Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κρήτη, στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού και του εμπορίου-υπηρεσιών. Παρά το θολό οικονομικό τοπίο που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, την έλλειψη ρευστότητας και τη συρρίκνωση του τζίρου, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων του νησιού εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013» και προετοιμάζεται για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με βάση το εγκεκριμένο σχέδιο που έχει κατατεθεί.
Πέραν των οριστικά εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις εξ αρχής, από τα 1.090 επενδυτικά σχέδια που βρίσκονταν στη λίστα των δυνητικά εγκεκριμένων έργων, πριν από την λήξη της προθεσμίας τους προγράμματος, τον περασμένο Απρίλιο, το ενδιαφέρον τους κατέθεσαν 686 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διεκδικώντας μερίδιο από τους πόρους του ΕΣΠΑ.
Εν τέλει, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αναπτυξιακή Κρήτης, που πραγματοποιεί τον διοικητικό έλεγχο με βάση τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, από τη λίστα των «δυνητικών» μεταφέρονται στην κατηγορία των «οριστικά εγκεκριμένων έργων» περίπου 650 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υλοποιήσουν παρεμβάσεις και έργα στους τομείς της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών είτε εξασφάλισαν τραπεζική εγγύηση για δανειοδότηση, ισόποση τουλάχιστον με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης, είτε έχουν ήδη διαθέσει ίδια κεφάλαια τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου.
Εκείνο που απομένει να φανεί είναι ο ακριβής αριθμός των επενδύσεων που θα προχωρήσουν τελικά, καθώς η εξασφάλιση τραπεζικής εγγύησης για μια επιχείρηση δεν σημαίνει απαραιτήτως και υλοποίηση του σχεδίου, καθώς θα πρέπει πρωτίστως να διασφαλιστούν οι οικονομικές προϋποθέσεις του εγχειρήματος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αλλά και το ότι οι «κάνουλες» των τραπεζών παραμένουν κλειστές, είναι αισιόδοξο για την τοπική οικονομία το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των επενδυτών έχουν σοβαρές πιθανότητες να απορροφήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια και να προχωρήσουν σε επενδύσεις που αποσκοπούν στην ανανέωση-βελτίωση υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην Κρήτη δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης 1.464 επενδυτικών σχεδίων με προϋπολογισμό 197.045.000 ευρώ. Σημαντικό μερίδιο εξασφάλισαν επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, καθώς στο πρόγραμμα εντάχθηκαν πάνω από 300 επενδυτικά σχέδια.
Σε όλη τη χώρα, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 929.020.826,04 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 456.643.734,23 ευρώ.