Καμία δέσμευση σε σχέση με τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του νέου αστυνομικού μεγάρου στον χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων, που ανέρχεται περίπου σε 2 εκατ. ευρώ, δεν ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος πέταξε εκ νέου το «μπαλάκι» στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στην Περιφέρεια Κρήτης και τους πέντε Δήμους του Νομού, τους οποίους κάλεσε να αναζητήσουν και να βρουν τα απαιτούμενα για την υλοποίηση του έργου.
Για πρώτη φορά μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε υπ’ όψιν του περιφερειάρχη Κρήτης. Κατά πληροφορίες ο κ. Αρναουτάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Περιφέρεια να συνδράμει την προσπάθεια αυτή, ωστόσο, φέρεται να είπε στον κ. Αναγνωστάκη, ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι μελέτες, αλλά και να περατωθεί η διαδικασία παραχώρησης του οικοπεδικού χώρου, ώστε στη συνέχεια το περιφερειακό συμβούλιο να εξετάσει σοβαρά το θέμα και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει η Περιφέρεια να βοηθήσει οικονομικά στην ανέγερση του κτιρίου. Με δεδομένο ότι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αποκλείστηκε ως μη επιλέξιμο, η προσπάθεια της Περιφέρειας θα στραφεί σε οικονομική βοήθεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.
Άλλωστε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Αναγνωστάκης, επανέλαβε ότι η ανέγερση του κτιρίου δεν αποτελεί έργο επιλέξιμο για το νέο ΕΣΠΑ και ότι για την κατασκευή του θα πρέπει οι αυτοδιοίκητοι να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια.
Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εκπονήσει και να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες κτιριολογικές και άλλες μελέτες, που είναι απαραίτητες για το έργο ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου στον χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων.
Ο κ. Αναγνωστάκης, ανέφερε ότι ήδη κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει μια πρώτη αυτοψία στον χώρο για να διαπιστωθεί η ακριβής έκταση του οικοπεδικού χώρου, εντός της Σχολής Αστυφυλάκων, που θα ανεγερθεί το κτίριο, υποστήριξε ωστόσο ότι σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου θα έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες σε ένα χρονικό ορίζοντα ενός εξαμήνου.
Σε δηλώσεις του πάντως ο κ. Αναγωνστάκης επεσήμανε την αναγκαιότητα κατασκευής ενός νέου σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει τις αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού.
«Συναντήθηκα με τον κ. Αρναουτάκη, και παράλληλα έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη αλλά και με τους συνδικαλιστές εκπροσώπους τόσο των αξιωματικών όσο και το προσωπικό. Τα πράγματα μάλλον πηγαίνουν καλά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, γιατί υπάρχει κοινός τόπος, κοινή επιδίωξη, ότι αυτό το κτίριο που τόσο απαραίτητο είναι για την Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά θα έλεγα συνολικότερα για τη λειτουργία του Δήμου της Ρεθύμνης και του Νομού, πρέπει οπωσδήποτε να αναγερθεί.
Υπάρχουν κάποια μικρά ακόμα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Στον κ. Αρναουτάκη δεσμεύτηκα ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Αστυνομίας θα εκπονήσουν πολύ σύντομα την απαραίτητη και αναγκαία μελέτη και όλο το πλήθος εκείνων των μελετών που συνοδεύουν την κτιριολογική μελέτη. Από ‘κει και πέρα ο περιφερειάρχης με διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος και οι δήμαρχοι θα βοηθήσουν, θα συνδράμουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, διότι δυστυχώς μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν μπορούμε να έχουμε προσδοκίες λόγω μη επιλεξιμότητας του συγκεκριμένου έργου -γενικότερα κτιριακών έργων.
Άρα, θα πρέπει κοινή προσπάθεια να καταβληθεί από όλους μάς, ώστε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από εθνικούς πόρους εν πάση περιπτώσει να βρεθεί ένα ποσό της τάξης του 1.5-2 εκατ. ευρώ για να αναγερθεί το κτίριο που υπολογίζεται ότι θα είναι από 1.300-1.500 τ.μ. Θέλω να πιστεύω επειδή αποτελεί κοινό στόχο και κοινή επιδίωξη από όλους μας, ότι θα καταβληθούν οι απαραίτητες ενέργειες και εμείς σαν υπουργείο θα επισπεύσουμε χρονικά το διάστημα των μελετών. Δεν μπορώ να λάβω συγκεκριμένη δέσμευση, όμως μιλώντας με τον επικεφαλής ταξίαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, με διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να το έχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -υποθέτω ότι στο επόμενο πεντάμηνο- εξάμηνο θα είναι έτοιμη».
Σε ό,τι αφορά το υλικό του αμιάντου που έχει εντοπιστεί στο υπάρχον κτίριο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, την άμεση απομάκρυνση του οποίου έχουν ζητήσει οι αστυνομικοί, ο κ. Αναγνωστάκης ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και στο επόμενο δεκαήμερο θα κάνει αυτοψία στον χώρο το τεχνικό κλιμάκιο για να διαπιστωθούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.
«Πέραν της κίνησης που έκανε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνης, παράλληλα και ταυτόχρονα κινήθηκε και η ΕΛ.ΑΣ και το υπουργείο. Ήδη έχει εγκριθεί πίστωση 1.200 ευρώ, η οποία είναι δαπάνη για τη μετάβαση κλιμακίου του «Δημόκριτος», στην περιοχή για να δούμε κατά πόσο πρέπει να γίνει η απομάκρυνσή του -γιατί είναι βέβαιο ότι αυτό αν ξυστεί ή αν υπάρξει αποκόλληση τμήματος τα αιωρίδια προκαλούν βλάβη. Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα και όχι περισσότερο από μια εβδομάδα -δέκα μέρες, θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η επίσκεψη του συγκεκριμένου κλιμακίου και αν κριθεί ότι πρέπει να μεταφερθεί, θα μεταφερθεί το συγκεκριμένο κομμάτι του αμίαντου».
Κινητές μονάδες αστυνόμευσης σε Ρέθυμνο-Χανιά και Ηράκλειο
Ξεκινούν και στην Κρήτη οι κινητές μονάδες αστυνόμευσης, όπως είχαν αναφέρει σχετικά τα «Ρ.Ν.» και στο φύλλο του Σαββάτου 21 Μαΐου (σελ. 2). Όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη οι μονάδες θα λειτουργήσουν σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο και η παρουσίασή τους θα γίνει αναλυτικά από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης.
Πρόκειται για ομάδα αστυνομικών η οποία θα πηγαίνει κοντά στους πολίτες της ενδοχώρας. Ο ρόλος τους δεν είναι κατασταλτικός, αλλά κοινωνικός.
Δηλαδή οι αστυνομικοί θα βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους μικρών χωριών και οικισμών, σε περιοχές απομακρυσμένες. Στόχος είναι με την αστυνομική παρουσία οι κάτοικοι αφενός να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και αφετέρου να έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν παράπονά τους που άπτονται της αστυνομίας, να έχουν εξυπηρέτηση σε ζητήματα απλά χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, θα μπορούν να ζητούν και να παίρνουν πληροφορίες.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Αναγνωστάκης, ανέφερε: «Οι κινητές αστυνομικές μονάδες είναι στο πλαίσιο μιας νέας κοινοτικής αστυνόμευσης που κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι η τρίτη φάση που διευρύνεται ο θεσμός με 22 νέες κινητές μονάδες. Η Κρήτη έχει ανά Νομό μια, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο. Υπάρχει πρόταση να μην ξεκινήσει η μονάδα στο Λασίθι για κάποιους λόγους, οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Πιστεύω ότι οι μονάδες θα αγκαλιαστούν όπως αγκαλιάστηκε η δίκυκλη αστυνόμευση «Δίας» στα αστικά κέντρα γι’ αυτό είμαι απόλυτα βέβαιος. Οι μονάδες αυτές συγκεκριμένες μέρες θα κάνουν συγκεκριμένα δρομολόγια και θα επισκέπτονται απομακρυσμένες περιοχές, είτε είναι χωριά είτε είναι οικισμοί. Εκεί το πλήρωμα που θα αποτελείται από τρεις ένστολους συνεργάτες, ένας από την Τάξη ένας από την Ασφάλεια, ένας από την Τροχαία θα πηγαίνουν περισσότερο για να κατοχυρώσουν αυτό που εγώ ονομάζω κοινωνικό προφίλ και ρόλο της ΕΛ.ΑΣ., να παράξουν την όποια πληροφορία, καθοδήγηση θέλουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, να τους βοηθήσουν σε υποθέσεις αστυνομικού ενδιαφέροντος και βέβαια να παίξουν και ένα ρόλο κοινωνικού διαμεσολαβητή για προώθηση επίλυσης άλλων ζητημάτων που άπτονται αρμοδιοτήτων διαφορετικών από εμάς υπουργείων.
Ο Έλληνας αστυνομικός σήμερα με το δόγμα της αποτροπής και της πρόληψης και προβάλλοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της αστυνόμευσης, έχει τη δυνατότητα να συμφιλιωθεί ακόμα περισσότερο με την Ελληνική κοινωνία και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα το κατορθώσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Στις Αστυνομικές Διευθύνσεις υπάγονται τα ΤΑΕ
Την υπαγωγή των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων ΤΑΕ στις αστυνομικές διευθύνσεις, ανακοίνωσε ο κ. Αναγνωστάκης, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι δεν αλλάζει κάτι ως προς τοΝ ρόλο και την αποστολή του Τμήματος, απλώς, όπως τόνισε, με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ανέφερε: «Τα ΤΑΕ που έχουν συσταθεί και συγκροτηθεί για συγκεκριμένο ρόλο διατηρούν αυτή την αποστολή. Αλλάζει η διοικητική τους υπαγωγή, δηλαδή θα υπάγονται πλέον στις αστυνομικές διευθύνσεις και όχι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα λειτουργήσει υπέρ των τοπικών κοινωνιών».