Τα λιβάδια που φύεται θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής «πλημμυρισμένο» με κόκκινες πινελιές. Οι επιστήμονες μιλούν για ένα άγνωστο φυσικό θησαυρό της κρητικής γης, που είναι ιδιαίτερα αισθητός σε οροπέδια του Ρεθύμνου και ειδικότερα στην περιοχή Γιους Κάμπος στο Αμάρι. Ο λόγος για την κόκκινη ρεθεμνιώτικη τουλίπα, που αποτελεί πόλο έλξης για τον νομό και μάλιστα κάθε χρόνο συγκεντρώνει τα φλας δεκάδων ταξιδιωτών ακόμα και από την μακρινή Ιαπωνία.
Το όνομά της είναι τουλίπα «Ντοεφλέρι» και φύεται σε απομονωμένα σημεία. Είναι πανέμορφη -αν και κοντούλα- και τα «ξαδέλφια» της «κατοικούν» στην Ολλανδία. Η τουλίπα «Ντοεφλέρι» αποτελεί ένα σπάνιο ενδημικό είδος της Κρήτης, όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας, η δασάρχης Ρεθύμνου, Χαρά Καργιολάκη, η οποία επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φυτό, το ύψος του οποίου δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά.
Και μπορεί αρκετοί Κρητικοί να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξή της, ωστόσο, δεκάδες είναι οι αλλοδαποί επισκέπτες που προγραμματίζουν ταξίδια ακόμα και από την μακρινή Ιαπωνία για να επισκεφθούν το Αμάρι και να την θαυμάσουν από κοντά. «Ο νομός μας αποτελεί πόλο έλξης εξαιτίας της τουλίπας και κάθε χρόνο πολλοί άνθρωποι έρχονται στο Ρέθυμνο για να δουν την φύση και τα φυτά που φύονται αποκλειστικά εδώ. Γενικά πάντως, η Κρήτη είναι ένας βοτανικός παράδεισος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η δασάρχης Ρεθύμνου.
Η ρεθεμνιώτικη τουλίπα, κατατάσσεται στην κατηγορία των σπάνιων φυτών παγκοσμίως. Φύεται σε συγκεκριμένα χορτολίβαδα και αγροτικές καλλιέργειες και είναι πολύ ευαίσθητη όταν το ανθρώπινο χέρι την πλησιάσει. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή της παίζουν επίσης και οι κλιματικές συνθήκες, αφού η τουλίπα «Ντοεφλέρι», λατρεύει τις βροχές. Μάλιστα με τα άνθη της «βάφει» κόκκινα ολόκληρα λιβάδια, ιδιαίτερα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Το ιδιαίτερο αυτό λουλούδι του Ρεθύμνου προστατεύεται νομοθετικά, αφού κινδυνεύει με εξαφάνιση. Κάθε χρόνο η διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου διενεργεί εντατικούς ελέγχους για την προστασία της και απαγορεύεται ρητά την συλλογή της. «Η εν λόγω τουλίπα επειδή πολλαπλασιάζεται με βολβούς και όχι με σπόρους, είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθεί φυσικά. Μάλιστα επειδή αναπαράγεται αργά και σε συγκεκριμένο περιβάλλον, εάν δεχθεί κάποια ζημιά, δηλαδή, αν εμείς πάμε και την συλλέξουμε μαζικά, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε η Χαρά Καργιολάκη.