Η αναγκαιότητα να αναγνωριστεί συνταγματικά η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, αλλά και τα πολλά βήματα προόδου που πρέπει να γίνουν για να την προσβασιμότητα των κωφών στο δομημένο περιβάλλον, αναδείχθηκαν χθες το πρωί στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κωφών και Βαρήκοών Ρεθύμνου «Το Αρκάδι».
Με την εκδήλωση αυτή εορτάστηκαν τα 25 χρόνια παρουσίας και προσφοράς του συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1989 και είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας.
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την προσβασιμότητα των κωφών ατόμων μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου και αναδείχθηκαν τόσο οι θετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα δημόσια κτίρια και τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε όσα ακόμα πρέπει να κατασκευαστούν, προκειμένου τα κωφά άτομα να έχουν άνετη πρόσβαση παντού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων όπως το παρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, όπου πρέπει να υπάρξει ειδική σήμανση για την ενημέρωση των κωφών ως προς τον μηχανισμό εισόδου, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.
Σε γενικές γραμμές όμως υπήρχε ικανοποίηση για το επίπεδο της προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους του Ρεθύμνου, όπου έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις σε σχέση με άλλες πόλεις.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εκτενώς ο υπεύθυνος των έργων ανάπλασης του δήμου Ρεθύμνου, πολιτικός μηχανικός κ. Βασίλειος Μυριοκεφαλιτάκης, ενώ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ρεθύμνου κυρία Μαρία Καββάλου εξειδίκευσε στην προσβασιμότητα των κωφών και βαρήκοων ατόμων στις προνοιακές δομές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Η κ. Καββάλου επικέντρωσε στο ιδιαίτερο ζήτημα της λειτουργικής προσβασιμότητας, στη δυνατότητα, δηλαδή, που το ίδιο το κωφό άτομο έχει να αντιμετωπίζει στην επικοινωνία του με τις δημόσιες υπηρεσίες. «Πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των ατόμων αυτών, ώστε να αποκτούν την ικανότητα του γραπτού λόγου», είπε η ίδια για να συμπληρώσει, ότι «παράλληλα απαιτείται εκπαίδευση και από τους δημόσιους λειτουργούς για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κωφών και βαρήκοων ατόμων.»
Ιδιαίτερη μνεία έγινε λοιπόν για την εκπαίδευση των ατόμων αυτών, καθώς έτσι είναι δυνατόν να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες ικανότητές τους, που θα τους επιτρέψουν την είσοδο στην αγορά εργασίας.
Για τα ζητήματα της εκπαίδευσης των κωφών και βαρήκοων μίλησε εκτενώς η δασκάλα Ειδικής Αγωγής και Κοινωνική Λειτουργός κυρία Καλλιόπη Καλησπεράκη, ενώ το υψηλό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα αυτά για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όπως άλλωστε και τα ΑμεΑ, ανέλυσε ο επίκουρος καθηγητής του Π.Κ. κ. Άγγελος Νικολαΐδης.
Για την ανάγκη συνταγματικής αναγνώρισης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που έχει ήδη από το έτος 2000 ανακηρυχθεί επίσημη γλώσσα κωφών για την εκπαίδευση, μίλησαν ο δικηγόρος κ. Πολύκαρπος Αδαμίδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας κ. Ιωάννης Γιάλλουρος. Τέλος προβλήθηκε θερμό μήνυμα του κωφού ευρωβουλευτή Andam Cosa.
Αναφορά στο έργο των 25 χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου Κωφών στο Ρέθυμνο, έκανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε την διοργάνωση επτά σημαντικών συνεδρίων, τα οποία ανέδειξαν τα προβλήματα και τις ανάγκες των κωφών ατόμων, στις πολλές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει, στην ιδιόκτητη στέγη τους και στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούν.
Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης.