Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στην εκτέλεση του έργου που αφορά την άρδευση των εκτάσεων του ανατολικού Ρεθύμνου. Το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί στο μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014-2020 (τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ.), υπομέτρο 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», Δράση 4.3.1, «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» – ΟΠΣΑΑ: 0011391845, με προϋπολογισμό 4.800.000€. Το έργο ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2022. Ωστόσο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου φαίνεται πως δε είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών. Οι εργασίες σταμάτησαν τη περίοδο των γιορτών και μέχρι και αυτή την εβδομάδα δεν επαναξεκκίνησαν. Ήδη τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των στελεχών του ΟΑΚ με τον ανάδοχο εργολάβο προκειμένου να του ασκηθούν πιέσεις για να προχωρήσει το έργο και να παραδοθεί εντός των προβλεπόμενων από τη σύμβαση χρονοδιαγραμμάτων.
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισσίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι ,Αλμπάν Μετόχι. Εκκρεμεί ωστόσο η κατασκευή μιας δεξαμενής στο Γιαννούδι και το κομμάτι της επέκτασης προς το Ξηρό Χωριό. «αυτό που πρέπει να κάνουμε και αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι να γίνει επέκταση του δικτύου προς το Ξηρό Χωριό και να ξεκινήσει ο κεντρικός αγωγός από την Πηγή προς τον Πρίνο. Σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις του οδοστρώματος που κρίνονται αναγκαίες, αυτές έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 90%» ανέφερε.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο κ. Μαμαγκάκης, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των αιτήσεων για συνδέσεις, των ιδιοκτητών των εκτάσεων, με το αρδευτικό δίκτυο. Η επιβάρυνση, συμπλήρωσε, θα είναι ανάλογα με το τι διατομή επιλέγει ο κάθε ιδιοκτήτης για το ρολόι του, και ανάλογα με την έκταση, ενώ όπως είπε η τιμή ανά κυβικό είναι 15 λεπτά.
Ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη το έργο να ολοκληρωθεί εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων από τη σύμβαση για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση τη Δευτέρα με τον εργολάβο για να επιταχυνθούν οι εργασίες.
«υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο. Υπάρχουν θέματα εργολαβικά τα οποία πρέπει άμεσα να τα αντιμετωπίσουμε. Την περίοδο των γιορτών, οι εργασίες σταμάτησαν και προς το παρόν δεν έχουν ξεκινήσει. Ήταν βέβαια και κακός ο καιρός αυτή την εβδομάδα, ωστόσο έχουμε τη συνάντηση τη Δευτέρα με τον εργολάβο για να δούμε πως θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς. Το έργο πρέπει να παραδοθεί στο χρόνο που προβλέπει η σύμβαση. Δυστυχώς έχει μείνει πίσω και πρέπει να επιταχύνουμε. Αυτός είναι ο σκοπός μας και πρέπει το καλοκαίρι να αρδεύεται ο μεγαλύτερος αριθμός των εκτάσεων από τη μεριά της Πηγής, Λουτρά, Κυριάννα και Χαμαλεύρι. Σημειώνω ότι ο ΟΑΚ εμπλουτίζει με το νερό του φράγματος τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ»
Το έργο του αρδευτικού δικτύου κρίνεται ζωτικής σημασίας με δεδομένο ότι σήμερα το Ρέθυμνο υδρεύεται αποκλειστικά από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την περιοχή του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης, με περίπου 4-4.5 εκ. κυβικά νερό τον χρόνο. Στα ανατολικά του Ρεθύμνου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης, λόγω αυξημένης εποχιακής κατανάλωσης και φυσικά υπάρχουν περίοδοι, όπου οριακά το σύστημα ανταποκρίνεται με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται φαινόμενα λειψυδρίας. Με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών εξασφαλίζεται για τη μεν άρδευση 3 – 4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την υλοποίηση του έργου και θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.