Εκτός από την έγκριση των εργασιών για την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στο εμπορικό λιμάνι της πόλης του Ρεθύμνου από την πρόσφατη κακοκαιρία, με το Λιμενικό Ταμείο να προκηρύσσει τις επόμενες ημέρες ανοιχτό διαγωνισμό για το έργο, παράλληλη έγκριση πήρε η «Αποκατάσταση ζημιών στη θωράκιση Προσήνεμου Μόλου Λιμένα Αγίας Γαλήνης».
Υπενθυμίζεται ότι η ανάδειξη αναδόχου για το έργο αποκατάστασης είχε γίνει στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, κατά διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί εξίσου από πόρους του Λιμενικού Ταμείου, του δήμου Αγίου Βασιλείου και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.
Όπως επισήμανε στα «Ρ.Ν.», ο διευθυντής του Δ.Λ.Τ. Ρεθύμνου, Μίνως Αλεφαντινός, ο εργολάβος θα έχει ολοκληρώσει την εγκατάστασή του μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όταν και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. «Το έργο αυτό δεν είναι ζήτημα αναβάθμισης, αλλά άμεσης ανάγκης. Ο μόλος είχε σχεδόν κόψει. Αν δεν προλαβαίναμε τη θωράκιση, σε μια ενδεχόμενη σφοδρή κακοκαιρία, θα κοβόταν εντελώς και θα μιλούσαμε πλέον για ζημιά που θα ξεκινούσε από τις 300.000 και θα έφτανε τις 500.000 ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι προλαβαίνουμε κι ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε ο κ. Αλεφαντινός.
Το έργο βρίσκεται στα «σκαριά» περίπου δύο χρόνια, καθώς υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές στο νοτιοανατολικό τμήμα του μόλου της Αγία Γαλήνης. Πιο συγκεκριμένα σε κάποια σημεία του ο λιμενοβραχίονας είχε απογυμνωθεί από τα προστατευτικά μπλόκια. Οι ζημιές αυτές εγκυμονούσαν κινδύνους για περαιτέρω επέκταση της φθοράς και στο τσιμεντένιο κομμάτι του λιμανιού. Πλέον αναμένεται η τοποθέτηση ογκόλιθων για την αποκατάσταση της ασφαλούς θωράκισης. Παράλληλα, με την ολοκλήρωσή του θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη και αξιοποίηση του λιμανιού της Αγίας Γαλήνης.
«Οι ζημιές θα αποκατασταθούν και το λιμάνι θα επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του»
Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών εξέφρασε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Πιπεράκης. «Είναι ένα έργο το οποίο ουσιαστικά ετοιμάζουμε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Είχαν δημιουργηθεί μεγάλες ζημιές στο νοτιονατολικό τμήμα του μόλου, οι οποίες άφηναν το λιμάνι επί της ουσίας ακάλυπτο. Υπήρχε επίσης σοβαρός κίνδυνος, οι ζημιές να επεκταθούν και στο τσιμεντένιο τμήμα του μόλου. Έτσι αποφασίσαμε, ο δήμος Αγίου Βασιλείου, η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, να συγχρηματοδοτήσουμε ένα έργο αποκατάστασης της ζημιάς. Οι υπογραφές μεταξύ όλων των φορέων έχουν πέσει και οι εργασίες ξεκινούν αυτές τις μέρες.
Μπροστά από το λιμενοβραχίονα, πρόκειται να τοποθετηθούν ογκόλιθοι, ώστε να προστατεύεται. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 60.000. Αυτά μοιράζονται εξίσου μεταξύ του Δήμου μας, της Αντιπεριφέρειας και του Λιμενικού Ταμείου.
Η θωράκιση αυτή ήταν απαραίτητη γιατί το λιμάνι δεν ήταν πλέον ασφαλές. Με τις εργασίες που προβλέπονται να γίνουν, οι ζημιές θα αποκατασταθούν και το λιμάνι θα επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του. Δεν είναι μια προσωρινή λύση, αντίθετα θέλω να πιστεύω ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουμε ένα ασφαλές λιμάνι, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στα «Ρ.Ν». ο κ. Πιπεράκης.
Ταυτόχρονα έργα στα λιμάνια όλης της χώρας
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από έργα σε πολλά λιμάνια της χώρας από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, τα οποία εκτελούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ή Περιφερειών, καθώς και από τους Οργανισμούς Λιμένων ΑΕ ή τα Λιμενικά Ταμεία.
Τα σημαντικότερα λιμενικά έργα που αδειοδοτήθηκαν ή έχουν υποβληθεί προς αδειοδότηση ή έχει δρομολογηθεί η εκτέλεσή τους είναι σε περιοχές των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Εύβοιας καθώς και σε περιοχές αρμοδιότητας των Λιμενικών Ταμείων και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Αβδήρων, Αντίκυρας, Αρκαδίας, Ζακύνθου, Θάσου, Θήρας, Ίου, Καλαμάτας, Κω, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Λεωνιδίου, Λήμνου, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Δωδεκανήσου, Πάργας, Πάρου – Αντιπάρου, Πάτμου, Πιερίας, Πόρου, Πρέβεζας, Πύλου, Πύργου, Ρεθύμνου, Σαλαμίνας, Σάμου, Σίφνου, Σύρου, Ύδρας, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου και Ωρωπού.
Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας αναμενόταν να απορροφηθούν πιστώσεις ύψους 3.776.790 ευρώ μέχρι τις 31.12.2013 για την κάλυψη έργων επισκευών και επεμβάσεων τοπικού χαρακτήρα ενώ για το 2014 το ποσό αυτό εκτιμάται σε 4.880.000 ευρώ.