Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν σημαντικά έργα που αφορούν στο μεγάλο ζήτημα της αποχέτευσης επτά συνολικά οικισμών του Δήμου Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στις περιοχές Ατσιποπούλου – Βιολί Χαράκι – Πανόραμα – Σελίου – Μύρθιου, Πρινέ, Αμπελάκι- Καρέ και Γερανίου. Πρόκειται για έργα τα οποία θα «θωρακίσουν» περιβαλλοντικά τον Δήμο, τα οποία έχουν εξασφαλίσει το μεν «Ατσιπόπουλο-Βιολί Χαράκι – Πανόραμα» ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως οικισμός Γ’ κατηγορίας με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων και οι υπόλοιποι χρήματα από το πρόγραμμα Φιλόδημος του ΥΠΕΣ ως οικισμοί Δ’ κατηγορίας (δηλαδή με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων).
Ειδικότερα, το έργο με τίτλο «αποχέτευση οικισμού Βιολί Χαράκι» έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ συνολικού ύψους 4.8 εκ. ευρώ. Αφορά στο οικιστικό σύμπλεγμα «Ατσιπόπουλο-Βιολί Χαράκι και Πανόραμα», στο οποίο διαμένουν περισσότεροι από 2.000 κατοίκους, γεγονός που το εντάσσει στην κατηγορία των οικισμών Γ’ κατηγορίας, για τους οποίους προβλέπεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων. Η σημασία του συγκεκριμένου έργου είναι ζωτικής, με δεδομένο ότι πρόκειται για οικισμούς με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό, που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει καταστεί εφικτό να έχουν ένα σύγχρονο και ασφαλές αποχετευτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΡ, Γιώργο Παπαδάκη, ο φάκελος με τις μελέτες, τη χρηματοδότηση και τον τρόπο δημοπράτησης του έργου βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τον έλεγχο νομιμότητας και ακολούθως θα σταλεί στο ΕΠΕΡΑΑ προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που έχει ήδη κατακυρωθεί.
«Ο τίτλος του έργου είναι «Αποχέτευση οικισμών Βιολί Χαράκι. Αυτό εντάχθηκε στο ίδιο πακέτο που είναι ενταγμένος και ο βιολογικός, διότι εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο, την απορρύπανση της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου. Αυτό το έργο έπρεπε να είχε κατασκευαστεί πριν από 30 χρόνια, από τότε που το Ατσιπόπουλο γιγαντώθηκε, αλλά δεν κατασκευαζόταν διότι δεν υπήρξαν οι πόροι, δεν υπήρξε ο σχεδιασμός κλπ. Εμείς, η ΔΕΥΑΡ, με το που ανέλαβε τη δημοτική ενότητα του Νικηφόρου Φωκά, όταν ξεκίνησε η διαδικασία του «Καλλικράτη» και ήταν στην αρμοδιότητά μας αυτές οι περιοχές, αμέσως καταγράψαμε τις σημαντικές ελλείψεις και προχωρήσαμε στη σύνταξη μελέτης, καθότι δεν υπήρχε μελέτη για την αποχέτευση του Ατσιποπούλου όπως επίσης και άλλων οικισμών, Ατσιπόπουλο, Πρινέ, Γεράνι. Τα κάναμε πακέτο, συντάξαμε αυτές τις μελέτες και πέρασε ο καιρός και πλέον θα υλοποιηθούν. Κι όταν λέμε Ατσιπόπουλο, λέμε τους οικισμούς Ατσιπόπουλο, το Βιολί Χαράκι και το Πανόραμα. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε με διάφορους τρόπους από τα υφιστάμενα δίκτυα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δε ρίχνεται τίποτα, όμως, στη θάλασσα μέχρι τώρα. Το βέβαιο είναι ότι το έργο αυτό είναι απόλυτης σημασίας, διότι ουσιαστικά έχει γίνει μία πόλη, το Ατσιπόπουλο και το Βιολί Χαράκι και το Πανόραμα αποτελούν πλέον ενιαία κοινότητα με το Ρέθυμνο και δε μπορούν να έχουν οι μισοί οικισμοί αποχέτευση και οι άλλοι μισοί να μην έχουν».
Παράλληλα τα έργα αποχέτευσης στους οικισμούς Σελίου – Μύρθιου, Πρινέ, Αμπελάκι – Καρέ και Γερανίου έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» του υπουργείου Εσωτερικών. Η ΔΕΥΑΡ έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, σε συνεργασία με τον δήμαρχο, ενέταξε στο εν λόγω πρόγραμμα έργα αποχέτευσης σε οικισμούς Δ’ προτεραιότητας, τα οποία αναμένεται, όπως τόνισε, να επιλύσουν διαχρονικά προβλήματα.
Οι εργασίες θα εξελιχτούν από τον Οκτώβριο, ενώ σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα των έργων, η ολοκλήρωση όλων των εργασιών στους οικισμούς δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο έτη.
Αναλυτικά, το έργο αποχέτευσης στους οικισμούς Σελίου – Μύρθιου έχει συνολικό προϋπολογισμό 680 χιλιάδες ευρώ, ενώ των οικισμών Αμπελάκι – Καρέ το ποσό φτάνει τα 1,1 εκ. ευρώ. Οι εργασίες στους εν λόγω οικισμούς αφορούν χωματουργικές εργασίες, προμήθεια και τοποθέτηση αγωγών ακαθάρτων από PVC-u, επιχώσεις με υλικά λατομείου, κατασκευές αντλιοστασίων, φρεατίων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα, προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και επεξεργασίας λυμάτων.
Το έργο αποχέτευσης του οικισμού Πρινέ έχει προϋπολογισμό 2,9 εκ. ευρώ, ενώ του Γερανίου 760 χιλιάδες ευρώ. Τα έργα αφορούν εκσκαφές, επιχώσεις με θραυστό υλικό, προμήθεια και εγκατάσταση αγωγών αποχέτευσης και αποκαταστάσεις, κατασκευή αντλιοστασίων μεταφοράς λυμάτων και φρεατίων ελέγχου.
Σημειώνεται ότι ο Πρινές και το Γεράνι θα συνδεθούν με τον βιολογικό καθαρισμό, ενώ κάθε ένα από τα χωριά του Βρύσινα θα έχει δικό του αυτόνομο σύστημα.
«Στο έργο του οικισμού στο Γεράνι έχουμε υπογράψει σύμβαση και έχουμε εγκρίνει χρονοδιαγράμματα, θα περιμένουμε τώρα να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά, όπως επίσης και για τους οικισμούς Σελί, Μύρθιος έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους εργολάβους και θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και είναι στη φάση των χρονοδιαγραμμάτων. Στον Πρινέ επειδή το έργο ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ περιμένουμε ακόμα την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το έργο αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού
Εν τω μεταξύ, στα τέλη του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε χρήση το μεγάλο έργο επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου, το οποίο χωρίζεται σε δυο υποέργα, στη γραμμή λυμάτων, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και στην γραμμή λυματολάσπης (ιλύος), για την οποία οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου είναι τεράστια, μιας και τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένα και έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο ζωής τους, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που το σύστημα έχει παρουσιάσει σοβαρές βλάβες, με ό,τι συνέπειες αυτές μπορούν να έχουν για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Παράλληλα, εκτός από τον εκσυγχρονισμό, η επέκτασή του κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος υποδοχής των λυμάτων και να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οικισμοί, τόσο της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά και της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, ενώ θα ακολουθήσει και η Δημοτική Ενότητα Λαππαίων, όπου είναι σε εξέλιξη οι σχετικές μελέτες από την ΔΕΥΑΡ. Όπως τόνισε, ο κ. Παπαδάκης από τις αρχές του χρόνου που θα έχει παραδοθεί το έργο θα είναι σε θέση ο βιολογικός καθαρισμός του Ρεθύμνου να εξυπηρετεί τους οικισμός του Νικηφόρου Φωκά και κάποιους του Αρκαδίου, όπου δεν έχουν ζήτημα με τα αντλιοστάσια, ενώ θα λειτουργήσει κανονικά και η επεξεργασία της λυματολάσπης.