Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς στο ήδη γνωστό πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προστίθεται πλέον και η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μηχανήματα της μονάδας.
Μηχανήματα πεπαλαιωμένα που βρίσκονται στο Νοσοκομείο από τη δεκαετία του ’90 και λειτουργούν ασταμάτητα καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των αιμοκαθαιρούμενων.
Ανάγκες οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο λόγω του πληθυσμού σε δυσανάλογη αντιστοιχία με τα μηχανήματα, που τα τελευταία δεκαπέντε και πλέον χρόνια παραμένουν ίδια. Ειδικά την τελευταία τριετία μετά και το «λουκέτο» της ιδιωτικής κλινικής, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δέχεται όλους τους ασθενείς του νομού, που σήμερα αριθμούν τους 50. Αυτό σημαίνει ότι τα μηχανήματα λειτουργούν αδιαλείπτως σε πέντε διαφορετικές βάρδιες για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση και οι βλάβες να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ ο φόβος τα μηχανήματα να τεθούν πλέον σε αχρηστία είναι έντονος. Η βλάβη σε μηχάνημα της μονάδας είναι πιθανό να δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία των ασθενών, τονίζει ο διευθυντής της Μονάδας υπογραμμίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασής τους με σύγχρονα μηχανήματα.
Η ανησυχία είναι διάχυτη σε όλο το προσωπικό της μονάδας, καθώς είναι φανερό πως αν άμεσα τα μηχανήματα δεν αντικατασταθούν η μονάδα δεν θα μπορεί να προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες στο σύνολο των ασθενών της.
Ενδεικτικό, είναι πλέον το γεγονός ότι παρά τη ζήτηση που υπάρχει από επισκέπτες την καλοκαιρινή περίοδο η μονάδα δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει λόγω έλλειψης μηχανημάτων.
Χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής της Μονάδας Γιάννης Παρασύρης τονίζει:
«Τα μηχανήματα είναι παλιά, τα περισσότερα είναι κοντά 20 χρονών. 4-5 είναι πιο καινούρια. Συνολικά έχουμε 12 μηχανήματα, και πρέπει να δουλεύουμε με 11 και να έχουμε ένα εφεδρικό για ώρα ανάγκης. Μετά το κλείσιμο της κλινικής Ασκληπιός εμείς δουλεύουμε με πέντε βάρδιες για να εξυπηρετήσουμε 56-57 ασθενείς. Είμαστε δηλαδή υπερπλήρεις. Είμαστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δηλαδή αναγκαζόμαστε να στέλνουμε αρρώστους σε άλλους νομούς, αν δεν μπορούμε να τους υπηρετούμε όλους. Ζητούν πολλοί επισκέπτες του νομού φιλοξενία το καλοκαίρι και τώρα δεν έχουμε να φιλοξενήσουμε κανένα. Επισκέπτες από Πολωνία, Γαλλία, Ρωσία, μας έχουν πάρει τηλέφωνο πάρα πολλοί φέτος, άνθρωποι που κατάγονται από Κρήτη και ζουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε, γιατί δεν έχουμε θέσεις. Οπότε αυτοί αναγκαστικά πάνε σε άλλους νομούς ή δεν έρχονται διακοπές στο Ρέθυμνο. Αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, γιατί αν υπήρχαν περισσότερες θέσεις και εξυπηρετούσαμε ιδίως αλλοδαπούς που πληρώνουν ασφάλειες θα έβγαζε το Νοσοκομείο έσοδα. Αν είχαμε περισσότερα μηχανήματα θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερο κόσμο. Γιατί κάθε βάρδια εξυπηρετούνται 11 ασθενείς και σε πέντε βάρδιες 55 ασθενείς. Τα προηγούμενα καλοκαίρια φιλοξενούσαμε κάποιους λίγους επισκέπτες. Τώρα δεν μπορούμε ούτε αυτούς».
Η αγωνία για τη λειτουργία των μηχανημάτων είναι καθημερινή στην μονάδα Αιμοκάθαρσης και έχει εξελιχτεί σε Γολγοθά για προσωπικό και ασθενείς, αφού είναι πιθανοί και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς, όπως τονίζει ο κ. Παρασύρης. «Αυτά τα μηχανήματα τώρα δουλεύουν συνέχεια. Τη βδομάδα δουλεύει το κάθε μηχάνημα πέντε φορές. Και σε έκτακτα δουλεύουν και έξι φορές. Χαλάνε συνέχεια. Ευτυχώς υπάρχει ένας τεχνικός τελευταία που τα επισκευάζει και τον έχουμε εδώ στο Ρέθυμνο, γιατί παλιά ψάχναμε σέρβις από την Αθήνα. Καμιά φορά χαλάνε δύο και αγωνιούμε πώς θα τα φτιάξουμε για να εξυπηρετήσουμε τους αυτοκαθαιρούμενους. Και όταν δημιουργηθεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα σε μηχάνημα, μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές για τον άρρωστο. Να τον αφυδατώνει περισσότερο ή να δημιουργηθούν ηλεκτρολυτικά προβλήματα. Και καμιά φορά μπορεί να μείνουμε χωρίς μηχάνημα».
Επιτακτική η ανάγκη αγοράς νέων μηχανημάτων
Τόσο ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ν. Ξυπολυτάς όσο και οι διευθυντής της Μονάδας Γ. Παρασύρης επισημαίνουν την αναγκαιότητα αγοράς νέων μηχανημάτων το δυνατόν συντομότερο. Σύμφωνα με τον κ. Ξυπολυτά έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου άμεσα να προμηθευτεί το Νοσηλευτικό Ίδρυμα νέα μηχανήματα. Ειδικότερα, ο κ. Ξυπολυτάς τόνισε: «Η αγορά νέων μηχανημάτων για τη μονάδα αιμοκάθαρσης αποτελεί για μας προτεραιότητα. Έχουμε ήδη κάνει σχετικές ενέργειες και θα πιέσουμε όσο μπορούμε για να τα αντικαταστήσουμε».
Από την πλευρά του ο κ. Παρασύρης είπε: «Τα καινούρια μηχανήματα κάνουν καλύτερη εργασία. Έχει προοδεύσει η τεχνολογία. Τα παλιά μηχανήματα δεν κάνουν την καλύτερη κάθαρση. Ζούμε καθημερινά με την αγωνία μήπως δεν αντιληφθούμε κάποια βλάβη και δημιουργήσει έκτακτα προβλήματα. Η τεχνική υπηρεσία έχει καταθέσει στο διοικητή και το διοικητικό συμβούλιο μία γνωμοδότηση ότι τα μηχανήματα είναι παλιά. Εμείς συζητούμε συνέχεια αυτό το θέμα από παλιά και προφορικά και γραπτώς. Είναι χρόνια που το ζητάμε».
«Αγκάθι» και η έλλειψη προσωπικού
Η υποστελέχωση της μονάδας αιμοκάθαρσης αποτελεί ανοιχτή πληγή για το Νοσηλευτικό Ίδρυμα. Τρεις νεφρολόγοι χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς και 12 νοσηλευτές καλύπτουν με το φιλότιμό τους τη μονάδα. «Ενώ θα έπρεπε να έχουμε πέντε νεφρολόγους, ο οργανισμός αναγνώρισε τέσσερις. Είμαστε τρεις χωρίς ειδικευόμενους, χωρίς αγροτικούς. Κάνουμε πολλές φορές δέκα εφημερίες και μας πληρώνουν 4-5 περίπου. Το άλλο είναι ότι οι νοσηλεύτριες έπρεπε να είναι 14-15. Έφυγαν τρεις, μας έφεραν τώρα δύο, θα φύγει άλλη μια. Το προσωπικό δουλεύει οριακά, δεν μπορούν να πάρουν άδεια ούτε τα ρεπό τους. Τώρα ήρθαν δύο νέα κορίτσια αλλά μέχρι να εκπαιδευτούν θα χρειαστεί και πάλι χρόνος».