Για «επιτυχία των αριθμών», με οικονομικό αντίκρισμα που διαμορφώνει δύσκολο περιβάλλον για τους ξενοδόχους, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων των νοτίων περιοχών του Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Ηλιάκης, αναφερόμενος στα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού κατά την τρέχουσα περίοδο αλλά και γενικότερα τα τελευταία δύο χρόνια.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας και με βάση τις κρατήσεις που παρουσιάζουν μέχρι στιγμής τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νότου του Ρεθύμνου, ο κ. Ηλιάκης επισημαίνει, ότι ο Μάιος, δεν εμφανίζει κάποια εξαιρετική διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Ο Μάιος δεν μπορώ να πω ότι παρουσιάζει κάποια εξαιρετική αύξηση. Μέχρι στιγμής οι πληρότητες στην δική μας περιοχή είναι περίπου στο 50%, εικόνα συνήθης για την εποχή», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει, ότι «επειδή μιλάμε πια για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, είναι δύσκολο να προβλέψουμε για το πως θα κυλίσει η τουριστική χρονιά στο νότο του Ρεθύμνου. Φαίνεται όμως, ότι θα έχουμε μια βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με πέρσι για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες».
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάκη αναμένεται σταδιακή αύξηση του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο, περίοδος, που οι νότιες παραθαλάσσιες περιοχές φαίνεται, ότι θα φιλοξενήσουν περισσότερους επισκέπτες από όσους είχαν φιλοξενήσει πέρσι και πρόπερσι.
«Να μην το θεωρούμε όμως απολύτως βέβαιο», σημείωσε ο κ. Ηλιάκης «καθώς πάντα μιλάμε για κρατήσεις που φτάνουν την τελευταία στιγμή, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη».
«Θα χάσουμε τα ξενοδοχεία μας»
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι επιχειρηματίες της παραθαλάσσιας τουριστικής ζώνης του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που περιλαμβάνει σημαντικά θέρετρα αναψυχής όπως του Πλακιά, της Αγίας Γαλήνης και πολλά μικρότερα αλλά ιδιαίτερης ομορφιάς κατά μήκος της ακτογραμμής του Λιβυκού Πελάγους, προσβλέπουν σε μια περίοδο «οικονομικής ανάσας» όχι όμως και ανάκαμψης, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των τοπικών ξενοδόχων.
«Είναι βέβαιο ότι δίνεται η ευκαιρία να εργαστούν αρκετοί άνθρωποι στις επιχείρησης, να δουλέψει το εμπόριο και τα καταστήματα εστίασης», είπε ο κ. Ηλιάκης για να τονίσει, ότι «η αύξηση των επισκεπτών δεν σημαίνει κάποιο ιδιαίτερο κέρδος για τους ξενοδόχους».
Εξηγώντας, είπε, ότι μετά την πολύ κακή τουριστική χρονιά του 2012 οδήγησε τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην μείωση των τιμών τους κατά 20% με 30% ανάλογα με τις δυνατότητες που είχε ο κάθε ένας.
«Αυτό έφερε περισσότερο κόσμο», είπε «όμως τα ξενοδοχεία υποφέρουν», συμπλήρωσε και εξήγησε, ότι «οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι πολύ σκληρές για τους ξενοδόχους. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.»
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες κυρίως μικρών και μεσαίων μονάδων, σπεύδουν στα μεσιτικά γραφεία και πουλούν τα ξενοδοχεία τους.
«Κάντε μια έρευνα σε όλη τη χώρα και θα διαπιστώσετε, ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι επιθυμούν να πουλήσουν τις μονάδες τους», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας, ότι «με την πολιτική που ακολουθείται οι περισσότεροι θα χάσουμε τα ξενοδοχεία μας γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται.»
Βασιζόμενος στην εικόνα που παρουσιάζεται τα τελευταία δύο χρόνια και κυρίως την αύξηση στις αφίξεις σε ολόκληρη τη χώρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων των Νοτίων Περιοχών του Ρεθύμνου εκτιμά, ότι πρόκειται για καθαρή «ευημερία» των αριθμών, χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή προσέγγιση του τουριστικού τομέα, αλλά με μια ολοένα και πιο έντονη τάση προσέλκυσης ξένων επενδυτών που αγοράζουν τις ξενοδοχειακές μονάδες και βάζουν στην άκρη, τους σημερινούς επιχειρηματίες.