Παρέμβαση ύψους 200.000 ευρώ θα πραγματοποιηθεί στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων, καθώς εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ».
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων στις συγκεκριμένες σχολικές υποδομές του Δήμου Ανωγείων, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων.
Το Γυμνάσιο – Λύκειο Ανωγείων επιλέχθηκε με γνώμονα τα σοβαρά προβλήματα κατανάλωσης ενέργειας, στεγανότητας και μόνωσης που παρουσιάζει. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο κτήρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα έτη 1956 και 1984 αντίστοιχα.
Με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης όπου εκδόθηκε για το κάθε κτίριο, το παλαιό ανήκει στην Ενεργειακή Κλάση Γ’ με αντίστοιχη ενεργειακή κατανάλωση 114,4 kWh/m2, ενώ το δεύτερο στην Ενεργειακή Κλάση Δ’ με αντίστοιχη κατανάλωση 131,1 kWh/m2.
Τα έργα που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν τοποθέτηση νέων κουφωμάτων και υαλοπινάκων, σύγχρονη θερμομόνωση, νέα συστήματα φωτισμού και σειρά άλλων τεχνικών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
Μετά την ανακοίνωση ένταξης και χρηματοδότησης του έργου, ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «Το νέο αυτό έργο Ενεργειακής Αναβάθμισης που αφορά το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων του Δήμου μας προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΕΠΠΕΡΑΑ – Πρόσκληση 1.13.
Το συγκεκριμένο έργο έχει βασικό σκοπό να καλύψει μέρος του προβλήματος περί αυξημένης ενεργειακής κατανάλωσης των δημοτικών κτιρίων και υποδομών του Δήμου Ανωγείων.
Τα δημοτικά κτίρια του Δήμου χαρακτηρίζονται από την παλαιότητα και ως εκ τούτου την μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Επισημαίνεται ότι το εν λόγω κτίριο επιλέχθηκε με γνώμονα τον αριθμό των μαθητών και εκπαιδευτικών που το επισκέπτονται καθημερινά, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα κατανάλωσης ενέργειας που παρουσιάζει.
Το κτίριο είναι αρκετά παλιό και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στεγανότητας και μόνωσης. Παρόμοιες μελέτες έχουμε εκπονήσει τόσο για το Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο όσο και για τον Παιδικό Σταθμό, τις οποίες και θα υποβάλουμε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, με δεδομένο ότι ο Δήμος μας έχει υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων» και είμαστε σε τελικό στάδιο εκπόνησης του Σχεδίου Ενεργειακής Διαχείρισης.
Παράλληλα ο Δήμος μέσω του ενταγμένου έργου θα προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης/ ευαισθητοποίησης πολιτών σε θέματα αξιοποίησης ΑΠΕ και ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας, όπως και στο παρελθόν έχει πράξει σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων.
Η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας είναι υψηλή και σημαντική για τα δύο κτήρια του σχολικού συγκροτήματος της τάξης του 25%. Και τα δύο κτήρια αναβαθμίζονται στην ενεργειακή τους κλάση (Β για το κτίριο 1 και Β+ για το κτίριο 2). Προκύπτει λοιπόν ξεκάθαρα πως η επένδυση καλύπτει πλήρως τους στόχους του προγράμματος και μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το περιβάλλον (μειωμένη κατανάλωση ενέργειας) όσο και για τους χρήστες του δηλαδή για τους μαθητές, καθηγητές και υπαλλήλους του σχολείου (καλύτερες συνθήκες διαβίωσης).
Το ετήσιο όφελος περιλαμβάνει όχι μόνο τα καθαρά οφέλη από τη μειωμένη χρήση ενέργειας και το ποιοτικό όφελος με τη χρήση των παραπάνω τεχνολογιών μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και τα οφέλη από τις ενδεχόμενες μεταβολές των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης».