Συνεχίζεται η ύφεση στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας στο Ρέθυμνο με τα αριθμητικά στοιχεία να καταδεικνύουν νέα μείωση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών από τις τοπικές πολεοδομικές υπηρεσίες.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η Πολεοδομία του Δήμου Ρεθύμνου, η οποία καλύπτει και τους Δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα συνολικά 52 οικοδομικές άδειες, ενώ τους ίδιους μήνες πέρσι είχε εκδώσει 65. Από την πλευρά της η Πολεοδομία του Δήμου Μυλοποτάμου, η οποία καλύπτει και τα Ανώγεια παρουσιάζει ελαφρά αύξηση, αφού φέτος έχει εκδώσει 22 άδειες μέχρι στιγμής, ενώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο εξέδωσε δεκαεννέα.
Οι αριθμοί αυτοί ανταποκρίνονται σε μια εικόνα οικονομικής κατάρρευσης των επαγγελματιών του κλάδου, καθώς σύμφωνα με την προϊσταμένη της Πολεοδομίας Ρεθύμνου κ. Γεωργία Κελέκη ο μέσος όρος οικοδομικών αδειών στην προ κρίση περίοδο, ήταν περίπου οκτακόσιες το χρόνο.
Η δε μικρή αύξηση που καταγράφεται στον Μυλοπόταμο δεν θεωρείται τυχαία, καθώς και η Πολεοδομία Ρεθύμνου τις περισσότερες άδειες φέτος τις έχει εκδώσει για χωριά του υπόλοιπου νομού και όχι για την πόλη.
Σύμφωνα με την κ. Κελέκη, οι άδειες φέτος έχουν εκδοθεί κυρίως για νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια. Για νέες οικοδομές έχουν εκδοθεί μόνο για ανέγερση τουριστικών κατοικιών, μέσα από τα σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία χρηματοδοτούν το 50% του απαιτούμενου κόστους, που αποδίδεται μετά την κατασκευή του έργου και με μεγάλες καθυστερήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της αντιπαροχής, ο οποίος τις προηγούμενες δύο δεκαετίες είχε αναπτυχθεί ραγδαία στο Ρέθυμνο έχει κυριολεκτικά βουλιάξει. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Πολεοδομίας, οικοδομική άδεια για ανέγερση κατοικιών προς πώληση και δη με την μέθοδο της αντιπαροχής δεν έχει εκδοθεί από το 2010 και έως σήμερα.
Το δυσμενές περιβάλλον, το οποίο έχει διαμορφωθεί για το χώρο της οικοδομής επιβεβαιώνει και ο νέος πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΤΕΕ κ. Στέλιος Ξεζωνάκης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Κάθε έτος που παίρνουμε στατιστικά στοιχεία, φαίνεται, ότι υπάρχει μείωση στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Ο μεγαλύτερος αριθμός οικοδομικών αδειών που καταγράφεται στα πρωτόκολλα είναι διάφορες επεκτάσεις, τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις και λιγότερο του 50% του συνολικού αριθμού είναι νέες οικοδομικές άδειες. Φέτος, από τις μέχρι σήμερα 52 άδειες, θεωρώ, ότι κάτω του 50% είναι νέες οικοδομές και από αυτές οι περισσότερες προήλθαν από ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο χρηματοδότησε τουριστικές κατοικίες. Τελειώνοντας αυτό το πρόγραμμα, φοβάμαι, ότι αυτό το νούμερο στο επόμενο εξάμηνο θα είναι ακόμα πιο χαμηλό».
Στο ίδιος «μήκος κύματος» είναι και οι εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εργοληπτών Ρεθύμνου κ. Δημήτρη Ανυφαντάκη, ο οποίος σχολίασε ότι η «Εμείς στην οικοδομή δεν ζούμε τη διαφαινόμενη μικρή ανάκαμψη, που υποστηρίζεται από την Κυβέρνηση και δεν αντιλαμβανόμαστε, ότι κάτι πάει να αλλάξει. Ίσως ήταν μια αναλαμπή προεκλογική, γιατί η κρίση συνεχίζεται και γίνεται ολοένα και βαθύτερη εξατμίζοντας και το τελευταίος λίπος του καταναλωτή».
Απαιτούνται μέτρα
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει με τη νέα της σύνθεση, είναι και η κατάθεση δέσμης προτάσεων για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο νέος πρόεδρος της, καθώς το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα πλήττει δεκάδες επαγγελματίες, τεχνίτες και προμηθευτές, οι οποίοι ζούσαν μέσα από την συγκεκριμένη δουλειά.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ξεζωνάκης είπε ότι «Υπάρχει μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, ο οποίος επηρεάζεται από τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τεχνίτες, προμηθευτές, όλα τα επαγγέλματα όπως η διάθεση δομικών υλικών, ειδών υγιεινής, ελαιοχρωματιστές, ένας ολόκληρος κύκλος παροχής υπηρεσιών και εργασίας, ο οποίος έχει επηρεαστεί, καθώς η οικοδομή ήταν η ατμομηχανή της οικονομίας».
Ο ίδιος τόνισε, ότι βασικό ζητούμενο για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση και να υπάρξει προοπτική είναι να διαμορφωθεί ξεκάθαρο πολεοδομικό καθεστώς, ρευστότητα από τις τράπεζες και φορολογική ελάφρυνση της οικοδομής.
Ο ίδιος επέμεινε στο πολεοδομικό ζήτημα για να δηλώσει ότι «Το πολεοδομικό καθεστώς πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρο, κυρίως προς τους ξένους επενδυτές, να γίνουν οι πολεοδομικοί και χωροταξικοί σχεδιασμοί, να ξέρει κάποιος που και τι μπορεί να χτίσει, να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης των αδειών αλλά κυρίως να ξεκαθαρίσει, που είναι δάσος, που μπορεί να χτίσει, πόση δόμηση επιτρέπεται, όλα αυτά που εμποδίζουν σήμερα τους επενδυτές. Επίσης πρέπει να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά, αλλιώς δεν θα μπορέσει η οικοδομή να αναπτυχθεί. Άρα ΣΧΟΑΠ σε όλους τους δήμους και καλύτερο περιβάλλον ρευστότητας, ώστε να μπορέσει να ανακινηθεί η διαδικασία».
«Με αυτά που ισχύουν σήμερα δεν πωλείται τίποτα και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία προσπαθούν να την εκποιήσουν» δήλωσε και ο πρόεδρος των Εργοληπτών κ. Ανυφαντάκης για να συμπληρώσει «Αν δεν δοθούν κίνητρα, κυρίως φορολογικά κανένας δεν θα επενδύσει στην οικοδομή».
Σε πανελλαδικό επίπεδο
Η συνεχιζόμενη αρνητική πορεία στην οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί πανελλήνιο φαινόμενο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον κύκλο εργασιών στον τομέα υπηρεσιών το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι υπηρεσίες δραστηριοτήτων αρχιτεκτόνων και μηχανικών και συναφών δραστηριοτήτων παροχής τεχνικών συμβουλών σημείωσαν πτώση 27,2% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.