Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η περιορισμένη τουριστική κίνηση για τον Απρίλιο από τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι δεδομένων των συνθηκών και των συγκυρίων για τον μήνα Απρίλιο. Το Πάσχα των Καθολικών φέτος ήταν πολύ νωρίς, 1 Απριλίου, γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια κίνηση τις προηγούμενες δυο εβδομάδες από Εβραίους, Γερμανούς και Γάλλους που έκαναν τις διακοπές τους σε μονάδες του Νομού, ωστόσο πλέον παρατηρείται μια κάμψη μέχρι και τις 20 του μήνα, οπότε και αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η κίνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου οι πληρότητες στο 75% των κλινών που είναι διαθέσιμες αυτή την περίοδο φτάνουν το 30%, ενώ μη ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η κίνηση για τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος τα χρόνια της κρίσης έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.
Πάραυτα όμως ξενοδοχεία που απευθύνονταν σε Έλληνες με ελκυστικά πακέτα για διαμονή και φαγητό κέρδισαν τον ενδιαφέρον αρκετών Κρητικών που τα επέλεξαν για την διαμονή και την ξεκούρασή τους αυτές τις ημέρες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ωστόσο επέλεξε συνειδητά να διαμείνει σε σπίτια συγγενών και φίλων, αφού δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για άλλα έξοδα.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανέφερε: «Η κίνηση σε γενικές γραμμές είναι υποτονική. Το γεγονός ότι το Πάσχα τόσο των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων είναι πολύ νωρίς είχε ως αποτέλεσμα να μην εξελιχθεί η κίνηση με μεγάλες πληρότητες. Άνοιξαν αρκετά μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία είχαν αυξημένες πληρότητες με Εβραίους που πέρασαν στο Ρέθυμνο τις διακοπές του Πάσχα, όμως, η κίνηση των Ελλήνων είναι πολύ μικρή σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία τουλάχιστον, γιατί προφανώς οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν σε σπίτια συγγενών και φίλων. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία που απευθύνονταν σε Έλληνες έπιασαν τους στόχους τους με Κρητικούς κυρίως πελάτες όμως, συνολικά η ζήτηση χαρακτηρίζεται υποτονική. Έχουν ήδη ανοίξει όλες οι μεγάλες μονάδες, άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι από το 70% των κλινών οι πληρότητες αυτή την περίοδο κυμαίνονται στο 30%. Βέβαια από την επόμενη Δευτέρα παρατηρείται σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης αξιοσημείωτη για δεδομένα Απριλίου μήνα».
Το δεδομένο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων που αγγίζει το 70% και αφορά το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι αριθμητικά τουλάχιστον η φετινή χρονιά θα καταγράψει αύξηση σε ποσοστό 5-7%. Επιπλέον με δεδομένο την περυσινή καλή χρονιά πράκτορες και ξενοδόχοι προσδοκούν σε αύξηση των εισπράξεών τους, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει σε μια αύξηση των τουριστικών πακέτων κατά 5-7% περιορίζοντας ταυτόχρονα κατά ένα μήνα το διάστημα της εκπτωτικής περιόδου σε μια προσπάθεια να τονώσουν τα έσοδά τους, που λόγω της υπερφορολόγησης, όπως υποστηρίζουν, είναι περιορισμένα.
Ζητούμενο, όπως επισημαίνουν, είναι η διατήρηση της πελατείας αυτής και για το 2019, καθώς ανακάμπτουν τουριστικοί προορισμοί, όπως αυτοί της Αιγύπτου και της Τουρκίας που πέρυσι ήταν «κλειστοί» και προσφέρουν πακέτα σε ανταγωνιστικές τιμές. Φέτος η σεζόν για την Τουρκία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «ισχυρή», με εντυπωσιακή άνοδο των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά, ενώ και ο αυξημένος ανταγωνισμός από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κροατία, κάνει τους επιχειρηματίες του κλάδου να εκτιμούν πως η φετινή τουριστική σεζόν θα κρύβει πολλές προκλήσεις.
Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνουν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός, αντιθέτως, όπως υπογραμμίζουν, κύριο μέλημά τους είναι να διατηρήσουν τους επισκέπτες που κέρδισαν πέρυσι και φέτος και για τα επόμενα χρόνια προσφέροντας υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες σε συνδυασμό με τη διαδεδομένη κρητική φιλοξενία.
Εκτίμηση για τις εισπράξεις δεν μπορούν να κάνουν σε καμιά περίπτωση αφενός διότι τα περισσότερα τουριστικά πακέτα έχουν κλειστεί νωρίς, που σημαίνει ότι σε αυτά παρέχεται έκπτωση έως και 20% και αφετέρου η υψηλή φορολογία του κλάδου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η υπερφορολόγηση όπως επανειλημμένως τονίζουν οι φορείς του τουρισμού καθιστά τη χώρα μας μη ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν απώλειες.