Φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, σημαντικό επιστήμονα, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον καθηγητή Γρηγόρη Σηφάκη, απέδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης καθηγητές και φορείς της πόλης σε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας στον χώρο του «Ξενία».
Ο Γρηγόρης Σηφάκης, ομότιμος καθηγητής, διεθνούς αναγνώρισης, κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην Alexander S. Onassis professor της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας, τιμήθηκε για το διδακτικό, φιλολογικό, ερευνητικό και διοικητικό του έργο. Σε μια εκδήλωση ως ένα ελάχιστο ευχαριστώ της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των αρχών και φορέων του Ρεθύμνου στον άνθρωπο που με το έργο του έχει συμβάλλει στην ανάδειξη πτυχών της φιλολογίας, του θεάτρου και άλλων τομέων αλλά και στην καλή φήμη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές της εκδήλωσης.
«Για μένα ήταν μια απροσδόκητη πρωτοβουλία, η οποία με τιμά φυσικά. Είμαι ευγνώμων μετά από τόσα χρόνια που δούλεψα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ. Κάποιοι αναγνωρίζουν ότι κάτι προσέφερα. Πραγματικά αισθάνομαι ότι οφείλω πολλά σε αυτούς που πήραν αυτήν την πρωτοβουλία. Είναι μια συγκινητική τελετή» ανέφερε ο τιμώμενος καθηγητής Γρηγόρης Σηφάκης, στα «Ρ.Ν.»
Ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του για τον τιμώμενο: «Ο κ. Σηφάκης προσέφερε πολλά στη φιλολογία, στα ανθρωπιστικά γράμματα, στη διοίκηση του Πανεπιστημίου και μάς έδειξε ότι υπάρχει και ένας τρόπος αντιμετώπισης ή αποχώρησης όταν προσβάλλεται ή πλήττεται η αξιοπρέπειά μας. Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε και για όσα θα προσφέρει ακόμα».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, που μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Σηφάκη προαναγγέλοντας μάλιστα ότι και ο Δήμος Ρεθύμνης θα τον τιμήσει αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Σηφάκης έχει προσφέρει πολλά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήταν ένας από εκείνους που με την πολύ ωραία φυσιογνωμία του και την επιβλητικότητα της προσωπικότητάς του επέβαλλε πάρα πολλά πράγματα και στήριξε το Ρέθυμνο στον αγώνα που έκανε για να στεριώσει τότε το εγχείρημα του Πανεπιστημίου, συνεπικουρούμενος και από Ρεθεμνιώτες που θυμάται με ιδιαίτερη συγκίνηση. Αυτό δείχνει ότι αν και πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε, ούτε εκείνος ξέχασε τους φίλους του, όπως και εκείνοι όμως καθώς πάντα τον έχουν στη μνήμη τους.
Και ο Δήμος Ρεθύμνης οφείλει να αποδώσει την ανάλογη τιμή κάποια στιγμή, όχι μακρινή, στον άνθρωπο αυτόν που πραγματικά του χρωστάει πολλά»
«Είναι ο πατέρας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης»
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Τάσος Νικολαϊδης, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχαήλ Πασχάλης, η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Αθηνά Καβουλάκη, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Αποστολάκης και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Πολίτης.
Χαιρετισμό απηύθυνε η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγήτρια, Λουκία Αθανασάκη, που όπως επεσήμανε είναι τόσα πολλά που μπορεί να πει κανείς για τον καθηγητή Γρηγόρη Σηφάκη, που δεν ξέρει τι να πρωτοπεί.
«Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν πράγματα να πει κανείς για τον Σηφάκη, αλλά απ’ όλα αυτά τα πράγματα δεν ξέρω τι να διαλέξω. Σκέφτομαι πάντα τον Σηφάκη ως φιλόλογο, ως τον άνθρωπο που έγραψε αυτήν την καταπληκτική διατριβή, η οποία δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα για τους χορούς των ζώων. Θυμάμαι στην Αθήνα όταν ήμουν φοιτήτρια να δίνει απίστευτες διαλέξεις, στις οποίες συνέρεε πλήθος κόσμου… Αλλά βέβαια αν με ρωτούσαν απ’ όλα αυτά να θυμηθώ μια ομιλία που είχα πάει, αυτό θα ήταν όταν ήμουν φοιτήτρια στο Χάρβαρντ που γινόταν και εκεί το αδιαχώρητο. Απ’ όλα αυτά τον σκέφτομαι πάντα ως τον πατέρα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπό αυτήν την έννοια χαίρομαι που κλήθηκα εδώ να του πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ».
Ιδιαίτερη μνεία στο φιλολογικό και ερευνητικό έργο του κ. Σηφάκη έγινε από τους ομιλητές της εκδήλωσης, οι οποίοι παρουσίασαν σύντομα μερικά βιογραφικά του στοιχεία και ανέπτυξαν ορισμένους από τους πιο βασικούς τομείς, με τους οποίους ασχολήθηκε ο ίδιος.
Η ομιλία του ομότιμου καθηγητή κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Τάσου Νικολαϊδη, αφορούσε τρεις πτυχές του τιμώμενου: ως φιλόλογος δηλαδή το φιλολογικό και ερευνητικό του έργο, τις δημοσιεύσεις και την ανταπόκριση που είχαν στο εξωτερικό, ως καθηγητής καθώς ο ομιλητής και ο τιμώμενος είχαν γνωριστεί ως συνάδελφοι καθηγητές που μάλιστα είχαν διδάξει από κοινού ένα μάθημα και ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τον ομιλητή τότε να είναι γραμματέας του συλλόγου των διδασκόντων και να παρακολουθεί από κοντά τη δραστηριότητά του κ. Σηφάκη.
«Ο Γρηγόρης Σηφάκης είναι ο επιφανέστερος Έλληνας κλασικός φιλόλογος των τελευταίων πενήντα χρόνων. Είναι πολύ σημαντικό το έργο του γιατί δρομολόγησε όλα όσα βλέπουμε σήμερα στο Πανεπιστήμιο, στις Βούτες και στου Γάλλου, τη βιβλιοθήκη και άλλα πολλά. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του όσον αφορά τη στελέχωση των πρώτων διδασκόντων του Πανεπιστημίου. Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας να τιμήσει τον κ. Σηφάκη» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Νικολαΐδης.
Ο ομότιμος καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχαήλ Πασχάλης ανέπτυξε ομιλία σχετική με τη διατριβή του κ. Σηφάκη πάνω στην ποιητική του Αριστοτέλη, με τίτλο: Ο Αριστοτέλης για τη λειτουργία της τραγικής ποίησης.
«Ο Γρηγόρης Σηφάκης δημοσίευσε το βιβλίο με τίτλο: ο Αριστοτέλης για τη λειτουργία της τραγικής ποίησης, το 2001, στο οποίο επιχείρησε να δει την ποιητική του Αριστοτέλη σε σχέση με την αθηναϊκή δημοκρατία, θεωρώντας ότι η ποιητική είναι άρρηκτα δεμένη με τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, περίπου για δύο αιώνες από το 530 π.Χ. έως το 330. Προφανώς και μιλάμε για ένα σημαντικό έργο. Γι’ αυτόν τον λόγο μελέτησε το έργο σε σχέση με το υπόλοιπο έργο του Αριστοτέλη και ειδικά με έργα τα οποία είχαν σχέση με τους θεσμούς και τη δημόσια σφαίρα, με τα πολιτικά και τη ρητορική του Αριστοτέλη. Ο Γρηγόρης Σηφάκης εξηγεί επίσης τη σημαντική για τους νέους λειτουργία της μουσικής και προσπάθησε σε αυτή τη βάση να δει την επίδραση της μουσικής παράλληλα με την επίδραση της τραγωδίας πάνω στον άνθρωπο ή για παράδειγμα σε σχέση με τη ρητορική, ένα άλλο σημαντικό εγχειρίδιο για τον άνθρωπο και ειδικά με τη λειτουργία του πάθους ως μέσου πειθούς».