Τη στιγμή που τα πάγια έξοδα των ενοικιαστών περιπτέρων αυξάνονται καθημερινά τα κέρδη έχουν μειωθεί, με την φράση «κάθε πέρυσι και καλύτερα» να αποτυπώνει το γκρίζο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Πάγια έξοδα όπως το ενοίκιο, οι ασφαλιστικές τους εισφορές, η ΔΕΗ και οι πληρωμές στις εταιρίες των ειδών που αγοράζουν είναι δύσκολο να καλυφθούν με τους περιπτερούχους να επιδίδονται σ’ ένα καθημερινό αγώνα δρόμου, προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να έχουν βιώσιμο χαρακτήρα. Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα στο Νομό Ρεθύμνου, 34 περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κατά πόσο ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
Οι εποχές που οι περιπτερούχοι έκαναν «χρυσές» δουλειές φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς οι περισσότεροι από τους ενοικιαστές περιπτέρων μέσα σ’ ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας καλύπτουν μετά δυσκολίας καθημερινές τους υποχρεώσεις. Μεγάλο πλήγμα στον κλάδο αποτέλεσε η μείωση του ποσοστού κέρδους από την πώληση τσιγάρων και καρτών κινητής τηλεφωνίας.
Από την άλλη οι καταναλωτές προχωρούν με μέτρο σε αγορές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αρκέστηκαν στην αγορά νερού και περιόρισαν στο ελάχιστο την κατανάλωση παγωτού, αναψυκτικού και σοκολατοειδών.
Στα «Ρ.Ν.» μίλησε η πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης Ελένη Χαιρέτη, η οποία αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο των περιπτερούχων.
Σύμφωνα με την ίδια το ποσοστό κέρδους από την πώληση τσιγάρων και καρτών τηλεφωνίας, έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Όπως τονίζει αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία ο συγκεκριμένος κλάδος θα κατακερματιστεί.
«Οι περισσότεροι συνάδελφοι προσπαθούν να κρατήσουν τα σημεία τους, ωστόσο αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σε σχέση με πέρυσι τα πράγματα είναι χειρότερα. Από την επικοινωνία που έχω σε καθημερινή βάση με συναδέλφους του Ρεθύμνου, ο τζίρος είναι μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Παρά την τουριστική κίνηση, η αγοραστική δύναμη τόσο των τουριστών όσο και των ντόπιων είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Βέβαια αυτό ισχύει και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Το μεγαλύτερο πλήγμα για εμάς ήταν η μείωση του ποσοστού κέρδους από την πώληση τσιγάρων. Από την άλλη το τεφτέρι παραμένει ειδικά στο Ρέθυμνο, καθώς η κοινωνία είναι μικρή και κατ’ επέκταση η σχέση του περιπτερούχου με τον καταναλωτή είναι στενότερη. Μέχρι το τέλος του έτους θα μπουν κι άλλα λουκέτα. Επίσης πολλά περίπτερα θα αλλάξουν χέρια. Κακά τα ψέματα οι περισσότεροι περιπτερούχοι -όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες- δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» δήλωσε η κ. Χαιρέτη.
Όπως επεσήμανε στην εφημερίδα μας η ενοικιάστρια περιπτέρου Μανωλίτσα Παπαδάκη, οι καταναλωτές προχωρούν με μέτρο σε αγορές και δεν είναι λίγες οι φορές που, σύμφωνα με την ίδια, ένας καταναλωτής, ενώ έχει αποφασίσει να αγοράσει ένα προϊόν την τελευταία στιγμή το βάζει στη θέση του και αποχωρεί. Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη οι μήνες Ιούλιος-Αύγουστος τα προηγούμενα χρόνια ήταν χρυσοί μήνες για τον κάθε περιπτερούχο, καθώς ο τζίρος καθημερινά ήταν μεγάλος.
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα είναι τα πράγματα στον κλάδο μας. Ο τζίρος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει μειωθεί. Αν και υπάρχει κίνηση λόγω του τουρισμού, το κέρδος είναι πολύ μικρό. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι περιορισμένη και αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο στον κλάδο μας. Υπάρχουν περιπτώσεις καταναλωτών που κρατούσαν στο χέρι το παγωτό ή και το νερό και επειδή τους φάνηκαν ακριβά τα γύρισαν πίσω.