Η υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος οδηγεί σε οικονομική αφαίμαξη του μητροπολιτικού δήμου του Ρεθύμνου. Η κατάσταση φαίνεται πως επιδεινώνεται διαρκώς αφού στους ήδη κουτσουρεμένους κρατικούς πόρους, οι οποίοι όταν κατανέμονται δίδονται με σημαντικές καθυστερήσεις, προστίθενται και μια σειρά άλλων αρμοδιοτήτων που η κεντρική πολιτεία μεταβιβάζει στους ΟΤΑ χωρίς να τους ενισχύει με τα απαραίτητα κονδύλια. Παράλληλα, υπερφορολόγηση με την αύξηση του ΦΠΑ από 13 σε 23% σε συνδυασμό με τα μειωμένα δημοτικά έσοδα που φτάνουν στο ταμείο δημιουργούν ένα θολό περιβάλλον για την αποτελεσματική λειτουργία του δημοτικού συστήματος.
Ειδικότερα στα 4 εκ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες του μητροπολιτικού δήμου από το κράτος με δεδομένο ότι καταβάλλονται 2 εκ. ευρώ λιγότερα για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ ακόμα 2 εκ. ευρώ υπολείπονται από τα δημοτικά ταμεία λόγω της μη καταβολής των κρατικών επιχορηγήσεων. Αυτό σημαίνει ότι από τα δημοτικά έσοδα που αφορούν στους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκινγκ, το φρούριο της Φορτέτσας κ.λπ., ο δήμος καλείται να «καλύψει» τις τρύπες και τα μπαλώματα του κράτους με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να μην αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας αλλά και άλλα ζητήματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε και ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά, όπου το κράτος έβαλε και πάλι «μαχαίρι» ενημερώνοντας ότι το 2016 θα καταβάλλει ποσό λιγότερο κατά 373.000 ευρώ ενώ ανέθεσε στους δήμους την πληρωμή των υπαλλήλων της πολεοδομίας που μέχρι πρότινος η πληρωμή τους γίνονταν από το κράτος.
Παράλληλα, η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για τους αιγιαλούς θα στερήσει από τα δημοτικά ταμεία περί τις 424.000 ευρώ.
Τα παραπάνω προβλήματα που αφορούν στο σύνολο της χώρας θα αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.
Ο δήμαρχος του Ρεθύμνου χθες περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό ταμείο, παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία και αριθμούς.
Παράλληλα, όμως έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα διαφυγόντα έσοδα του δήμου από αδήλωτες επιφάνειες επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι είναι σε διαδικασία σχετικός έλεγχος. Όπως είπε ήδη έχουν καταγραφεί 478 περιπτώσεις παραβατών και κάλεσε τους δημότες να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία φορολογικών υποθέσεων άμεσα προκειμένου να διευθετήσουν την οφειλή τους σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισε, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται πριν το τέλος του χρόνου.
Αυτό σύμφωνα με τον δήμαρχο αφενός θα αποκαταστήσει την αδικία που υπάρχει σήμερα μεταξύ των δημοτών, που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εκείνων που εν γνώσει τους δεν πληρώνουν και παράλληλα θα δοθεί μια δυνατότητα να αυξηθούν σημαντικά τα δημοτικά έσοδα.
Όπως ο ίδιος ανέφερε μάλιστα υπάρχει ήδη σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στον δήμο με την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων και την αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου της υπηρεσίας καθαριότητας.
Αναλυτικά…
Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ «χάνει» ο δήμος από το κράτος
ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ
• Τα 2 εκ. ευρώ αφορούν στην πληρωμή της μισθοδοσίας ενώ τα άλλα 2 εκ. αφορούν το σύνολο των χρωστούμενων κρατικών επιχορηγήσεων
Σε οικονομική κατάρρευση οδηγείται η τοπική αυτοδιοίκηση μετά και τις σημαντικές μειώσεις των κρατικών πόρων προς τους ΟΤΑ που σε συνδυασμό με τα περιορισμένα έσοδα που εισρέουν στα δημοτικά ταμεία έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στη λειτουργία των δημοτικών συστημάτων.
Στα 4 εκ. ευρώ ανέρχονται «τα χρέη» του κράτους προς τον μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου εκ των οποίων τα 2 εκ. αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού και τα άλλα 2 εκ. αφορούν στο σύνολο των χρωστούμενων πόρων που το κράτος έπρεπε όπως είχε δεσμευτεί να καταβάλλει στα ταμεία του. Την ίδια στιγμή η αύξηση της φορολόγησης, η επιβολή του ΦΠΑ που μέχρι πρότινος ήταν στο 13% και εκτοξεύτηκε στο 23% αλλά και η υποχρέωση των ΟΤΑ να προκαταβάλλουν τους φόρους έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον θολό για το μέλλον της αυτοδιοίκησης αλλά και για την αποτελεσματική λειτουργία του δημοτικού συστήματος.
Την παραπάνω κατάσταση, με βάση την οποία διαμορφώθηκε και ο προϋπολογισμός του 2016, περιέγραψε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς για τα έσοδα του δήμου και τις οφειλές του κράτους προς αυτόν. Παράλληλα, ο δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στην προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει η οικονομική υπηρεσία για τον εντοπισμό των πολιτών που επί σειρά ετών φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας λιγότερα τετραγωνικά μέτρα των επιχειρήσεων ή των κατοικιών τους με αποτέλεσμα να μην καταβάλλουν τα τέλη που τούς αναλογούν στον δήμο.
Όπως ανακοίνωσε από τη διασταύρωση των στοιχείων έχουν ήδη εντοπιστεί 478 περιπτώσεις πολιτών. Ο δήμαρχος τους κάλεσε να προσέλθουν στον δήμο προκειμένου να διευθετήσουν το θέμα σε διαφορετική περίπτωση είπε πως στα μέσα Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η αποστολή τσουχτερών προστίμων στους παραβάτες.
«Θυσιάζουμε» τα έσοδα μας για να καλύψουμε την ασυνέπεια του κράτους
Το κράτος αντιμετωπίζει φορολογικά τους δήμους σαν επιχείρηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ο οποίος επεσήμανε πως χρειάζεται συλλογικότητα και ευθύνη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην τεράστια υποχρηματοδότηση ο κ. Μαρινάκης είπε: «Φέτος οφείλω να πω ότι είναι μια χρονιά που όχι μόνο επικύρωσε τις προηγούμενες περικοπές που υφιστάμεθα σαν αυτοδιοίκηση κατά ένα τρόπο ανάλγητο, αψυχολόγητο και πολιτικά εσφαλμένο, αλλά δυστυχώς μεγεθύνθηκε ο βαθμός των περικοπών και αμέσως και εμμέσως. Το μεγάλο μας αγκάθι είναι η υποχρηματοδότηση. Μόνο για μισθοδοσία υπαλλήλων μας στέλνουν 2.162000 ευρώ λιγότερα που σημαίνει ότι ο δήμος κάθε 1η Γενάρη πρέπει να βρίσκει 2 εκ. ευρώ για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Ποιοί είναι οι πόροι που θυσιάζει για αυτό; Αναγκάζεται να θυσιάσει ότι εισπράττουμε από τα παρεπιδημούντα, από τα έσοδα των ξενοδοχείων και της τρέχουσας και της επόμενης σαιζόν, από τα καταστήματα εστίασης -τις εισπράξεις των πάρκινγκ της πόλης, τα έσοδα του φρουρίου Φορτέτσας, τα έσοδα από τις παραλίες, τα έσοδα των κοινόχρηστων χώρων και τη λαϊκή. Αυτό σημαίνει ότι είναι ζήτημα να περισσέψουν 100.000 ευρώ για να πάνε σε παραγωγική διαδικασία του δήμου. Στον δήμο μας δεν υπάρχει κανείς άλλος φόρος παρά μόνο οι νομοθετημένοι από το κεντρικό κράτος και τα ανταποδοτικά τέλη που αφορούν την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Από αυτά τα χρήματα όχι μόνο δεν έρχεται ούτε ένα ευρώ αλλά το αντίθετο. Για να μην επιβάλλουμε αυξήσεις στους πολίτες, πήραμε από τα παρεπιδημούντα 265.000 ευρώ για να ισοσκελίσουμε ανταποδοτικότητα και να έχουμε αυτή την καλή ποιότητα καθαριότητας» και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει δημοτικό τέλος για τίποτα άλλο παρά μόνο για εισφορές γης -που με αυτές τις ρυθμίσεις -ανεξαρτήτως περιουσιολογικού υποβάθρου, ο δήμος πρέπει να πληρώνει υποχρεώσεις του αμέσως με τρέχουσα εμπορική αξία, αντιθέτως ο πολίτης πληρώνει με τιμές άλλων εποχών -πολύ χαμηλότερες της τρέχουσας και σε 100 δόσεις. Αυτό το ισοζύγιο κάποια στιγμή θα σκάσει και ήδη φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση να ψηφίσει έναν νόμο τον Δεκέμβριο του 2014 χωρίς να προβλέψει κανένα μεταβατικό στάδιο, με τον οποίο τινάσσει τα σχέδια πόλης στον αέρα με αποχαρακτηρισμούς ιδιοκτησιών. Μέχρι τώρα στον δήμο δεν το επιτρέψαμε να γίνει -δεν ξέρω μέχρι πότε θα το αντέξουμε».
Οι οφειλές του κράτους προς τον δήμο Ρεθύμνου
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες ο δήμαρχος για τις οφειλές του κράτους προς τον δήμο Ρεθύμνου η εικόνα έχει ως εξής:
Το κράτος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ από τα παρακρατηθέντα (973.000 ευρώ) από τη ΣΑΤΑ (επιχορήγηση που αξιοποιείται για οικισμούς και τεχνικό πρόγραμμα), όπου η καταβολή της δόσης δεν έχει γίνει από τον περασμένο Απρίλιο έχουν προϋπολογιστεί 815.000 ευρώ και στα ταμεία του δήμου έχουν εισρεύσει μόλις 255.000 ευρώ, ενώ το κράτος αποφάσισε να μειώσει τη ΣΑΤΑ, η οποία για το 2016 θα ανέρχεται στα 766.000 ευρώ. Σε ότι αφορά τα μισθώματα των σχολείων το κράτος έπρεπε να είχε καταβάλλει 135.000 ευρώ και έχουν δοθεί μόλις 92.000 ευρώ. Επίσης, όπως τόνισε ο δήμαρχος ο φόρος —-ζύθου από δημοτικός έγινε κρατικός ενώ καταργήθηκε και το τέλος βοσκοτόπων. Σε ότι αφορά το ΤΑΠ έπρεπε να έχε δοθεί στον δήμο το ποσό των 75.000 ευρώ και έχουν λάβει 40.000 ευρώ από τα πρόστιμα του ΚΟΚ που εισπράττει η Τροχαία από 299.000 ευρώ έχουν πάρει 2.238.000. «Μέσα στον χρόνο μας είπαν να περικόψουμε προϋπολογισμό κατά 379.680 ευρώ. Συνολικά το έλλειμμα μεταξύ των αρχικών προϋπολογισθέντων και εκταμιευθέντων είναι 2.5 εκ. ευρώ (και αν πάρουμε την τελευταία δόση θα είναι 2 εκ.). Άρα έχουμε 2 εκ. φέσι και 2 εκ. από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μας. Και εμείς με αυτά τα δεδομένα πρέπει να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και τον δήμο. Και είμαστε υπερήφανοι γιατί όχι μόνο δεν κλείσαμε δομές, αντιθέτως προσθέσαμε τρεις μεγάλες δομές (πέρυσι Επισκοπή, φέτος Λούτρα, Ατσιπόπουλο και σπίτι κοινωνικής μέριμνας). Το νομικό πρόσωπο κατάφερε με πολύ δουλειά και αύξησε κατά 160.000 ευρώ τις εισροές του από το ΕΣΠΑ και φέτος σαν δήμος δίδουμε στο Νομικό Πρόσωπο από 1.360.000 ευρώ 1.400.000 στην ΚΕΔΗΡ 1.350.000 ευρώ. Και τα δυο πρόσωπα είναι απολύτως εξυγιασμένα, δεν χρωστάνε ούτε ένα ευρώ σε εργαζόμενο και κανένας προμηθευτής δεν είναι απλήρωτος πέραν κάποιων που για τεχνικούς λόγους εκκρεμούν οι πληρωμές τους. Επίσης ο δήμος Ρεθύμνου το 2011 χρωστούσε 8 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμα και σήμερα τα χρέη δεν είναι ούτε 100.000 και αυτό οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα των δικαιούχων. Αυτός είναι ο δήμος που θέλει να διατηρήσει με πείσμα την ικανότητα του να αντέξει. Σε ένα περιβάλλον που μας μετέφεραν και άλλες αρμοδιότητες όπως τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της πολεοδομίας που πλήρωνε μέχρι πρότινος το κράτος. Και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη βουλή θα είναι τσεκουρωμένος κατά 50 εκ. ευρώ για την αυτοδιοίκηση. Γιατί όσο αστοχεί το κράτος στις εκτιμήσεις του και στις δημοσιονομικές του προβλέψεις ο καλύτερος πελάτης στην περικοπή είναι η αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία. Διότι εκεί είναι οι χοντρές μπουκιές. Είναι πολύ εύκολο να πετάνε το μπαλάκι- την ευθύνη σε ένα δημοτικό σύστημα για να απολογείται και όχι να το μοιράζουν σε όλους τους Έλληνες και να κάνουν 10 εκ. διαμαρτυρόμενους κατά ευθύ τρόπο. Το κάνουν εμμέσως αλλά πρώτα περνάνε από το αμορτισέρ που λέγεται δημοτικό σύστημα».
Τα έσοδα του δήμου
Σε ότι αφορά τα έσοδα του δήμου ο δήμαρχος ανέφερε ότι από το θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτσα το 2012 εισπράχθηκαν 427.000 ευρώ, πέρυσι 643.000 ευρώ και φέτος 620.000 ευρώ. Από το δημοτικό παρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων 390.000 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2012 ήταν 325.000 ευρώ. Στα τέλη παρεπιδημούντων, όπως υποστήριξε ο Γ. Μαρινάκης, υπάρχει μείωση την οποία απέδωσε περισσότερο σε φορολογική συμπεριφορά επιχειρηματιών και λιγότερο στην κινητικότητα της πόλης. Τα έσοδα από τις παραλίες το 2013 ήταν 514.000 ευρώ και φέτος 422.000 ευρώ μετά και την αύξηση της συμμετοχής των εσόδων προς τα κάτω δηλαδή από 20% φέτος το κράτος εισέπραξε το 30%, από τους κοινόχρηστους χώρους τα έσοδα ήταν πέρυσι 910.000, φέτος 100.000 ευρώ θεωρώ ότι και κει πρέπει να γίνει καλύτερη αστυνόμευση -δεν είχαμε δυνατότητα ενώ όπως είπε ο Γ. Μαρινάκης ο δήμος στον ένα μήνα λειτουργίας του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης έχει εισπράξει 8.000 ευρώ από τις κάρτες και τα πρόστιμα, τα οποία κατέστησε σαφές ότι δεν σβήνονται.
Επιπλέον φόρους
Ο Γ. Μαρινάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυξημένη φορολογία τονίζοντας ότι από 31.000 ευρώ που πλήρωσαν φόρο το 2015 για το 2016 το ποσό εκτοξεύεται στις 274.000 ευρώ. «Μας κάνανε τον ΦΠΑ από 13-23%. Αυτό σημαίνει 70.000 ευρώ φέτος στον ΧΥΤΑ Αμαρίου και στον εργολάβο για το 2016 άλλες 130.000 ευρώ, συν την προκαταβολή φόρου ενώ «βάζουν» χέρι και στις παραλίες». Εκτενή αναφορά έκανε ο Γιώργος Μαρινάκης στον αιγιαλό μετά και την απόφαση Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας για τη διαδικασία εκχώρησης από τους δήμους της χρήσης του αιγιαλού και των παραλιών σε ιδιώτες, καθώς ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του 2010 που τους έδινε τέτοιο δικαίωμα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούνται τόσο για την ασφάλεια των λουομένων αλλά και στην απώλεια χιλιάδων ευρώ τόσο για τα δημοτικά ταμεία όσο και για το ίδιο το κράτος. «Από πέρυσι είχα κρούσει κώδωνα ότι η διαδικασία που γίνεται του ΣΤΕ ελλοχεύει βέβαιους κινδύνους για την κατάρρευση του συστήματος την παραχώρηση των παραλιών στους δήμους. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε 425.000 ευρω το 2016 και το κράτος θα χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ συν τους φόρους που μας επιβάλλει, γιατί μας θεωρεί επιχειρηματίες».
Πρόστιμα για τις αδήλωτες επιφάνειες -Πρόσκληση Γ. Μαρινάκη για διευθέτηση των οφειλών το επόμενο 15ήμερο
Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος χθες αναφέρθηκε στα διαφυγόντα έσοδα του δήμου Ρεθύμνου από τις αδήλωτες επιφάνειες τις οποίες η οικονομική υπηρεσία έχει ήδη βάλει στο μικροσκόπιο της. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν εντοπιστεί ήδη 478 περιπτώσεις παραβατών, τους οποίους ο Γ. Μαρινάκης κάλεσε να προσέλθουν στην υπηρεσία του δήμου και να διευθετήσουν τις οφειλές τους.
Εξήγησε δε ότι σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4304/2014 δεν υπάρχει πια παραγραφή της χρηματικής αξίωσης του Δήμου στην 5ετία αλλά πάει μέχρι την 20ετία. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε επιπλέον χρόνο που δεν τακτοποιείται αυτή η υποχρέωση, θα προστίθεται το ανάλογο ετήσιο τέλος και πρόστιμο.
Αν ο υπόχρεος προσφύγει στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών του Δήμου, τότε το ποσό που αφορά το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί κατά 50%.
Για διευκόλυνση των δημοτών, ο Δήμος παρέχει στους υπόχρεους πολίτες τη δυνατότητα ένταξης του υπολοίπου της οφειλής τους σε πάγια ρύθμιση, διάρκειας 12 δόσεων.
«Έχω επανειλημμένως πει σε όλες τις κυβερνήσεις για το θέμα του περιουσιολογίου. Χαίρομαι που τον Δεκέμβριο θα ψηφιστεί ως νόμος του κράτους. Δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε ιδιοκτησίες που πληρώνουν ΤΑΠ και άλλα δηλώνουν στο κτηματολόγιο, άλλα στην επιτροπή αυθαιρέτων, άλλα στο Ε9 και πιθανόν να έχουν άλλα στην πραγματικότητα. Αυτό δεν τιμά το επίπεδο της ελληνικής πολιτείας. Πλέον σαν δήμος ζητάμε Ε9 επωνύμως από την εφορία. Ήδη έχουμε πάρει 498 περιπτώσεις μεγαλοϊδιοκτησιών -γιατί προφανές είναι ότι δεν θα ξεκινήσει ο έλεγχος από τις μικρές επιφάνειες. Πάμε να δώσουμε την αίσθηση δικαιοσύνης και να πούμε σε όλους τους πολίτες ότι αν συνεργαστούν μαζί μας ωφελούνται οι ίδιοι. Δημιουργούμε βάση δεδομένων, ξέρουμε τις πραγματικές επιφάνειες και είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε μείωση δημοτικών τελών σε πολύ μεγάλο επίπεδο, καθώς και αναβάθμιση της καθαριότητας, αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου ενώ θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για υπογειοποίηση των κάδων σε σημεία αρχικά και αργότερα παντού. Μέχρι στιγμής από 30 ελεγμένες περιπτώσεις η διαφορά είναι 200.000 τ.μ., αντιλαμβάνεστε λοιπόν για πόσα χρήματα μιλάμε. Είμαι πεπεισμένος ότι μόλις εισπράξουμε αυτά τα ποσά θα μπορούμε άμεσα να προβούμε σε μείωση δημοτικών τελών και να το νιώσουν και εκείνοι που μέχρι τώρα σηκώνουν αγόγγυστα το βάρος, όντας σε επίπεδο απόλυτης εντιμότητας με το δημοτικό σύστημα αφού και για τους ίδιους θα μειωθούν τα ποσά. Θέλουμε να εξορθολογίσουμε τα πάντα. Με το περιουσιολόγιο θα έχουμε βάση δεδομένων και δεν θα μπορεί κανείς να ξεφύγει. Βάση νόμου δεν θα μπορεί κανείς να πει ότι δεν πληρώνει φόρους και πρόσθετα. Εμείς θέλουμε να φανεί ότι έρχονται αυτοβούλως οι ίδιοι οι πολίτες σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε διόγκωση των προστίμων. Όμως όταν έχουμε αυτή την πίεση των ανθρώπων και της δικαιοσύνης δεν μπορούμε να περιμένουμε για πολύ. Η πρόσκληση μου είναι άμεση. Ότι δεν γίνει μέχρι μέσα Δεκεμβρίου θα αναγκαστεί η υπηρεσία να το στείλει σε λογαριασμό. Ήδη έχουμε ετοιμαστεί για 498 περιπτώσεις. Ότι μπορεί να μειωθεί θα το κάνουμε. Όμως δεν είναι δυνατόν κάποιοι να νομίζουν ότι σε βάρος των φτωχών θα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Άλλωστε ο πιο έντιμος και καθαρός φόρος στο δημόσιο είναι ο δημοτικός γιατί ξέρει ο πολίτης ότι τα χρήματα του πάνε στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό» σημείωσε ο δήμαρχος ο οποίος ταυτόχρονα τόνισε ότι σύντομα θα γίνει αντικατάσταση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού.