Σε πλήρη εξέλιξη είναι το πρώτο τμήμα του έργου που αφορά στην ανάδειξη του υστερομινωικού νεκροταφείου των Αρμένων, το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, τον περασμένο Φεβρουαρίου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πρώτη φάση του έργου προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.
Το έργο επιδιώκει την ανάδειξη του μεγαλύτερου ανασκαμμένου νεκροταφείου της υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου (περ. 1400-1200π.Χ.) στην Κρήτη, στην περιοχή Αρμένων, στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί 231 θαλαμωτοί τάφοι και ένας κτιστός θολωτός τάφος.
Παράλληλα με τις εργασίες ανάδειξης των τάφων θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών με τη δημιουργία διαδρομών, τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης κλπ.
Το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες του, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου. Θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Όπως είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη, μέσα στο 2019 αναμένεται να δημοπρατηθεί και η δεύτερη φάση του έργου. «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες το πρώτο μέρος του έργου και η ολοκλήρωση της είναι στο τέλος του 2019. Άρα μέσα στον νέο χρόνο θα προχωράνε και θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ανάδειξης και συντήρησης των τάφων και παράλληλα θα ξεκινήσει και η δεύτερη φάση μόλις συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία, τα τοπογραφικά και διαδικασίες για τα κτιριακά, τις τομές που απαιτούνται για τη νέα περίφραξη. Αυτά τα ετοιμάζουμε ήδη και θα τα υποβάλλουμε προς ένταξη μέσα στο έτος για να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του έργου».
Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Η ανάδειξη υστερομινωικού νεκροταφείου Αρμένων περιλαμβάνει την κατασκευή στεγάστρων για τους δύο μεγάλους τάφους, συντήρηση των βράχων των τάφων, νέα περίφραξη του χώρου, βελτιωτικές παρεμβάσεις για τους χώρους στάθμευσης των οχημάτων και των λεωφορείων που μεταφέρουν τους επισκέπτες, ράμπα για ΑμεΑ, κατασκευή, τροποποίηση αλλά και βελτίωση διαδρομών εντός του νεκροταφείου. Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των επισκεπτών για τον χώρο και τα μνημεία στα οποία ξεναγούνται και είναι ελλιπής, η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση σήμανσης κατά μήκος των διαδρομών με ενημερωτικές πινακίδες. Επιπλέον προβλέπεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου αλλά και η κατασκευή ενός νέου, μικρότερου, που θα εξυπηρετεί κυρίως ανάγκες ανασκαφής και αποθήκευσης υλικού. Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο κτίριο, η μελέτη περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη μεγάλη αίθουσα όπου προβλέπεται η τοποθέτηση μακέτας αλλά και οπτικού ενημερωτικού υλικού για τους επισκέπτες. Στόχος είναι η προστασία και η αναβάθμιση των χώρων, ώστε να πληροί σύγχρονες προδιαγραφές, να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί λειτουργικά.
Η υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού αναμένεται να συμβάλει σημαντικά τόσο στην αύξηση της επισκεψιμότητας του χώρου, όσο και στην προβολή του, με δεδομένο το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της περιοχής.
Υποβλήθηκε ο φάκελος για το Μοναστηράκι
Εν τω μεταξύ χθες υποβλήθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ ο φάκελος που αφορά στην ανάδειξη του Μινωικού Κέντρου Μοναστηρακίου Αμαρίου μετά και τις σχετικές τροποποιήσεις όπως αυτές είχαν ζητηθεί από τη διαχειριστική αρχή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο. Η πρόταση που υποβλήθηκε αφορά το πρώτο μέρος του έργου που έχει να κάνει την αυτεπιστασία προϋπολογισμού 360.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη για την ανάδειξη του Μινωικού Κέντρου Μοναστηρακίου με συνολικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ περιλαμβάνει έναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, για τον οποίο έχει θεσπιστεί ενιαίο εισιτήριο με το αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου και τον αρχαιολογικό χώρο των Αρμένων. Στις εργασίες ανάδειξης του χώρου περιλαμβάνεται η βελτίωση φυλακίου, η βελτίωση-επέκταση στεγάστρου και περίφραξης, χάραξη και σήμανση διαδρομής επίσκεψης και στάσεις, δημιουργία σταθμού ενημέρωσης και πληροφοριακού υλικού, πυρασφάλεια.
Πρόκειται για ένα μινωικό ανακτορικό κέντρο έκτασης περίπου τριακοσίων στρεμμάτων, πολυτελές, με εξαιρετική αρχιτεκτονική σε υψόμετρο 325 μέτρων, το οποίο δίδει πολύτιμα στοιχεία για το μινωικό πολιτισμό.
Το κέντρο άκμασε την παλαιοανακτορική μινωική περίοδο (1.900 π.Χ. – 1.700 π.Χ.), οπότε καταστράφηκε από σεισμό και πυρκαγιά.
Στο πρόγραμμα ΟΧΕ η ανάδειξη της Ζωμίνθου και η αναστήλωση ναού των Λιβαδίων
Παράλληλα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των ΟΧΕ (ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις) της περιφέρειας Κρήτης θα υλοποιηθεί το έργο που αφορά στην αναστήλωση του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λιβάδια καθώς και η ανάδειξη της Ζωμίνθου. Πρόκειται για παρεμβάσεις με πολιτιστικές διαδρομές στο πλαίσιο ανάδειξης του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά την ενδοχώρα του Μυλοποτάμου καθιστώντας την πόλο έλξης για επισκέπτες του πολιτιστικού θρησκευτικού τουρισμού.