Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με σχετική σταθερότητα ωστόσο στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Δυστυχώς, όπως είπε, οι προβλέψεις των επιστημόνων για επιδείνωση της επιδημίας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια επαληθεύεται και σε κάποιες από αυτές τις περιοχές υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επανέλαβε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει η αύξηση των εμβολιασμών. Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σε επιβαρυμένες περιοχές, είπε ότι είναι ικανοποιητικά, λέγοντας μάλιστα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση της πίεσης που παρατηρήθηκε πέρυσι.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωση 2232 κρούσματα εκ των οποίων τα 75 στην Κρήτη και συγκεκριμένα 40 στο Ηράκλειο. 18 στα Χανιά, 10 στο Ρέθυμνο και 7 στο Λασίθι.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 8 ασθενείς. Από αυτούς οι τρεις θετικοί νοσηλεύονται στην κλινική covid, τέσσερις παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και αναμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί ενώ διασωληνωμένος στη ΜΕΘ παραμένει και ένας 57χρονος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.232, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 655.767 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.205 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.828 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (64,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Το 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 293 (89,88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (10,12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.160 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -23,3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 177 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε βελτίωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 10% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μείωση για τρίτη εβδομάδα με περίπου 17%, λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σχετικά σταθερή εμφανίζεται, όμως, η πίεση στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 3%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων παρέμεινε κάτω από το 1 μεσοσταθμικά.
Στοιχεία για τα self-tests
Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 50,8 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 38,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 109.000.
Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 234 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,78 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων δείχνει πτωτική τάση με 10% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 454.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 7% και καταγράφηκαν περίπου 7.500 ανά ημέρα. Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα δείχνει μικρή τάση επιδείνωσης. Παρατηρήθηκε 6% αύξηση τόσο στις διαγνώσεις όσο και στους θανάτους.
Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 124.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.800 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 24 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Παπαευαγγέλου: Αύξηση κρουσμάτων όπου ο εμβολιασμός υστερεί
«Η πορεία της πανδημία στην Ελλάδα είναι πτωτική κατά 7%», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, λέγοντας ότι «σταθερά μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας στις ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ.
Η θετικότητα εκεί παραμένει κάτω από το 2%». Πρόσθεσε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να βρίσκεται στα 33 έτη, ενώ ο λόγος εισαγωγών εξιτηρίων είναι κοντά στην μονάδα.
Κατέστησε σαφές πάντως ότι στις περιοχές που ο εμβολιασμός του πληθυσμού υστερεί, παρατηρούνται και περισσότερα κρούσματα. «Η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει διακυμάνσεις με επιβάρυνση στην Βόρεια Ελλάδα», είπε και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ανάλυση των δεδομένων ανά περιφέρεια, δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται μόνο όπου υπάρχουν μικρά ποσοστά εμβολιασμού στους ενήλικους».
«Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινότητας, επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση. Περιοχές με υψηλά κρούσματα στα σχολεία, έχουν και αυξημένα ποσοστά και στις ηλικίες των γονιών τους. Στην Αττική που το 61% έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση. Σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, σταθερά χαμηλός ο αριθμός», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι παραμένει «υψηλή η θετικότητα σε Πιερία, Καστοριά, Ημαθία, Μύκονο», εξηγώντας ότι «η επιδημιολογική εικόνα είναι σημαντικά διαφοροποιημένο ανά περιοχή». «Αυξητικές τάσεις υπάρχουν σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία», συμπλήρωσε.
«Ο αριθμός των νεκρών παρουσιάζει μια ελαφρώς πτωτική τάση, με εξαίρεση όμως τους συμπολίτες μας ηλικίας 55-64 ετών», είπε κι επισήμανε εκ νέου ότι «η πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να πείσουμε έναν-έναν τους ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας».
«Αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν- κανείς δεν είναι άτρωτος», είπε επισημαίνοντας ότι «ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν».
«Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν κατά είκοσι φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ΜΕΘ και 12 φορές να χάσουν τη ζωή τους», σχολίασε.
Επικράτηση του στελέχους Δέλτα
Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 639 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 27 Αυγούστου 2021 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021. Από τον έλεγχο των 639 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 620 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εκ των 620 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Δέλτα. Επιπλέον ανιχνεύθηκε 1 στέλεχος B.1.575.Για μία ακόμη φορά από τα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα αποδεικνύεται η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, καθώς από την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 721 κρούσματα κρούσματα που κατανέμονται ως εξής:
– 391 στο Ηράκλειο
– 163 στο Λασίθι
– 114 στο Ρέθυμνο, και
– 53 στα Χανιά