Σε 1,4 εκ. ευρώ ανέρχεται ο καταλογισμός για το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πραγματογνωμοσύνη των ορκωτών λογιστών. Τον φάκελο που θα περιλαμβάνει την πραγματογνωμοσύνη των ορκωτών λογιστών, το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων θα αποστείλει η Δημοτική Αρχή Ρεθύμνου στην αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση Κρήτης προκειμένου το Ελεγκτικό Συνέδριο να προχωρήσει στη συνέχεια στην διαδικασία του καταλογισμού για το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Ρεθύμνου την περίοδο του 2003, ποσού ύψους 963.360,85 ευρώ.
Στην πραγματογνωμοσύνη των ορκωτών λογιστών αναφέρεται το πόσο του 1.400.000 εκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι τόκοι, ωστόσο την τελική απόφαση για τον καταλογισμό θα έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ενημέρωσε χθες τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν καταλογίζει ποτέ το απόλυτο ποσό. «Δεν είμαστε εμείς η αρμόδια υπηρεσία που κάνει τον καταλογισμό. Πάει σε μια συγκεκριμένη Διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών, στον επιθεωρητή Δημοσίων Υπολόγων, ο οποίος βγάζει μια έκθεση που αποστέλλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο καταλογισμός γίνεται από το Ελεγκτικό. Στην περίπτωση αυτή είχαμε ποινική διαδικασία κύριας ανάκρισης, απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία εξέδωσε συγκεκριμένη απόφαση και κατόπιν τούτου έπρεπε η υπηρεσία να βρει ποιος είναι ο νόμιμος τρόπος για να διεκπεραιώσει το θέμα. Αυτό θα αποστείλουμε αρμοδίως για να γίνει η επεξεργασία από τους επιθεωρητές και κατόπιν να βγει το τελικό πόρισμα, η καταλογιστική πράξη από το Ελεγκτικό Συνέδριο» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Γ. Μαρινάκης.
Ο επικεφαλής της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Γ. Βλαστός στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ζήτησε από τον δήμαρχο να ενημερωθεί για τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Ρεθύμνου τηρούσε στάση αναμονής για την απόφαση του Εφετείου. Ο δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε πως οι χειρισμοί ήταν προσεχτικοί και υπεύθυνοι υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Εγώ χειρίστηκα το θέμα με μεγάλη ευθύνη, περιμέναμε την καταδίκη. Ακόμα τον ταμία τον είχαμε υπάλληλο εδώ, γιατί ήθελα με βούλα δικαστηρίου να ξέρω ποιος είναι ο υπεύθυνος. Θα μπορούσαμε να τον είχαμε θέσει σε αργία και να μην πληρώνεται και να μην απολαμβάνει τα δικαιώματα του δημοσίου υπαλλήλου από την ώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο. Όμως ένα σύστημα πρέπει να είναι επιεικές και δίκαιο. Θεώρησα σωστό αυτό να γίνει την επόμενη της καταδίκης. Έτσι σήμερα διαβιβάζουμε ένα φάκελο που υπάρχει απόφαση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με σύμφωνη γνώμη και εισαγγελέα και ως προς τους αθωωθέντες και ως προς τους καταδικασθέντες. Άρα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια δικαίου ότι το Ελεγκτικό θα κάνει καταλογισμούς εκεί που πρέπει, διαφορετικά μπορεί να ‘χαμε περιπέτεια και να ταλαιπωρούμε ανθρώπους άδικα».