Με το βλέμμα στραμμένο στην συνάντηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, βρίσκονται αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου, οι οποίοι προσδοκούν άμεσες λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, ώστε να καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.
Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, ο οποίος αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό, είπε πως αυτό που εκκρεμεί είναι να κανονιστεί το ραντεβού το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ώστε από κοινού οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης να μεταβούν στην Αθήνα.
Στην συνάντηση με τον κ. Βορίδη, η αντιπροσωπεία των κτηνοτροφικών συλλόγων θα θέσει ζητήματα του κλάδου, που αφορούν μεταξύ άλλων στο μεγάλο κόστος παραγωγής που έχουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, στις παράνομες ελληνοποιήσεις που παρατηρούνται στο γάλο και στο κρέας, ενώ θα ζητήσουν και την άμεση διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή.
«Για μία ακόμη φορά ζητάμε την στήριξη της πολιτείας και ειδικότερα του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να σταματήσει ο «κατήφορος» στον οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος μας, ο οποίος δυστυχώς ακολουθεί φθίνουσα πορεία χρονιά με την χρονιά. Φυσικά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός μας», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιεράκης.
Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει πως αν και ο κ. Βορίδης δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο και κατ’ επέκταση δεν γνωρίζει τον τομέα αρκετά καλά, εντούτοις, μπορεί -εάν υπάρχει η πολιτική βούληση- να επιβάλλει την τάξη.
«Περιμένουμε από τον κ. Βορίδη να στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά και την ντόπια παραγωγή. Να σκύψει στο θέμα των τιμών και σε ό,τι αφορά στην πώληση των προϊόντων μας, αλλά και στο κόστος για την αγορά των ζωοτροφών και όχι μόνο. Αυτό που επιζητούμε είναι ο κλάδος μας να γίνει και πάλι βιώσιμος, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό που θέλουμε είναι εφικτό να γίνει, αρκεί όπως σας είπα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι αποφασισμένη να προσφέρει», υπογράμμισε με έμφαση.
Η κρίση στον μεγαλύτερο κτηνοτροφικό νομό της Κρήτης
Αν και ο νομός Ρεθύμνου θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κτηνοτροφικούς νομούς της Κρήτης, εντούτοις, δεδομένου της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών ο κλάδος της κτηνοτροφίας οδηγείται σταδιακά σε αφανισμό. Ήδη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βενιεράκης, οι τιμές στα παραγόμενα προϊόντα βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση», την στιγμή που η παραγωγή ολοένα και μειώνεται, ενώ το κόστος συντήρησης και η αγορά των ζωοτροφών, έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
«Ο περασμένος χειμώνας ήταν καταστροφικός για μας, καθώς η ζημιά που υπέστη η παραγωγής μας ήταν μεγάλη, την ίδια στιγμή που ήταν δυσβάσταχτο και το κόστος για την αγορά των ζωοτροφών», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου.
Στην παρούσα χρονική περίοδο πάντως, πέρα από την πτωτική πορεία που εξακολουθεί να καταγράφει η τιμή πώλησης των αρνιών, «ελεύθερη πτώση» σημειώνει και η τιμή πώλησης του γάλακτος.
Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος -που χρόνια τώρα παρήγαγε σε αφθονία ο νομός και φέτος υποχώρησε αισθητά- πωλείται κατά μέσο όρο προς 0,75 έως 0,80 λεπτά του ευρώ. Πέρυσι, σύμφωνα με τον Γιώργο Βενιεράκη, η τιμή πώλησης ήταν κατά μέσο όρο στα 0,85 ευρώ, το 2017 ήταν στα 0,90 ευρώ, ενώ πριν από μία πενταετία ο μέσος όρος στην τιμή πώλησης του γάλακτος, ήταν στο 1,10 ευρώ.
«Φέτος η τιμή πώλησης του γάλακτος άρχισε να υποχωρεί κυρίως από τον Απρίλιο και έπειτα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε σε ποιο σημείο θα σταθεροποιηθεί. Με άλλα λόγια, έχουμε φτάσει σε σημείο το γάλα να πωλείται σε άκρως εξευτελιστικές τιμές, όπως ακριβώς γίνεται και με το ελαιόλαδο, το οποίο στις μέρες μας πωλείται γύρω στα 2,30 ευρώ το λίτρο. Είμαι σίγουρος ότι το μπουκαλάκι το νερό σε κάποιες τουριστικές περιοχές, πωλείται πιο ακριβά, από ότι το λάδι», επανέλαβε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιεράκης.
Εν τω μεταξύ, αισθητή αναμένεται να είναι φέτος η υποχώρηση και στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος σε επίπεδο νομού, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή, ενώ πέρυσι ο νομός μας παρήγαγε 28 χιλιάδες τόνους γάλακτος από τους 56 χιλιάδες τόνους συνολικά που παρήχθησαν στην Κρήτη, φέτος η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά πέντε χιλιάδες τόνους.
Τέλος, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου αναφέρθηκε και στην ανάγκη διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή, χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ως την μόνη ελπίδα που διαφαίνεται στον ορίζοντα για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού ότι έχουν την δύναμη να στηρίξουν τους ντόπιους παραγωγούς, αρκεί να προτιμούν στις επιχειρήσεις τους τοπικά προϊόντα και όχι να αγοράζουν ξένα και μάλιστα αμφιβόλου προελεύσεως. Εάν το 20% με 30% των προϊόντων μας -από το τυρί και το γάλα, μέχρι και τα κρέατα- διοχετεύονταν για παράδειγμα στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης, τότε και εμείς θα παίρναμε μια μεγάλη οικονομική ανάσα. Όμως, αυτό που παρατηρούμε σήμερα στην αγορά, είναι ότι ελάχιστα ξενοδοχεία αγοράζουν -και μάλιστα σε μικρές ποσότητες- τα προϊόντα μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιεράκης.