Το ενδεχόμενο νέο «κύμα» διαθεσιμότητας από τον ερχόμενο Γενάρη αναμένεται να έχει ως κύρια «δεξαμενή» τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, αφού για απολύσεις 12.000 εργαζομένων στους Δήμους, που έχουν προσληφθεί είτε με πλαστά πιστοποιητικά είτε με αναξιοκρατικά κριτήρια, προανήγγειλε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο υπουργός έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι το 10% των προσλήψεων που έγιναν επί κυβερνήσεων Καραμανλή βασίστηκαν σε πλαστά πιστοποιητικά. Μάλιστα ο κ. Γρηγοράκος έκανε λόγο για «πάρτι» προσλήψεων στους Δήμους, τα νομικά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης και όλους τους οργανισμούς τους από το 2003 έως το 2011. «Εκεί έχει γίνει μεγάλο πάρτι προσλήψεων, αδιαφανών, αναξιοκρατικών και αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε», δήλωσε ο ίδιος. Από πλευράς εργαζομένων, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού – Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ) συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με κύριο θέμα συζήτησης τη διαθεσιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε συζήτηση που είχαν τα «Ρ.Ν.» με τον Γιώργο Μαρινάκη, σχετικά με ενδεχόμενες νέες διαθεσιμότητες στο Δήμο, ο δήμαρχος Ρεθύμνου χαρακτήρισε την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως άκαιρη κίνηση που δεν λύνει τα προβλήματα δομής των Ο.Τ.Α., επισημαίνοντας παράλληλα ότι το προσωπικό του Δήμου Ρεθύμνου όχι απλώς δεν είναι υπεράριθμο, αλλά αντιθέτως υπάρχουν τομείς του Δήμου που παραμένουν υποστελεχομένοι.
Έκανε λόγο για «πλήγμα» που έχει ήδη υποστεί ο Δήμος από τα δύο πρώτα «κύματα» διαθεσιμότητας ενώ, μίλησε και για ανάγκη εκπόνησης ενός κεντρικού σχεδίου λειτουργίας για τους Ο.Τ.Α. «Το δεύτερο κύμα ήταν οι δημοτικοί αστυνομικοί, που βλέπετε πάρα πολύ καλά, ότι προκάλεσε μια απόλυτη ασυδοσία στην πόλη. Δεν ασχολείται κανείς πλέον με την ελεγχόμενη στάθμευση ενώ, παράλληλα πλήττονται και τα έσοδα των δήμων. Εμείς θεωρούμε ότι ήταν εντελώς άκαιρο αυτό που έγινε. Σίγουρα υπήρχαν περισσευούμενοι δημοτικοί αστυνομικοί σε κάποιες συγκεκριμένες πόλεις, που δεν ήθελαν να ακουμπήσουν το θέμα για οποίο τελικώς υπήρξε οριζόντια απόφαση. Ας επιβαλλόταν η διαθεσιμότητα σε αυτούς που βρισκόταν πάνω από το αποδεκτό όριο», είπε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου.
«Δεν υπάρχει υπεράριθμο
προσωπικό στο Δήμο Ρεθύμνης»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απογραφή που επιχειρείται σε κεντρικό επίπεδο όσον αφορά τις δομές Δημοσίου και τους Ο.Τ.Α., προκειμένου να καταγραφούν οι εργαζόμενοι κάθε φορέα, επισημαίνοντας τις διαφορές ανάμεσα σε μεγάλους κεντρικούς Δήμους του λεκανοπεδίου και σε περιφερειακούς δήμους. «Ένα λάθος το οποίο γίνεται από πάρα πολλούς στατιστικολόγους, που έχουν να κάνουν γενικά με τις αξιολογήσεις των δομών στην Ελλάδα, είναι ότι παραγνωρίζουν πως, εδώ, η ενδοχώρα μας δεν είναι οργανωμένη σε μεγάλα χωριά χιλιάδων κατοίκων, όπως είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μιλάμε για έναν κατακερματισμό και μία διασπορά κατοίκων σε πάρα πολύ μεγάλη έκταση που έχουν όμως τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα που έχει ο καθένας δημότης. Άρα λοιπόν ένας Δήμος που είναι 50.000 χιλιάδων κατοίκων και είναι οργανωμένος σε 10 οικοδομικά τετράγωνα του λεκανοπεδίου της Αττικής δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με το Δήμο Ρεθύμνης που έχει 105 οικισμούς. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική ενότητα και μια πολυπλοκότητα αναγκών», τόνισε ο ίδιος.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δήμο Ρεθύμνης, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι το προσωπικό του Δήμου όχι μόνο δεν είναι υπεράριθμο, αλλά αντίθετα υπάρχουν τομείς, όπως τα συνεργεία που είναι υποστελεχομένοι. «Τουλάχιστον λοιπόν στο Δήμο Ρεθύμνης υπεράριθμο προσωπικό δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχει έντονη ανάγκη και μηχανικών, αλλά περισσότερο τεχνιτών, εργοδηγών και εργατών για να μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό έργο στην καθημερινότητα». Επίσης αναφέρθηκε στον παροπλισμό και τη φθορά μηχανημάτων αξίας χιλιάδων ευρώ ελλείψει προσωπικού. «Υπάρχει άλλωστε κι ένα μεγάλο ζήτημα με τους χειριστές. Υπάρχουν μηχανήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ σ’ όλους τους Δήμους, τα οποία είναι παρκαρισμένα και παροπλισμένα λόγω έλλειψης χειριστών», δήλωσε επ’ αυτού ο δήμαρχος.
Ανάγκη για ολοκληρωμένη πρόταση λειτουργίας
των Ο.Τ.Α. από το κεντρικό κράτος
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου περί μεγάλου «πάρτι προσλήψεων, αδιαφανών, αναξιοκρατικών» και τη
λίστα που αναμένεται να υπάρχει σε 20 μέρες όσον αφορά τις αναξιοκρατικές προσλήψεις στους Δήμους, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «Αυτό θα έπρεπε ήδη να το έχει ελέγξει το σύστημα. Αντί λοιπόν να κάνουν διακηρύξεις, να μετακινούν και να “κουρεύουν” ανθρώπους, ας είχαν απομακρύνει αυτούς».
Υπενθυμίζεται ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο ενημερώνεται από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους ΟΤΑ το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.
«Μπορούσαν επίσης να γίνουν και εσωτερικές μετακινήσεις μεταξύ των δήμων, ώστε να μην υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια σε κανέναν εργαζόμενο. Υπάρχουν Δήμοι που είναι υποστελεχομένοι. Αν η κινητικότητα είχε αυτή τη φιλοσοφία θα είχε νόημα. Με την τωρινή μορφή όμως, λειτουργεί ως αφορμή να διώξουμε κόσμο χωρίς λόγο και αιτία και χωρίς τελικά να περισσεύουν», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Επιτέλους ας γίνει κατανοητό ότι πρέπει το κεντρικό κράτος να σχεδιάσει πως θέλει τους Ο.Τ.Α. στην παρούσα και επόμενη περίοδο. Θέλει δηλαδή έναν Δήμο που να βγάζει πιστοποιητικά, ή ένα Δήμο μοχλό ανάπτυξης, που προσφέρει στον τόπο πρόοδο, κοινωνική μέριμνα, φροντίδα και λύνει τα προβλήματα του δημότη στηριζόμενος στην αμεσότητα κι εγγύτητα;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαρινάκης. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη της συμμετοχής των Δήμων στις υπηρεσίες καθαριότητας, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχομένως «ασύδοτη» και «ασυνεπής» λειτουργία ενός ιδιωτικού φορέα καθαριότητας που λειτουργεί σε καθεστώς μονοπωλίου.
Μέχρι στιγμής 27 εργαζόμενοι του Δήμου έχουν υπαχθεί από τα δύο πρώτα «κύματα» σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το νούμερο αυτό αφορά 12 δημοτικούς αστυνομικούς και 15 σχολικούς φύλακες. Σημειώνεται ότι χθες διεξήχθησαν εκλογές για το νέο Δ.Σ. των εργαζομένων στο Δήμο Ρεθύμνου, του οποίου η συγκρότηση αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.