Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη την Κρήτη, καθώς 69 νέες μολύνσεις ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ στο νησί. Από αυτές οι 34 αφορούν στο Ηράκλειο, 1 στο Λασίθι, 15 στο Ρέθυμνο και 19 στα Χανιά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και όπως έγραφαν χθες τα «Ρ.Ν.», στην Κρήτη κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία γονιδιωματικής ανάλυσης του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, σύμφωνα με τα οποία οι μεταλλάξεις στην Κρήτη έφτασαν τις 129 την περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021. Ειδικότερα ανιχνεύτηκαν 87 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 6 στο Λασίθι, 27 στο Ρέθυμνο και 7 στα Χανιά.
Την ίδια στιγμή χθες μια 48χρονη Ρεθεμνιώτισσα που νοσεί από covid-19 και μεταφέρθηκε τα ξημερώματα από την ειδική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου σε κλίνη ΜΕΘ, λόγω επιβάρυνσης της κατάστασης της υγείας της, διασωληνώθηκε το απόγευμα καθώς οι γιατροί φέρονται να διαπίστωσαν επιδείνωση στο αναπνευστικό της σύστημα. Να σημειωθεί ότι η 48χρονη γυναίκα είχε εισαχθεί στην κλινική covid στις 19 Φεβρουαρίου.
Στην κλινική covid του νοσοκομείου νοσηλεύονται 11 ασθενείς με κορονοϊό και δυο ακόμη που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και περίμεναν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ στα οποία είχαν υποβληθεί.
127βρετανικες μεταλλάξεις στην Κρήτη
Επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την εξάπλωση των κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην Κρήτη, καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 127 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης. Ειδικότερα ανιχνεύτηκαν 87 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, 6 στο Λασίθι, 27 στο Ρέθυμνο και 7 στα Χανιά. Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνονται τα εξής:
«Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 944 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου. Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) (Πίνακας 3). Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα. Τα 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής».
2.219 κρούσματα – 69 στην Κρήτη
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.219 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας και 35 θανάτους.
Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 449 ασθενείς. Στην Κρήτη ανακοινώθηκαν 69 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο ανακοινώθηκαν 34, στο Ρέθυμνο 15, στα Χανιά 19 και στο Λασίθι 1.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται:
«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει τη συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Ν. Τζανάκης: «Σε λίγες ημέρες η Κρήτη θα κοκκινίσει στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη»
Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κρήτη. Τα μοντέλα προσομοίωσης δείχνουν πως ακόμη η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της και τα στοιχεία που αποκάλυψε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, προβληματίσουν.
«Η Κρήτη είναι πίσω 10 ημέρες σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωση της καμπύλης. Τις επόμενες ημέρες θα καταγραφούν οι μέγιστοι αριθμοί κρουσμάτων στο νησί», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στον παράγοντα που αφορά στο μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού που έχει… κυριαρχήσει στην Κρήτη. Εκτίμησε μάλιστα πως είναι πιθανό η Κρήτη να φτάσει τα επόμενα 24ωρα μέχρι και τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.
«Ακόμα δεν έχουμε προσμετρήσει τη μεταδοτικότητα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους. Ενδεχομένως η Κρήτη να φτάσει και τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ημερήσια βάση μέχρι να περάσουμε σε φάση αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.
Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές των νοσοκομείων του νησιού.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάλυψη 60% των κλινών σε μονάδες covid στα νοσοκομεία της Κρήτης. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο στις ΜΕΘ και φτάνει το 30% κάλυψης. Αυτά τα ποσοστά πρέπει να διατηρηθούν ώστε να μην πλησιάσουμε τα δεδομένα της Αττικής με ποσοστό κάλυψης που φτάνει το 90%», τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε πως «οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό στο Ηράκλειο. Σε λίγες ημέρες η Κρήτη θα κοκκινίσει στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη».
Η χώρα βρίσκεται ήδη σε lockdown πιο σκληρό από του Μαρτίου, τονίζει η κυβέρνηση, με τα εργαλεία να εξαντλούνται πλέον μπροστά στην κόπωση του πληθυσμού και τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων.
Μαζί με την επιβολή των νέων μέτρων, η κυβέρνηση διαμηνύει την ανάγκη τήρησης του lockdown μέχρι την επίτευξη ανοσίας και αυτό την στιγμή που η χώρα έπιασε το «ορόσημο« του 1 εκατομμυρίου εμβολιασμών.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια», ενώ σημείωσε πως «είμαστε στην αρχή του τέλους».
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Πατησίων, σημειώνοντας πως χρειάζεται πολλή προσοχή για να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα και τα σχολεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα», τόνισε.
Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απέκλειε την επιβολή καθολικού lockdown, καθώς -ερωτηθείσα σχετικά- τόνισε: «Είμαστε ήδη σε lock down και μάλιστα σκληρό», χαρακτηρίζοντας «στοχευμένα» τα μέτρα που ελήφθησαν.
Υπογράμμισε ότι υπάρχει έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα «εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα».
Η ίδια επισήμανε ότι παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Σχολιάζοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα, τόνισε ότι «στόχος τους είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που – όπως αποδεικνύεται- αποτελεί βασική αιτία διασποράς».
Όσον αφορά στην κατάσταση στο ΕΣΥ, τόνισε πως «η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής».
Ανέφερε δε ότι τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ. covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.
«Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε, δίνοντας το επίπεδο της κρισιμότητας.