Ακόμα ένας κλάδος παίρνει τη σκυτάλη των προειδοποιήσεων για επερχόμενες κινητοποιήσεις μετά τους αγρότες και τους συνταξιούχους. Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων αντιδρούν έντονα στην προοπτική επιβολής φόρου σε ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, ενώ μέσω της ανακοίνωσης της ΠΟΠΕΚ έκαναν κάλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών για εξαίρεση του κλάδου από την παραπάνω ρύθμιση που εξετάζεται.
Σε αδιέξοδο οι πρατηριούχοι
Τη βαθιά πληγή που έχει ανοίξει στον κλάδο, με την επιβολή των κάπιταλ κοντρόλς, την υπερφορολόγηση αλλά και την ευρύτερη δυσμενή οικονομικοκοινωνική κατάσταση που επικρατεί, επισημαίνουν οι επαγγελματίες του κλάδου ενώ τονίζουν ότι βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.
Παράλληλα σημειώνουν ότι με την αυξημένη χρήση των πιστωτικών αλλά και χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στην αγορά, ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι κρατήσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι εξαιρετικά μεγάλες καθώς είναι στο 0,8%-1% μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό κέρδους.
Παράλληλα στην ανακοίνωση της η ΠΟΠΕΚ θέτει βέτο στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές ενώ συγκεκριμένα ζητούν να εξαιρεθούν τα πρατήρια, υπενθυμίζοντας ότι το 65% του τζίρου στα καύσιμα είναι φόροι.
Επίσης ζητούν να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα περιθώρια μεικτού κέρδους του κλάδου κινούνται μεταξύ 3%-5% περίπου. Ενώ τέλος, καλούν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στον έλεγχο και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων προκειμένου να εξασφαλισθούν έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η. Ξυδάκης: «Ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων»
Σε επικοινωνία που είχαν τα «Ρ.Ν» με τον πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου κ. Ηρακλή Ξυδάκη, δήλωσε σχετικά με το θέμα τα εξής: «Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών, ανάλογα με τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής εξουσίας θα ορίσουμε και εμείς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου από την πλευρά μας τα επόμενά μας βήματα. Στην περίπτωση που τελικά ενεργοποιηθεί από το υπουργείο η συγκεκριμένη παράμετρος θα έρθουμε σε συλλογική συνεννόηση και θα αποφανθούμε για τη μορφή των κινητοποιήσεων στις οποίες θα προβούμε. Η παρούσα κατάσταση στον κλάδο μας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι πρατηριούχοι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο από την κυβερνητική πολιτική. Το ενδεχόμενο της επιβολής φόρου στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές θα προσθέσει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα. Η μείωση των εσόδων που έχει παρατηρηθεί από την επιβολή των νέων συντελεστών σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση έχει γονατίσει τον κλάδο. Οι υπέρογκες κρατήσεις στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα αλλά και το γεγονός ότι η εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών είναι υποχρεωτική και η πλειονότητα των επαγγελματιών έχει προχωρήσει στην τοποθέτησή τους, ωστόσο δεν έχουν εκταμιευθεί οι ενισχύσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους, είναι οι δυο σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Σαν αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω αυτή τη φορά και να δεχτούμε την επιβολή φόρου στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές καθώς είναι μια ακόμα ρύθμιση που θα μας γονατίσει ακόμα πιο πολύ».