Σε 48 εκ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τον νομό το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Αυτό ανέφεραν οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, που συμμετείχαν στα σχετικά κλιμάκια που κλήθηκαν και έκαναν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές των τεσσάρων δήμων του νομού (Ρεθύμνου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοπόταμου), οι οποίοι έχουν ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για τους οποίους έχει επιχορηγηθεί η περιφέρεια με χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ, προκειμένου άμεσα να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις αποκατάστασης.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ήδη χθες ετοιμάστηκαν τα τεχνικά δελτία και εστάλησαν στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, το οποίο με τη σειρά του θα κάνει σχετικές επαφές με την ευρωπαϊκή επιτροπή, προκειμένου να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης Κρήτης είχε αναφερθεί στην πρόθεση της περιφέρειας να διεκδικήσει παράλληλα με τους δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους και είχε εκτιμήσει το ύψος των ζημιών-καταστροφών σε Ρέθυμνο και Χανιά θα φτάσουν τα 150 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Μαρία Λιονή το ποσό των 48 εκ. ευρώ αφορά μόνο ζημιές σε υποδομές για τις οποίες αρμοδιότητα έχει η περιφέρεια-αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, οι οποίες επικεντρώνονται σε καθιζήσεις κατολισθήσεις οδοστρώματος ρέματα και ποτάμια κ.τ.λ.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε: «Τα κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών που έκαναν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του νομού μας έκαναν μια έκθεση για την αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση που μας παρέδωσαν, οι ζημιές της ΠΕΡ Ρεθύμνου σε ότι αφορά κατολισθήσεις, τις καθιζήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε ποτάμια, ρέματα ανέρχονται σε 48 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διεκδικηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας είπαν από το υπουργείο Υποδομών να ετοιμάσουμε τεχνικά δελτία, όπως και κάναμε για τις περιοχές όπου έχουν προκληθεί οι καταστροφές και ήδη τα αποστείλαμε αρμοδίως στο υπουργείο, το οποίο θα ακολουθήσει πλέον τις διαδικασίες σε συνεννόηση με την ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης δεκαέξι έργα για το Ρέθυμνο με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ για «Άμεσες επεμβάσεις για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης, που πλήγηκε από φυσικές καταστροφές τον Φεβρουάριο 2019».
Τα υποέργα αυτά χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και είναι η άμεση αποκατάσταση προσβασιμότητας στον δρόμο «Παλέ-Κοξαρέ-Ασώματος» και συνδεόμενοι δρόμοι, προϋπολογισμού 440.000 ευρώ, η άμεση αποκατάσταση προσβασιμότητας στον δρόμο «Ρέθυμνο – Ρουσσοσπίτι», προϋπολογισμού 620.000 ευρώ, η άμεση αποκατάσταση προσβασιμότητας στο οδικό δίκτυο περιοχής Καλονύκτη – Παλαίλημνου – Σαϊτούρων – Κάστελλου – Άνω Βαλσαμόνερου – Αγίου Ανδρέα και συνδεόμενοι δρόμοι, προϋπολογισμού 460.000 ευρώ, η μέση αποκατάσταση προσβασιμότητας στον δρόμο «Ρέθυμνο – Παλέ – Φαράγγι Κοτσιφού – Σελλιά – Ροδάκινο, Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγία Γαλήνη, Διχαλόστρατο προς Μαριού και συνδεόμενοι δρόμοι, προϋπολογισμού 520.000 ευρώ, η άμεση αποκατάσταση προσβασιμότητας στον δρόμο «Ρέθυμνο – Φουρφουράς, Ποταμοί – Βολιώνες – Παντάνασσα – Πατσός» και συνδεόμενοι δρόμοι, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, η άμεση αποκατάσταση προσβασιμότητας στον δρόμο «ΒΟΑΚ – Αγγελιανά – Μαργαρίτες – Ελεύθερνα – Ρούπες – Σκουλούφια, Πέραμα – Μελιδόνι – Μπαλί και συνδεόμενοι δρόμοι, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, καθαρισμός ρεμάτων περιοχής δήμου Αγίου Βασιλείου, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, καθαρισμός ρεμάτων περιοχής δήμου Αμαρίου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, καθαρισμός ποταμών – ρεμάτων περιοχής δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, άρση καταπτώσεων και αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στα τμήματα Πάνορμο – Πέραμα – Μελιδόνι – Αγιά, Πέραμα – Χουμέρι – Πασσαλίτες, Ρέθυμνο – Αρκάδι – Θρόνος, Ρέθυμνο – Πρασσές – Απόστολοι, Ρέθυμνο – Καλονύκτη, Ρέθυμνο – Χρωμοναστήρι – Ρουσοσπίτι, Ρέθυμνο – Σπήλι και συνδεόμενοι δρόμοι, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, άρση καταπτώσεων και αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στα τμήματα ΒΟΑΚ – Αγγελιανά – Ελεύθερνα, Μργαρίτες – Ρούπες – Ελεύθερνα και συνδεόμενοι δρόμοι, προϋπολογισμού, 120.000 ευρώ, μελέτη αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων στην Π.Ε.Ο. Ηρακλείου – Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 162.000 ευρώ, η κατασκευή νέας γέφυρας σε αντικατάσταση της παλαιάς κατεστραμμένης στην Π.Ε.Ο. Ηρακλείου – Ρεθύμνου στη θέση Εσταυρωμένος, προϋπολογισμού, 210.000 ευρώ, άρση καταπτώσεων και αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στις θέσεις Καλονύκτης και Καμπανός επί της Π.Ε.Ο. στα όρια του νομού Ρεθύμνης, προϋπολογισμού, 236.000 ευρώ, άρση καταπτώσεων και αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στις θέσεις Εσταυρωμένος, Σκεπαστή, Μπαλί, Σίσσες, επί της Ν.Ε.Ο. στα όρια του νομού Ρεθύμνης, προϋπολογισμού 242.000 ευρώ, εργασίες προστασίας και αντιστήριξης πρανών της Π.Ε.Ο. στις θέσεις Καλονύκτης και Καμπανός, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
Προχωρούν οι εργασίες στον Κουρταλιώτη και το Ρουσσοσπίτι
Μέχρι το Πάσχα υπολογίζεται ότι θα έχει αποκατασταθεί ο δρόμος στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι, όπου με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τις 12 Μαρτίου.
Το έργο αποκατάστασης είναι προϋπολογισμού 450 χιλιάδων, η αντιπεριφερειάρχης ωστόσο εφιστά την προσοχή των οδηγών και τους καλεί να σέβονται και να συμμορφώνονται με τα απαγορευτικά σήματα που έχουν τοποθετηθεί και να μην διέρχονται τον δρόμο του φαραγγιού, τονίζοντας την επικινδυνότητα που υπάρχει: «Ο εργολάβος εργάζεται μεθοδικά και με γοργούς ρυθμούς όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ώστε να τελειώσει το έργο το ταχύτερο δυνατόν. Αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα ανοίξουμε τον δρόμο ίσως και πριν το Πάσχα, χωρίς να έχει ασφαλτοστρωθεί, όμως οι πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα απαγορευτικά σήματα και να μην διέρχονται το φαράγγι όσο είναι σε εξέλιξη οι εργασίες. Η ασφάλεια είναι πάνω από όλα. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε όμως και οι πολίτες θα πρέπει να συνεργάζονται», τόνισε η κ. Λιονη.
Σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες αποκατάστασης των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή του Ρουσσοσπιτίου. Πρόκειται για ένα έργο 620.000 ευρώ.