχώρησης από πλευράς εργαζομένων.
«Πρέπει να αναδείξουμε για ακόμα μία φορά τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που είναι μεταξύ άλλων η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και θα αναγκαστούν πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα να αναστείλουν υπηρεσίες τους από το καλοκαίρι.
Έχουν αποχωρήσει πάνω από 15.000 υπάλληλοι τα τελευταία 3.5 χρόνια των μνημονίων και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας.
Σήμερα οι Έλληνες πολίτες πρέπει να πληρώσουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, πάνω από 2.5 εκατ. είναι ανασφάλιστοι και όσοι δεν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες οδηγούνται στη φιλανθρωπία. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη πολιτική συρρίκνωσης.
Η κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης θα επιδιώξει να φτιάξει τη νέα δεξαμενή μόνιμης κινητικότητας, διαθεσιμότητας και απολύσεων στο δημόσιο τομέα», επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος προσθέτοντας: «Προγραμματίζουμε μία σειρά από κινητοποιήσεις. Συγκεντρώνουμε υπογραφές διαμαρτυρόμενοι στο νέο σύστημα αξιολόγησης. Θέλουμε αξιολόγηση αξιοκρατική και όχι αυτή που οδηγεί σε απολύσεις και διαθεσιμότητα. Στις 14 του μήνα υπάρχει πανυγειονομική κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούμε για μία σειρά θεμάτων που υποβαθμίζουν την υγεία».