Σημείο αναφοράς των θετικών επιστημών για την πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Science in the city». Πρόκειται για μια συνεργασία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα του Εργαστηριού Διδακτικής Θετικών Επιστημών με το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, που στόχο έχει να μεταφερθεί στους μαθητές η έρευνα που παράγεται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού.
Το κέντρο επιστήμης και τεχνολογίας στεγάζεται στην Αγία Βαρβάρα (στην αίθουσα που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος τη δημόσια βιβλιοθήκη), έχει εξοπλιστεί με τις νέες τεχνολογίες και είναι ανοιχτό για τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για την έρευνα που πραγματοποιούν και τα αποτελέσματά της μέσα από πρακτικά παραδείγματα που θα είναι κατανοητά στα παιδιά.
Το κέντρο που φέρει τον τίτλο «Science in the city» εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής παρουσία αρχών, πανεπιστημιακών και φοιτητών.
Ο Δημήτρης Σταύρου, καθηγητής διδακτικής φυσικών επιστημών στο ΠΤΔΕ αναφερόμενος στο κέντρο τόνισε: «Σκοπός του κέντρου αυτού είναι η έρευνα, η οποία κάνουμε εμείς στο Πανεπιστήμιο με τους φοιτητές μας, να τροφοδοτείται στα σχολεία. Άρα η ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα κέντρο, όπου θα παρουσιάζονται καινοτόμες δραστηριότητες, οι οποίες παράγονται από τους φοιτητές μας και τα σχολεία να επισκέπτονται το κέντρο αυτό και να κάνουν αυτές τις δραστηριότητες μαζί με τους φοιτητές μας. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία σε πρώτη φάση. Τώρα μελλοντικά έχουμε διαφορές ιδέες, αλλά προς το παρόν απευθυνόμαστε σε σχολεία δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Οι φοιτητές του ΠΤΔΕ προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, ότι έρευνα κάνουν θα πραγματοποιείται στο κέντρο. Αξιοποιούμε σύγχρονες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα την εκπαιδευτική ρομποτική, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, μετρίσιμα ταμπλετάκια, νανοτεχνολογία και διάφορα άλλα που έχουμε με αυτές τις κατασκευές. Αυτή τη στιγμή επισκέπτονται το κέντρο τα σχολεία σε ομάδες των 25 ατόμων και έχουμε και ένα 2ωρο πρόγραμμα εκτός σχολικού προγράμματος, όπου επισκέπτονται μαθητές του σχολείου και έρχονται σε αυτές τις νέες προσεγγίσεις, όσον αφορά την εκπαίδευση των φυσικών επιστημών».
Ο κ. Σταύρου μιλώντας για αυτή την πρωτοβουλία συμπλήρωσε πως:
«Θεωρούμε ότι το κέντρο φέρνει σε επαφή τους μαθητές με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην έρευνα. Δηλαδή το Πανεπιστήμιο είναι πάντα μπροστά. Αυτές οι δραστηριότητες είναι αυτές που γίνονται και σε διεθνές επίπεδο απλώς μέχρι σήμερα δεν φτάνουν στα σχολεία. Η ιδέα του κέντρου αυτού είναι μέσα από επισκέψεις που θα γίνονται στα σχολεία, να φτάνουν οι νέες δραστηριότητες και προσεγγίσεις και στους μαθητές. Προφανώς τα παιδιά θα τις κατανοούν γιατί είναι κατασκευασμένες από τους φοιτητές μας με τη λογική να είναι προσαρμοσμένες στους μαθητές».
«Φέρνουμε το πανεπιστήμιο πιο κοντά στην πόλη»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε πως πρόκειται για μια ακόμα συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σχέσης των δυο πλευρών, φέροντας το πανεπιστήμιο ένα βήμα πιο κοντά στην πόλη.
«Σαν Δήμος Ρεθύμνης ενστερνιστήκαμε αυτή την πρόταση συνεργασίας από το Πανεπιστήμιο γιατί φέρνουμε το Πανεπιστήμιο πιο κοντά στην πόλη. Όταν απελευθερώθηκε ο χώρος της μικρής Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Δημόσιας Βιβλιοθήκης, σκεφτήκαμε πώς να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Συνεργαστήκαμε με το μητροπολιτικό συμβούλιο, γιατί ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη ο χώρος και χαίρομαι που έχει πλημμυρίσει από δημιουργία και από νέους ανθρώπους, που κατηχούνται να γίνουν καλοί δάσκαλοι και από την άλλη μεριά τα παιδία μας μπαίνουν στη διαδικασία παιδαγωγικής εκπαίδευσης. Εμείς στο Ρέθυμνο συνεργαζόμαστε και ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο και η Περιφέρεια. Χαίρομαι λοιπόν και ευχαριστώ όλους εκείνους που έχουν καταθέσει τόσο κόπο και νομίζω πως όλοι είμαστε χαρούμενοι, περήφανοι που μπορούμε και συνεργαζόμαστε».
«Ένας πυρήνας ανάπτυξης και μοντέρνας προσέγγισης των επιστημών»
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος παιδείας δια βίου μάθησης και κοινωνικής πολιτικής, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, αναφέρθηκε στο νέο πυρήνα ανάπτυξης και μοντέρνας προσέγγισης των επιστημών που έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις που υλοποιούνται ήδη στο 1ο δημοτικό σχολείο μέσω του προγράμματος «Οδυσσέας», και στο Κέντρο Νέων του δήμου που τα πρωινά υποδέχεται μαθητές που μαθαίνουν για κλασικές μορφές τέχνης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Προσπαθούμε να φέρουμε τα παιδιά στην πόλη δίνοντάς τους εναλλακτικούς τρόπους μάθησης. Εννοώ ότι στο πρώτο δημοτικό είναι το αρχηγείο του «Οδυσσέα» στην παλιά πόλη, όπου και εκεί γίνεται κάτι εναλλακτικό και πρωτοποριακό που χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μαθαίνουμε την πόλη. Το δεύτερο εδώ στο κέντρο νέων αξιοποιώντας το προσωπικό και το χώρο, δώσαμε τα πρωινά στα σχολεία όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με κλασικές μορφές τέχνης όπως είναι το ψηφιδωτό, η αγιογραφία, η ξυλογλυπτική και η βιβλιοδεσία. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε εκδρομές εκπαίδευσης και με βιωματικό τρόπο μαθαίνουνε να λειτουργούν και να χειρίζονται πράγματα και μαθαίνουν και την τέχνη. Το τρίτο και σημαντικό βέβαια είναι το καινούριο αυτό κέντρο. Διανύουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται, αλλά συμβαίνει το ανάποδο: τα παιδιά είναι ήδη μέσα σε αυτή την τεχνολογία. Μπορώ να πω ότι περισσότερο πίσω είναι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που τα ακολουθούμε. Άρα ένα πάντρεμα των αναγκών της εποχής και της ταχείας εξέλιξης της επιστήμης θα γίνεται στο κέντρο αυτό. Παιδευτήκαμε αρκετά για το λογότυπο και τις μικρές λεπτομέρειες. Το ονομάσαμε «Επιστήμη μες την πόλη» ακριβώς γιατί είναι ένας πυρήνας ανάπτυξης και μοντέρνας προσέγγισης των επιστημών για τα παιδιά μας αλλά και για τους εκπαιδευτικούς».
Κ. Σπανουδάκης: «Όταν ενώνουμε δυνάμεις πετυχαίνουμε πολύ σημαντικά πράγματα»
Ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας, Κώστας Σπανουδάκης, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα συνεργασίας του πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική κοινωνία, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μια νέα διαδρομή που θα εμπλέξει τους καθηγητές, τους φοιτητές, όσο και τους μαθητές της πόλης. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της τοπική κοινωνίας του Δήμου Ρεθύμνης. Με χαρά συμμετέχουμε σε αυτή την εκδήλωση, όταν ενώνουμε δυνάμεις πετυχαίνουμε σημαντικά πράγματα. Με τον Δήμο Ρεθύμνης μας συνδέει όχι απλώς προσωπική σχέση αλλά και πολλά ισχυρά, κοινά συμφέροντα».
Η Ασπασία Χατζηδάκη, πρόεδρος του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης από την πλευρά της υποστήριξε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας και του Πανεπιστημίου. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι. Θεωρώ ότι δίνει αξία και στην πόλη του Ρεθύμνου, νομίζω θα γίνει ένας πόλος έλξης και ένας χώρος επισκέψεων από πολλά σχολεία».