Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται ο Δήμος Αγίου Βασιλείου μιας και τα συσσωρευμένα χρέη της πολιτείας, που αποδεικνύεται ασυνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν ως αποτέλεσμα τα έσοδα να έχουν συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μόλις μια από τις τρεις κρατικές επιχορηγήσεις καταβάλλεται κανονικά, αφού το κράτος εδώ και έξι μήνες -από την αρχή δηλαδή του έτους- χρωστά στους δήμους επτά δόσεις από τα παρακρατηθέντα και τρεις δόσεις ΣΑΤΑ, χρήματα τα οποία ουσιαστικά αξιοποιούνται για τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου, αλλά και για ζητήματα καθημερινότητας. Η τεράστια αυτή καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα πλέον έσοδα των δήμων λόγω και της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση. «Η σωστή διαχείριση και η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά είναι ο λόγος που ο Δήμος εξακολουθεί να μένει ανοιχτός» μας είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της πολιτείας απέναντι στην αυτοδιοίκηση, ενώ πρόσθεσε πως «Αν άμεσα δεν εξοφληθούν τα χρέη του κράτους προς τους δήμους, τότε, τόσο ο νότιος δήμος του νομού, όσο και άλλοι δήμοι της χώρας θα οδηγηθούν σε αναγκαστικό λουκέτο».
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Ταταράκης υποστήριξε: «Περιμένουμε την πληρωμή επτά δόσεων παρακρατηθέντων, από 22.600 ευρώ η καθεμία, συν τρεις δόσεις από 16.600 ΣΑΤΑ τον μήνα. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν έρθει ακόμα στον Δήμο και αφορούν την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως και σήμερα. Αν δεν δώσουν αυτά τα χρήματα θα κλείσουν οι δήμοι. Αυτή τη στιγμή το μόνο έσοδο που μπαίνει στα ταμεία των δήμων είναι οι τακτικές επιχορηγήσεις, τίποτα άλλο, ούτε η ΣΑΤΑ ούτε η ΣΑΕΠ, με αποτέλεσμα όλοι οι προγραμματισμοί των δήμων να πέφτουν έξω. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οδηγούμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού δεν μας δίνουν τα λεφτά και δεύτερον ο κόσμος με τα capital controls δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, οπότε έχουν μειωθεί και οι εισπράξεις και οι διακανονισμοί που είχαν γίνει. Αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα για τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα του Δήμου, αλλά με μια καλή διαχείριση και με απόθεμα που έχουμε κάνει, μπορεί ο Δήμος και λειτουργεί και είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Είμαστε συνεπείς δηλαδή στην αποπληρωμή των προμηθευτών μας, αν και υπάρχουν δυσκολίες πληρώναμε με e-banking και δεν σταμάτησαν να μας προμηθεύουν με καύσιμα. Αυτό όμως δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί. Αν μέχρι το τέλος του χρόνου το κράτος δεν μας δώσει τα χρήματα που μας οφείλει, ο Δήμος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση των δημοτών στην ρύθμιση των εκατό δόσεων, αφού το ποσό που διευθετήθηκε μηνιαίως, ανέρχεται σε 17.000 ευρώ περίπου: «Θέλω ωστόσο να ενημερώσω τους δημότες ότι, για όσο διάστημα ήταν κλειστές οι τράπεζες και για τρεις μέρες μετά που άνοιξαν, δεν θα καταβάλει προσαυξήσεις και ούτε υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους διακανονισμούς που είχαν κάνει για τις 100 δόσεις» ξεκαθάρισε ο κ. Ταταράκης.
Προβλήματα και επικίνδυνα σημεία στα εγκαταλελειμμένα εργοτάξια του Δήμου
Εν τω μεταξύ το σύνολο των έργων που εκτελούνταν στον Δήμο Άγιου Βασιλείου, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε με εθνικούς πόρους, έχουν «παγώσει», αφού οι εργολάβοι εκφράζουν αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων αλλά και προμήθειας των νέων υλικών. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σειρά προβλημάτων που σε κάποιες περιπτώσεις εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, αφού οι εργολάβοι άφησαν πίσω τους εγκαταλελειμμένα εργοτάξια, ανοιχτά χαντάκια και μπετόβεργες που αποτελούν «παγίδες» για τους πεζούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στον δρόμο Πλακιά – Σούδας και Λευκογείων – Πλακιά, όπου εκτελείτο το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής. Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα έργα που ξεκίνησαν και έμειναν στη μέση με τα υλικά παρατημένα στον δρόμο, είναι πολλά, τόσο προς τον Δήμο όσο και στην Περιφέρεια, που είναι η επιβλέπουσα αρχή. Οι πολίτες μιλούν για ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους. Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Ταράκης ανέφερε: «Όλα τα έργα έχουν σταματήσει. Οι μπετόβεργες στον δρόμο Πλακιά – Σούδα είναι του βιολογικού καθαρισμού, επιβλέπουσα αρχή για το έργο αυτό είναι η Περιφέρεια. Για το ζήτημα αυτό έστειλα και έγγραφο στην Περιφέρεια, διότι έπρεπε να κλείσουν τα χαντάκια που έχει ανοίξει ο εργολάβος που ήταν επικίνδυνα. Η Περιφέρεια ανταποκρινόμενη έριξε τσιμέντο στα χαντάκια αυτά. Και στον δρόμο που κατεβαίνει από τα Λευκόγεια και κάτω, έχουν σταματήσει οι εργασίες, γιατί ο εργολάβος λέει πως δεν πληρώνεται και δεν μπορεί να συνεχίσει. Οι εργολάβοι δεν πληρώνονται και άφησαν τα έργα όπως ήτανε. Ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας κάποια από αυτά, αλλά οι εργασίες σταμάτησαν από τους εργολάβους, διότι δεν μπορούν να πληρωθούν. Υπάρχουν μεν τα λεφτά του ΕΣΠΑ, αλλά δεν μπορούν να τα πάρουν και κατά συνέπεια έχουν σταματήσει όλα τα έργα».
Σε ό,τι αφορά το έργο που αφορά στην αποκατάσταση των δρόμων από τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία με χρήματα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ, έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο.