Τα σοβαρά προβλήματα απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επί της ουσίας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον εμπορικό κόσμο και τον κλάδο τους σε οικονομική ασφυξία, συζήτησαν στη διάρκεια κοινής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Κυριακή στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, τα μέλη των Διοικήσεων των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Κρήτης – Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός των επαγγελματοβιοτεχνών είναι διάχυτος, αφού όπως τονίζουν τα προβλήματα καθημερινά διογκώνονται με αποτέλεσμα επί της ουσίας να μπαίνει στον πάγο κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι επαγγελματοβιοτέχνες του νησιού σε κοινή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνουν την οικονομική ασφυξία του κλάδου ζητώντας ένα δίκαιο φορολογικό συστήματα, μη αύξηση του Φ.Π.Α., πάγωμα και την κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς το δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία και πάταξη του λαθρεμπορίου και της παράνομης εργασίας.
Ειδικότερα σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών του νησιού αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στην σύσκεψη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφυξία της οικονομίας, την αβεβαιότητα και το πάγωμα κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας την ώρα που η Κυβέρνηση ασχολείται μόνο με την επίτευξη συμφωνίας με τους Εταίρους.
Στη σύσκεψη καταδείχθηκε περίτρανα η αναγκαιότητα πραγματοποίησης στοχευμένων κινήσεων για την ανάδειξη των κοινών προβλημάτων που ταλανίζουν τους Επαγγελματοβιοτέχνες και Εμπόρους ολόκληρης της Κρήτης, και όχι μόνο.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να σταλεί μια κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα η οποία θα κοινοποιηθεί στα αρμόδια Υπουργεία με τέσσερα βασικά αιτήματα:
• Την εφαρμογή ένα δίκαιου, σταθερού φορολογικού συστήματος σε βάθος 15ετίας. Το φορολογικό σύστημα θα μπορούσε να καταστεί κύριο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Οι συνεχείς τροποποιήσεις του το έχουν καταστήσει περίπλοκο και αντιαναπτυξιακό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάληψη οποιουδήποτε επενδυτικού ρίσκου, με τις αλλεπάλληλες αλλαγές των φορολογικών νόμων και κανόνων.
• Τη μη αύξηση του Φ.Π.Α. Η νέα μεταβολή του Φ.Π.Α. θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις (που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εφαρμόζεται χαμηλός συντελεστής), χωρίς μάλιστα να υφίσταται καμιά ελάφρυνση από τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογικών βαρών που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.
• Το «πάγωμα» και την «κεφαλαιοποίηση» των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα έχει γίνει αφόρητο λόγω της συσσώρευσης των χρεών τα οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η ρύθμιση των οφειλών να μην επαρκή για την επίλυση του προβλήματος.
• Την πάταξη του παραεμπορίου-λαθρεμπορίου και παράνομης εργασίας. Το παραεμπόριο είναι η βασική αιτία διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας και αποτελεί πληγή για την ανάπτυξη.
Τέλος στα πλαίσια της σύσκεψης κατατέθηκε πρόταση για πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης όλων των Διοικήσεων των τοπικών ΟΕΒΕ που βρίσκονται στις νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδος.