Στα όρια της επιβίωσης βρίσκονται δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο, οι οποίες πλήττονται από τις οδυνηρές συνέπειες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να δίνουν καθημερινό αγώνα για να διατηρηθούν στην αγορά.
Η παρατεταμένη ύφεση τείνει να «ισοπεδώσει» τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και σε τοπικό επίπεδο, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι και αγωνιούν για το μέλλον.
Ακόμα και σε εκπτωτικές περιόδους, με δελεαστικές προσφορές και σε αρκετές περιπτώσεις με τιμές κάτω του κόστους, τα είδη και τα προϊόντα των καταστημάτων μένουν αδιάθετα, γεγονός που προκαλεί έντονα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
«Είμαστε απογοητευμένοι από την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο και δεν ξέρω έως που θα φτάσει αυτή η κατάσταση. Πολλές επιχειρήσεις πωλούν ακόμα και κάτω του κόστους κι όμως μένει εμπόρευμα απούλητο» δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ο οποίος τονίζει ότι σημαντικός αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων αδυνατεί να αντεπεξέλθει ακόμα και στις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις.
Ως κύριες αιτίες της ύφεσης που πλήττει το λιανικό εμπόριο, τόσο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου όσο και τοπικοί επιχειρηματίες, επισημαίνουν τη φορολογική επιβάρυνση που έχει επιβληθεί στους ίδιους αλλά και στους πολίτες, τις περικοπές στα εισοδήματα των μισθωτών και κατά συνέπεια τον περιορισμό στην καταναλωτική ζήτηση που έχει επιφέρει αυτό.
Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης, την αδυναμία αρκετών εμπορικών καταστημάτων να προχωρήσουν σε νέες αγορές εμπορευμάτων, όπως και την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως είναι το ρεύμα, το ενοίκιο και οι ασφαλιστικές εισφορές, συνθέτουν ένα σκηνικό αδιεξόδου στο λιανεμπόριο.
Κι όλα αυτά την ώρα που στο «κενό» έπεσαν οι προσδοκίες των εμπόρων σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις, αφού παρά τις δελεαστικές προσφορές και τις μεγάλες μειώσεις τιμών στα προς πώληση προϊόντα και είδη, σημαντικά μειωμένη είναι η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα του Ρεθύμνου. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου φαίνεται πως δεν είναι αρκετό για να καλυφθεί το «χαμένο έδαφος» στον κύκλο εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται ήδη εν αναμονή της επερχόμενης καλοκαιρινής σεζόν, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για ανάκαμψη στην τουριστική κίνηση.
Αναλυτικά…
Η αυξημένη φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας γονατίζουν τον εμπορικό κόσμο
ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι έμποροι του Ρεθύμνου από την περιορισμένη αγοραστική κίνηση στα καταστήματα τους, είκοσι μέρες πριν τη λήξη της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου. Τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων και οι προσφορές μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα στους τζίρους τους, οι οποίοι παραμένουν καθηλωμένοι. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρηματιών, την αυξημένη φορολογία, τα δάνεια και τις υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό για τον εμπορικό κόσμο της πόλης. Η επιβίωση των επιχειρήσεων τους αποτελεί πλέον ζητούμενο για τους ίδιους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανταπεξέλθουν σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον χωρίς, όπως λένε, να υπάρχει στήριξη από το κράτος.
Από την άλλη τα νοικοκυριά στενάζουν και οι αγορές κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, αφού πλέον μισθοί και συντάξεις δεν επαρκούν για να καλυφτούν τα βασικά λειτουργικά έξοδα και οι οικονομικές υποχρεώσεις που «τρέχουν» σε μηνιαία βάση.
Το κλίμα είναι αρνητικό και ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον δυσκολότερους για τον εμπορικό κόσμο που φοβάται για αύξηση των λουκέτων στα καταστήματα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για την πορεία της εκπτωτικής περιόδου είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει καθόλου κίνηση, δυστυχώς. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και ότι χρήματα είχε τα ξόδεψε τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στην πλειοψηφία τους οι συνάδελφοι αισθάνονται απογοητευμένοι και από αυτή την εκπτωτική περίοδο και δεν ξέρω που θα πάει. Μένει απούλητο εμπόρευμα τους ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που πωλούν ακόμα και κάτω του κόστους. Σε κάθε εκπτωτική περίοδο και στις γιορτές οι έμποροι περιμένουν να δουλέψουν μπας και ρεφάρουν για να καλύψουν κάποια έξοδα και να επιβιώσουν. Όταν όμως η ελπίδα αυτή συνεχώς μετατίθεται σημαίνει ότι ζούμε με την ελπίδα και τίποτα άλλο. Τώρα στρέφουμε τις ελπίδες μας στην τουριστική σεζόν. Ελπίζω να δουλέψουν τα μαγαζιά τουλάχιστον έξι μήνες. Το μόνο πλέον που κρατά κάπως τον εμπορικό κόσμο της πόλης είναι ο τουρισμός που του καλοκαιρινούς μήνες δίνει τονωτικές ενέσεις στην τοπική αγορά, αλλά και δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν το κλίμα. Σίγουρα αν δεν είχαμε τουρισμό θα ‘χαμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα λουκέτων από ότι υπάρχει τώρα».
Ο ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα της τοπικής αγοράς υποστηρίζοντας πως η δυσβάστακτη φορολογία δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στους επιχειρηματίες: «Όλοι οι επιχειρηματίες τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Ή συντηρούνται από χρήματα που είχαν καταφέρει να μαζέψουν τα προηγούμενα χρόνια ή με δάνεια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Το πρόβλημα με τα λουκέτα είναι και υπαρκτό και μεγάλο και ορισμένοι συνάδελφοι κρατάνε τα καταστήματα τους με τα βίας ανοιχτά μόνο και μόνο για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη. Υπάρχει τεράστια επιβάρυνση των εμπόρων με φόρους, έξοδα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου. Παράλληλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει γίνει τίποτα με την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Εξαρχής ζητούσαμε και επιμένουμε για πλήρη άρση των capital control για να μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει τις συναλλαγές του. Αυτό επηρεάζει πάρα πολύ την όλη κατάσταση».
Ο κ. Πολιουδάκης σε δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ασφαλιστικό που αποτελεί, όπως είπε, αυτή την ώρα το νούμερο ένα πρόβλημα για τον κλάδο των εμπόρων. «Μέσα στο οικονομικό αυτό αδιέξοδο των δυσβάστακτων φορολογικών μέτρων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται. Οι έμποροι προχωρήσαμε σε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου και ευελπιστούμε ότι μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε έφτασε στους ιθύνοντες για να επανεξεταστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο γιατί με τις σημερινές συνθήκες στο άμεσο μέλλον τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν και οι συνέπειες στην τοπική οικονομία θα είναι τεράστιες».
Ο Εμπορικός Σύλλογος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του
Εν τω μεταξύ χθες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία των εμπόρων αλλά και εκπροσώπων αρχών και φορέων, βραβεύτηκαν και τα καταστήματα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό βιτρίνας που πραγματοποιήθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων.