Σε ασφυξία βρίσκονται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα χρόνια της κρίσης προσπαθούν μετά βίας να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές περιβάλλον με βασικά χαρακτηριστικά την έλλειψη ρευστότητας, τη βαριά φορολογία και την απουσία τραπεζικής δανειοδότησης.
Η γενικότερη αβεβαιότητα, η ύφεση αλλά και η επιβολή των capital controls που μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί οδηγεί καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο ενώ τα λουκέτα καταγράφουν αυξητική τάση.
Ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου εμφανίζεται προβληματισμένος με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, όπου η μειωμένη κίνηση και οι χαμηλοί τζίροι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η περίοδος του Πάσχα, που φέτος συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας χωρίς όμως ιδιαίτερες προσδοκίες.
Η φημολογία των τελευταίων ημερών για επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες προκαλεί εκ νέου ανησυχία και προβληματισμό με δεδομένες τις ανατιμήσεις των προϊόντων.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, οι αναλυτές του ΣΕΒ κάνουν ειδική αναφορά στις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 15% στους μετόχους επιχειρήσεων που έχουν κέρδη, δημιουργούν δουλειές, εξακολουθούν και πληρώνουν φόρους και κάνουν επενδύσεις, έχοντας ήδη συνεισφέρει πολλαπλώς στην προσπάθεια προσαρμογής. Επισημαίνουν επίσης ότι για όσο διάστημα διαρκεί η αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, οι καταθέσεις δεν πρόκειται να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν πρόκειται να αρθούν, και υπογραμμίζουν πως η επαναφορά στην κανονικότητα προϋποθέτει την όσο το δυνατόν ταχύτερη ρύθμιση των προβληματικών δανείων, με ενίσχυση του πτωχευτικού δικαίου και του πλαισίου πλειστηριασμών και μεταβίβασης των απαιτήσεων των τραπεζών σε εταιρείες εξειδικευμένες σε ρευστοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις και αναχρηματοδοτήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Η πολιτική της υπερφορολόγησης εξαντλεί τις αντοχές των συνεπών φορολογουμένων και επιχειρήσεων που έχουν μείνει ακόμη όρθιες, επισημαίνει ο ΣΕΒ, ενώ εκτιμά ότι οι καταθέσεις που έφυγαν από τη χώρα δύσκολα θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα.
Ταυτόχρονα, τονίζει, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο, που να περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών με πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση του μεγέθους του κράτους στα όρια των δυνατοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας.