Μια πολύ σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε ο γνωστός Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης.Του απονεμήθηκε, από το Zhengzhou University,που είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Κίνας, και έχει ενταχθεί στο εμβληματικό Πρόγραμμα «National World First-class Universities» της Κίνας, ο τίτλος του Distinguished Visiting Professor (Διακεκριμένος Επισκέπτης Καθηγητής) στο Zhengzhou University (ZZU) και συγκεκριμένα στην Academy of Globalization and Education Policy (AGEP) του ZZU, για την περίοδο Απρίλης 2021 έως Δεκέμβριος 2024.
Ο κ.Παπαδάκης διατηρεί στενή συνεργασία με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, στο οποίο (μεταξύ άλλων) έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής το 2019. Επίσης έχει διδάξει ή έχει δώσει διαλέξεις και σε μια σειρά άλλων κινεζικών Πανεπιστήμιων, όπως τα: Beijing Normal University (BNU), Henan Normal University (HNU), School of Law and Public Administration του NCWU (North China University of Water Resources), Qufu University και Soochow University. Ο συγκεκριμένος τίτλος του απονεμήθηκε λόγω της «διεθνούς αναγνωρισμένης ακαδημαϊκής και ερευνητικής αριστείας και συμβολής του».
Η πολύ σημαντική και αναμφισβήτητα τιμητική, αυτή νέα διεθνής διάκριση του Καθηγητή Νίκου Παπαδάκη, επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου του. Και συγχρόνως τεκμαίρει για μια ακόμα φορά την ποιότητα και τη διεθνή αναγνώριση του έργου των Καθηγητών του Πανεπιστημίου του τόπου μας και την ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία που χαρακτηρίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το έχει φέρει στην κορυφή (στις διεθνείς κατατάξεις) ανάμεσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Ο κ. Παπαδάκης έχει διδάξει ή έχει δώσει διαλέξεις σε σημαντικά Ευρωπαϊκά και Ασιατικά Πανεπιστήμια και Σχολές Δημόσιας Διοίκησης και συνεργάζεται ερευνητικά μεταξύ άλλων με το ESRC-funded Research Centre for Life Chances in Knowledge Economies and Societies (LLAKES) του UCL-IoE στη Μ. Βρετανία, ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και του Κοινωνικού Πολύκεντρου (Ινστιτούτου) της ΑΔΕΔΥ.
Έχει επίσης εργαστεί σε σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς και Υπερεθνικά Όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στην οποία, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Special Adviser, την περίοδο 2011- 2013), το European Training Foundation (ETF/ 2015-2018), αλλά και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP/ 2008-2011), ενώ είναι μέλος του Standing Group “Political Culture” του European Consortium for Political Research (ECPR) και του UN SDSN Global και συνεργάζεται με το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε) της Κύπρου, ως μέλος Επιτροπών Εξωτερικής Αξιολόγησης Προγραμμάτων Σπουδών ΑΕΙ.
Είναι ενεργός ερευνητής τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και διεθνώς και είναι (μεταξύ άλλων) Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-Π.Κ.) και Μέλος του Επιστημονικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης).