Με 18 «Γαλάζιες Σημαίες» βραβεύτηκαν για το έτος 2013 οι ακτές του νομού Ρεθύμνου, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Στον Δήμο Ρεθύμνου βραβεύτηκαν συνολικά εννέα ακτές, από την παραλία της πόλης έως την περιοχή της Σκαλέτας, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου πέντε ακτές και στον Δήμο Μυλοποτάμου τέσσερις ακτές.
Στην Κρήτη απονεμήθηκαν συνολικά 88 γαλάζιες σημαίες, γεγονός που την κατατάσσει για μια ακόμη χρονιά στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις Περιφέρειες της χώρας, που έχουν τις περισσότερες καθαρές παραλίες, αν και φέτος ο αριθμός είναι μειωμένος συγκριτικά με πέρσι (97).
Σε επίπεδο νομών, την πρώτη θέση κρατά για άλλη μια χρονιά το Λασίθι με 36 ακτές, στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα Χανιά με 20, ακολουθεί το Ρέθυμνο με 18 και το Ηράκλειο με 14 ακτές.
Στον Δήμο Ρεθύμνου βραβεύτηκαν οι εξής παραλίες: Ρέθυμνο 1, Ρέθυμνο 2, Ρέθυμνο 3, Ρέθυμνο 4/Μυσσίρια, Πλατανιάς Β/Ρέθυμνο 6, Περιβόλια, Αδελιανός Κάμπος Α, Πηγιανός Κάμπος, Σκαλέτα.
Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου: Δαμνόνι, Πλακιάς, Σούδα, Αγία Γαλήνη/Ύστερο Βαρκοτόπι, Ροδάκινο.
Στο Δήμο Μυλοποτάμου: Πάνορμος/Λίμνη, Λιανός Κάβος Λαυρίς, Μπαλί Βαρκότοπος, Μπαλί Λιβάδι.
Φέτος, με 393 βραβευμένες ακτές και εννέα μαρίνες, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες, καθώς η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας και απονέμεται διεθνώς από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες:
– Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
– Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
– Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα, καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
– Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
– Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
– Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
– Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
– Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
– Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
– Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
– Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
– Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
– Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
– Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, κυρίως για τα παιδιά τους.