Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η ανάδειξη του υστερομινωικού Νεκροταφείου Αμρενων, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε α φάση των εργασιών και αναμένονται πολύ σύντομα οι σχετικές εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις για να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση.
Η πρώτη φάση του έργου (650.000 ευρώ) ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει να κάνει με τη συντήρηση των τάφων και τις διαδρομές, και πλέον εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και για το δεύτερο υποέργο που αφορά στο κομμάτι των υποδομών. (ύψους 700.000 ευρώ).
Οι εργασίες της α φάσης ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με τον ανασκαφέα, επίτιμο γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων, Γιάννη Τζεδάκη.
Συνολικά το έργο επιδιώκει την ανάδειξη του μεγαλύτερου ανασκαμμένου νεκροταφείου της υστερομινωικής ΙΙΙ περιόδου (περ. 1400-1200 π.Χ.) στην Κρήτη, στην περιοχή Αρμένων, στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί 231 θαλαμωτοί τάφοι και ένας κτιστός θολωτός τάφος.
Παράλληλα με τις εργασίες ανάδειξης των τάφων θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών με τη δημιουργία διαδρομών, τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης κλπ.
Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και όπως, μας ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων «θα συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες του, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου».
Η α φάση των εργασιών χρησμοδοτήθηκε από το Ε.Π. «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020, με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ, ενώ η β φάση από το ίδιο πρόγραμμα εξασφάλισε χρηματοδότηση 700,000 ευρώ.
Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή στεγάστρων για τους δύο μεγάλους τάφους, συντήρηση των βράχων των τάφων, νέα περίφραξη του χώρου, βελτιωτικές παρεμβάσεις για τους χώρους στάθμευσης των οχημάτων και των λεωφορείων που μεταφέρουν τους επισκέπτες, ράμπα για ΑμεΑ, κατασκευή, τροποποίηση αλλά και βελτίωση διαδρομών εντός του νεκροταφείου. Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των επισκεπτών για τον χώρο και τα μνημεία στα οποία ξεναγούνται και είναι ελλιπής, η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση σήμανσης κατά μήκος των διαδρομών με ενημερωτικές πινακίδες. Επιπλέον προβλέπεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιρίου αλλά και η κατασκευή ενός νέου, μικρότερου, που θα εξυπηρετεί κυρίως ανάγκες ανασκαφής και αποθήκευσης υλικού. Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο κτίριο, η μελέτη περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη μεγάλη αίθουσα όπου προβλέπεται η τοποθέτηση μακέτας αλλά και οπτικού ενημερωτικού υλικού για τους επισκέπτες. Στόχος είναι η προστασία και η αναβάθμιση των χώρων, ώστε να πληροί σύγχρονες προδιαγραφές, να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί λειτουργικά.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη νεκρόπολη της υστερομινωικής ΙΙΙ Α/Β περιόδου (περ. 1390-1190 π.Χ.), στην περιοχή των Αρμένων ήρθε στο φως σταδιακά από το 1969. Οι περισσότεροι τάφοι είναι θολωτοί που έχουν λαξευτεί στον μαλακό βράχο με προσανατολισμό ανατολή-δύση και έχουν λαξευτό επίσης στο μαλακό βράχο στενό διάδρομο που οδηγεί στον θάλαμο. Μόνο ένας τάφος είναι κτιστός θολωτός. Οι τάφοι ήταν οικογενειακοί: περιείχαν πολλούς νεκρούς που αποθέτονταν είτε στο δάπεδο, είτε σε σαρκοφάγους. Σε ορισμένους τάφους η προσέγγιση στο θάλαμο γίνεται με κατηφορικό δρόμο και σε άλλους με σκαλιά.
«Στόχος μας είναι μέσα από τέτοιου είδους εργασίες να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να καταστήσουμε επισκέψιμους τους αρχαιολογικούς χώρους. Με τα έργα αυτά όπως την ανάδειξη του υστερομινωικού νεκροταφείου Αρμένων, του ανακτορικού κέντρου της Ζωμίνθου, του Μοναστηρακίου και του Αποδούλου ουσιαστικά δημιουργούμε πολιτιστικές διαδρομές δίδοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στην ύπαιθρο του νομού, η οποία διαθέτει επίσης ένα πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα, το οποίο πλέον θα καταστεί προσβάσιμο προς τους πολίτες» τόνισε η κα Τζιγκουνάκη.
Ξεκινούν οι εργασίες στο ανακτορικό κέντρο στη Ζώμινθο
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες που αφορούν στην ανάδειξη του σανατορικού κέντρου της Ζωμίνθου Ανωγείων, έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις της Unesco), με προϋπολογισμό 400.120 ευρώ. Οι εργασίες, θα υλοποηθουν σε συνεργασία με την ανασκαφέα, επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη.
Το αντικείμενο έργου Ζωμίνθου:
- Διενέργεια δοκιμαστικών τομών στον χώρο ανέγερσης του φυλακίου, στον χώρο στάθμευσης και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.
- Εκπόνηση μελέτης συντήρησης των αρχαίων κτιριακών καταλοίπων και υλοποίησή της.
- Κατασκευή λιθοδομής οριοθέτησης του περιβάλλοντα χώρου.
- Αντικατάσταση της υφιστάμενης περίφραξης από νέα.
- Συμπλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικής φύλαξης του χώρου.
- Διαμόρφωση μικρού πλατώματος οριοθέτησης φυλακίου εισόδου.
- Κατασκευή 6 πέτρινων καθιστικών εξωτερικά της εισόδου.
- Κατασκευή φυλακίου εισόδου.
- Κατασκευή σηπτικής δεξαμενής – απορροφητικού βόθρου.
- Κατασκευή βοηθητικής εισόδου.
- Συμπλήρωση του υφιστάμενου μόνιμου δικτύου λιθόστρωτων με τοπικές πλάκες.
- Επιδιόρθωση – συμπλήρωση υφιστάμενων ξύλινων ραμπών και κιγκλιδωμάτων κατά μήκος της υφιστάμενης διαδρομής επίσκεψης και κατασκευή νέων για χρήση ΑΜΕΑ σε σημεία με υψομετρική διαφοροποίηση.
- Δημιουργία προσωρινών τμημάτων της διαδρομής με υλικά αναστρέψιμα με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης.
- Διαμόρφωση σημείων στάσης.
- Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης.
- Κατασκευή – τοποθέτηση οδικών, ενδεικτικών, ενημερωτικών και πληροφοριακών πινακίδων κατά μήκος της διαδρομής από το χώρο στάθμευσης στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, στο χώρο αναμονής της εισόδου και κατά μήκος της διαδρομής επίσκεψης.
- Υποδομές ΑΜΕΑ: ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες σήμανσης της διαδρομής με έντονο κοντράστ και μεγάλους χαρακτήρες προκειμένου να είναι ευδιάκριτες, όπως και η τοποθέτηση σε χαμηλό ύψος, ώστε να είναι προσβάσιμες και σε άτομα σε αμαξίδιο. Εισαγωγική ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο του χώρου, καθώς και πληροφοριακό υλικό προβολής (φυλλάδιο) σε γραφή Braille.
- Σχεδιασμός και δημιουργία κατάλληλου οδηγού περιήγησης σε συμβατική μορφή και σε γραφή Braille.