Ζητούν τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων
Έντονες αντιδράσεις των βουλευτών υπέρ της στήριξης του περιφερειακού Τύπου
Τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των ανακοινώσεων, διακηρύξεων, προκηρύξεων έργων του Δημοσίου, στηρίζουν βουλευτές της Περιφέρειας αποδεχόμενοι τον προβληματισμό και τις θέσεις, που εξέφρασαν τα μέλη της Διοίκησης του ΣΗΠΕ με τις ανακοινώσεις τους αλλά και ενώπιον της αρμόδιας, Κοινοβουλευτικής Επιτροπής το Σάββατο (2-4-14).
Ο ΣΗΠΕ τεκμηρίωσε τον τυποκτόνο χαρακτήρα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που θέλει να υποκαταστήσει τον τοπικό, περιφερειακό Τύπο με μια ακόμα κρατική ιστοσελίδα, γεγονός που εφόσον επισυμβεί παραπέμπει σε ολοκληρωτικά συστήματα και αντιλήψεις.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, εκδότης των «Ρ.Ν.», Μανώλης Χαλκιαδάκης, και στο υπόμνημά που κατέθεσε στην Επιτροπή, έδειξε ότι οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημοκρατική υποχρέωση, ισχύουσα σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών, ενώ και η δαπάνη που αναφέρεται στην εισηγητική Έκθεση του πολυνομοσχεδίου υψώνεται σε αυθαίρετους υπολογισμούς, πολλαπλάσιους της πραγματικής και έκανε λόγο για αποδόμηση του περιφερειακού Τύπου.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διάταξη, η οποία ενισχύει την αποδόμηση του περιφερειακού Τύπου. Υπάρχει ένα ερώτημα: Επιθυμεί σήμερα η πολιτεία να έχουμε υγιή περιφερειακό Τύπο στη χώρα; Σε όλες τις χώρες στο δυτικό κόσμο, ο περιφερειακός Τύπος ενισχύεται, στην Ελλάδα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αποδομήσουμε.
Το δημοσιονομικό κόστος σχετικά με τις ανακοινώσεις, για το οποίο συχνά γίνεται λόγος, είναι ελάχιστο. Οι ανακοινώσεις για τις οποίες πολλές φορές μιλάμε για τις εφημερίδες κοστίζουν από 50 μέχρι 150 ευρώ. για την κάθε εφημερίδα και είναι ελάχιστο το νούμερο», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Χαλκιαδάκης.
Η Διοίκηση του ΣΗΠΕ επιμένει στην τροποποίηση του επίδικου άρθρου (152) ώστε να αναφέρεται η υποχρέωση των φορέων του Δημοσίου που ανακοινώνουν ταυτόχρονα και στον τοπικό, περιφερειακό Τύπο συμφώνως με τα όσα προβλέπονται στο ν.3548/07.
Εν τω μεταξύ, την απόσυρση της διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, με την οποία καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων του Δημόσιου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τύπο, ζητούν βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Σε διάσταση βρίσκονται βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την κυβέρνηση για το ζήτημα. O εισηγητής της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Σκρέκας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τόνισε, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ότι: «η Ν.Δ. δεν πρέπει και δεν θα αφήσει ένα άρθρο να γίνει η «ταφόπλακα» του περιφερειακού Τύπου».
«Σας παρακαλώ κύριε υπουργέ να ξαναδείτε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας, πώς θα αναθεωρήσουμε τη διάταξη και θα δώσουμε στις επιχειρήσεις αυτές τη δυνατότητα να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ή ακόμη να πάμε και σε απόσυρση αυτού του άρθρου, ώστε ο περιφερειακός Τύπος να συνεχίσει να επιτελεί το σοβαρό κοινωνικό έργο που σήμερα επιτελεί», σημείωσε ο εισηγητής της Ν.Δ.
Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε και ο βουλευτής Ν.Δ. Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας τόνισε ότι το κέρδος από τη διάταξη θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το πρόβλημα που θα δημιουργήσει (η διάταξη) για την επιβίωση του επαρχιακού Τύπου.
Παράλληλα, στο περιθώριο της συζήτησης στην Επιτροπή, βουλευτές της Ν.Δ. έθεσαν το ζήτημα με ένταση και φαίνεται πως ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση. Έξω από την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, βουλευτές ανέφεραν στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, ότι δεν θα ψηφίσουν τη διάταξη και ο διάλογος που είχαν ακούστηκε μέχρι το εσωτερικό της αίθουσας που συνεδρίαζε η Επιτροπή Οικονομικών.
Την απόσυρση της διάταξης ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Χανίων, Γιώργος Σταθάκης, σχολίασε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αλά καρτ, καθώς ενώ φέρνει τη διάταξη για τον περιφερειακό Τύπο, την ίδια ώρα καταθέτει στη Βουλή τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων στο χώρο του Τύπου.
Κατά της διάταξης τάχθηκαν ο Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης. Όλα τα κόμματα εκτιμούν ότι με τη διάταξη ο περιφερειακός Τύπος οδηγείται σε «λουκέτο», καθώς χάνει το τελευταίο έσοδο που του επιτρέπει να επιβιώσει.
Ο ένας μετά τον άλλον και βουλευτές της Ν.Δ., όπως η Ασημίνα Σκόνδρα, ο Γιάννης Καράμπελας, ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφεραν ότι επιθυμούν να αποσυρθεί η διάταξη, εκτιμώντας ότι οι δημοσιεύεις του Δημοσίου και αυτές των ΟΤΑ στον Τύπο, δεν συνιστούν μεγάλη δαπάνη και πως η κατάργησή τους θα επιφέρει τον «θάνατο», ειδικώς στα περιφερειακά Μέσα.
Ως θέμα αιχμής αντιμετωπίζει τη διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του οποίου, Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής Χανίων, ανέφερε ότι πρόκειται περί μείζονος ζητήματος.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιφέρει αλλαγές. «Ουδείς θέλει τον «θάνατο» του επαρχιακού τύπου», είπε προς τους βουλευτές και τους εκπρόσωπους των περιφερειακών Μέσων ο κ. Γιακουμάτος.
Την αντίθεση στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΈΗΕΕ ενώπιον της επιτροπής κ. Τριανταφυλλόπουλος. Κοινή στάση κράτησαν και οι Ενώσεις Των Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Ε.Ι.Ε.Τ και Σ.Ι.Ε.Π.Τ. Στην επιτροπή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος του Σ.Η.Π.Ε. κ. Ευαγγελος Αθανασίου και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ κ Λάτσας Σπύρος.
Η εξέλιξη της υπόθεσης θα φανεί κατά την ψηφοφορία που αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή.
Μ. Χαλκιαδάκης: «Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να ενημερώνονται για ζητήματα μείζονος σημασίας, από το διαδίκτυο»
Στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρόντες ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Γεράσιμος Γιακούματος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), εκδότης της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα», Μανώλης Χαλκιαδάκης, είπε:
«Άνοιξε εκ νέου ένα θέμα που αφορά τον περιφερειακό Τύπο και μας εξέπληξε το γεγονός, ότι παρά το ότι για αυτή την υπόθεση είχε υπάρξει ένα ζήτημα το προηγούμενο διάστημα και είχε κλείσει, επανήλθε εκ νέου μέσα στο πολυνομοσχέδιο και αφορά την ιστορία των δημοσιεύσεων για τις εφημερίδες.
Θέλω να σας πω πρώτον, ότι είναι, ήδη, σε εξέλιξη μια διαδικασία διαλόγου για την αναμόρφωση του χώρου του περιφερειακού Τύπου και παρά το γεγονός, ότι ολοκληρώθηκε ένα συνέδριο το οποίο οργανώσαμε στη Γενική Γραμματεία Τύπου, τα συμπεράσματα του οποίου θέλω να καταθέσω για τα πρακτικά, αναφέρεται η δέσμευση της κυβέρνησης για το γεγονός, ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου.
Αντί, λοιπόν, να δούμε μια τέτοια πρωτοβουλία, βρισκόμαστε μπροστά σε μια διάταξη, η οποία ενισχύει την αποδόμηση του περιφερειακού Τύπου.
Υπάρχει ένα ερώτημα: Επιθυμεί σήμερα η πολιτεία να έχουμε υγιή περιφερειακό Τύπο στη χώρα; Σε όλες τις χώρες στο δυτικό κόσμο, ο περιφερειακός τύπος ενισχύεται και εμείς εδώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αποδομήσουμε.
Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα:
Πρώτον, το δημοσιονομικό κόστος σχετικά με τις ανακοινώσεις για το οποίο συχνά γίνεται λόγος, είναι ελάχιστο. Οι ανακοινώσεις για τις οποίες πολλές φορές μιλάμε για τις εφημερίδες, κοστίζουν από 50 μέχρι 150 ευρώ για την κάθε εφημερίδα και είναι ελάχιστο το νούμερο. Έχουν φύγει όλα τα μέτρα υποβοήθειας του περιφερειακού Τύπου. Αποδομείται αργά και σταθερά το τελευταίο διάστημα και δεν έχει μείνει απολύτως τίποτα. Οι δημοσιεύσεις είναι το ελάχιστο μέσο ενίσχυσης.
Δεύτερον, θέλω να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Θα σας καταθέσω σήμερα την αναφορά του κ. Σκαμνάκη, ο όποιος είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου σημειώνει τι συμβαίνει στη Γαλλία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο ακόμα και στη μεγάλη Βρετανία. Υπάρχουν κρατικές καταχωρήσεις ακόμη και στην Αμερική, όπου το 10% των εσόδων των τοπικών εφημερίδων προέρχεται από τις καταχωρήσεις. Άρα, νομίζω ότι σήμερα στη χώρα που υπάρχει μια ανάγκη να ενισχυθεί η διαφάνεια, δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που αποδυναμώνουν τον Τύπο.
Επίσης, συχνά στα αφτιά μας ακούγεται υποκριτικό το γεγονός, ότι οι συναντήσεις τις οποίες κάνουμε άπαντες από την Κυβέρνηση μέχρι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζουν και μιλούν για τη σημαντικότητα του ρόλου του περιφερειακού Τύπου, όλοι λένε ότι θα ενισχύσουν τη λειτουργία μας κι όχι μόνο αυτό δεν γίνεται, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Στην έκθεσή σας που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, υπάρχει σήμερα μια αναφορά – δεν ξέρω αν ήταν από την προηγούμενη συζήτηση που είχε γίνει επί Υπουργίας του κ. Χατζηδάκη – όπου λέει «εκφράστηκαν διαμαρτυρίες για την αντικατάσταση της υποχρέωσης δημοσίευσης» και καταλήγει «τα σχόλια ελήφθησαν υπόψη και η διάταξη απαλείφθηκε». Ως διά μαγείας, όμως, η συγκεκριμένη διάταξη υπάρχει σήμερα στο πολυνομοσχέδιο για το οποίο γίνεται συζήτηση.
Άρα, ή είχε απαλειφθεί και δεν έπρεπε να υπάρχει ή κακώς υπάρχει σήμερα και κάνουμε μια τέτοιου τύπου συζήτηση. Αυτό που θέλω να παρακαλέσω είναι το εξής: ζητήσαμε από την Πολιτεία, να υπάρξει ένας οργανωμένος διάλογος για το πώς θα κάνουμε τη μετάβαση σε αυτό που λέμε νέα εποχή. Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει συντεταγμένα, πρέπει να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο, αν θέλετε, να υπάρξει κατάθεση απόψεων, αλλά να δούμε πώς θα μπορέσουμε σήμερα στη χώρα μας να έχουμε πραγματικά έναν καλύτερο περιφερειακό Τύπο.
Δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά και δεν μπορεί από τη μία πλευρά να κάνουμε συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση και από την άλλη πλευρά να έρχονται νομοσχέδια, τα οποία να εμπεριέχουν αυτού του τύπου τις διατάξεις.
Κάναμε μια πρόταση, η οποία νομίζω είναι σε γνώση σας, να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση, το θεωρούμε απολύτως λογικό, να υπάρξουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αλλά αυτό το πράγμα δε σημαίνει πώς πρέπει να ακυρωθεί η δημοσιότητα δια μέσου του Τύπου. Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να ενημερώνονται για ζητήματα μείζονος σημασίας, προσφεύγοντας στο διαδίκτυο. Πρέπει να γίνει αυτό απολύτως αντιληπτό. Δεν είναι το δημοσιονομικό κόστος τόσο μεγάλο, όπου σήμερα το χρέος της χώρας θα αντιμετωπιστεί από τη μείωση των δαπανών για τη δημοσίευση των ανακοινώσεων στις εφημερίδες. Νομίζω, πως αυτή την ώρα, η Επιτροπή σας πρέπει αυτό το ζήτημα να το δει και να προχωρήσει σε μια τροποποίηση, την οποία εμείς έχουμε υποβάλει.
Στη δευτερολογία του, ενώπιον των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Χαλκιαδάκης και κατόπιν ερωτήσεων και διευκρινίσεων που υπέβαλλαν βουλευτές των κομμάτων, ανέφερε:
«Σε σχέση με το τι συμβαίνει αλλού και τι μπορούμε να κάνουμε εδώ. Ας έχουμε μια εικόνα των παραδειγμάτων στην Ευρώπη, χωρίς βεβαίως να είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το μοντέλο αυτό. Ωστόσο, Νορβηγία, Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο, ακόμα και στη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν κρατικές δημοσιεύσεις οι οποίες είναι εκτεταμένες. Το 10% των εσόδων των τοπικών εφημερίδων προέρχεται από τις δημόσιες ανακοινώσεις στις ΗΠΑ. Στη Μεγάλη Βρετανία, η Κυβέρνηση προσπάθησε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τις δημοσιεύσεις του υπουργείου Μεταφορών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σχετίζονται με θέματα κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες. Οι προσπάθειες για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο τελικά δεν συντελέστηκαν.
Μετά από έρευνα ανεξάρτητου φορέα στη Σκωτία και την Ουαλία, διαπιστώθηκε ότι οι αναγνώστες προτιμούν να ενημερώνονται από τις τοπικές εφημερίδες και όχι από την ιστοσελίδα των κρατικών φορέων. Υπάρχει και κάτι το οποίο πιθανόν να έχει ενδιαφέρον και το έδωσα και στα πρακτικά για να το λάβετε υπ’ όψη σας. Η αναφορά του κ. Σκαμνάκη, λέει ότι εάν ισχύσει το συγκεκριμένο άρθρο, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των εφημερίδων δεν θα υπερβαίνει τα τριάντα με σαράντα έντυπα στο σύνολο της ελληνικής περιφέρειας.
Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό που έχει σχέση με το κόστος. Το κόστος ορίζεται και υπολογίζεται με τιμή στηλόποντου, καθορίζεται ωστόσο με απόφαση του υπουργού. Η κάθε ανακοίνωση-καταχώρηση αυτού που σας ανέφερα, grosso modo, δεν κυμαίνεται περισσότερο από πενήντα έως διακόσια ευρώ. Αυτή είναι η μέση τιμή ανακοίνωσης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.
Ένα τρίτο ζήτημα, έχει σχέση με τη διατύπωση πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο. Επιτρέψτε μας να πούμε το εξής: Σήμερα στο Σύνδεσμό μας, υπάρχουν πολλές ιστορικές εφημερίδες οι οποίες έχουν ιδρυθεί από το 1800. Και δεν είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε αυτόν τον Τύπο στη χώρα και ξαφνικά να υπάρχουν διατυπώσεις σε άρθρο που προτείνετε, θεωρώντας πως η ιστορία της δημοσιότητας μπορεί να καλυφθεί από άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο. Νομίζω κ. Υπουργέ, πως αυτό πρέπει να το δείτε.
Θέλω να καταλήξω στο εξής και θα θέλαμε μια καθαρή απάντηση από το σώμα. Στηρίζετε τη διαδικασία του περιφερειακού Τύπου; Ρητορικό είναι το ερώτημα και θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα βοηθήματα από την ίδια τη λειτουργία.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί εάν δεν είχαμε προβεί σε αυτή την ελάχιστη κινητοποίηση που προβήκαμε, το συγκεκριμένο άρθρο απλώς θα είχε ψηφιστεί και οι συνάδελφοι θα είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Επιτρέψτε μου όμως να εμμείνω στο διαχωρισμό των βοηθημάτων και της λειτουργίας. Εμείς επιτελούμε το έργο μας και προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό. Κάποιοι εκτιμούν ότι το κάνουμε καλά, κάποιοι άλλοι λιγότερο καλά, πιστέψτε με όμως ότι προσπαθούμε να την κάνουμε υπεύθυνα και να συμβάλλουμε σε αυτό που έχει ανάγκη και ο τόπος: έναν καλό και αξιόπιστο περιφερειακό Τύπο. Υπ’ αυτήν την έννοια, το σώμα πρέπει σήμερα να επιλέξει εάν επιθυμεί την ουσιαστική στήριξη διαχρονικά του Τύπου. Εάν η στήριξη είναι ομόθυμη και ουσιαστική, τότε σήμερα ψηφίζετε μια τροπολογία η οποία λέει «ναι, στηρίζουμε και συζητάμε και στο μέλλον κι άλλα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του Τύπου», αλλιώς περνάτε το συγκεκριμένο άρθρο και δίνετε τη χαριστική βολή στον Τύπο.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην Επιτροπή, συμφώνησε με τους συναδέλφους του, των οποίων οι τοποθετήσεις είχαν προηγηθεί και ήταν στην κατεύθυνση της στήριξης του περιφερειακού Τύπου και της απόσυρσης της διάταξης:
«Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες συναδέλφους, γιατί λίγο ή πολύ κινούμαι και εγώ στην ίδια κατεύθυνση. Θα ήταν χρήσιμο για εμάς να δούμε τι ισχύει όντως σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ποιος είναι ο κανόνας σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ρύθμιση και νομίζω ότι αυτό θα ενισχύσει και την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του περιφερειακού Τύπου. Επομένως, θα ακούσω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους για το θέμα, όπως επίσης θα ήθελα να μάθω αν έχουν εικόνα όσον αφορά το συνολικό ποσοστό των εσόδων των εφημερίδων του περιφερειακού Τύπου που προέρχεται από τις δημοσιεύσεις αυτές», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης και ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ έδωσε απαντήσεις κι επιχειρηματολόγησε και στα δυο σκέλη που έθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, βουλευτής Χανίων, Γιώργος Σταθάκης, στην τοποθέτησή του, είπε μεταξύ άλλων:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορεί να συζητούμε για περιφερειακό Τύπο, χωρίς καμίας μορφής ενίσχυση, δηλαδή, ότι θα εξαρτάται αποκλειστικά από την κυκλοφορία.
Υπενθυμίζω, ότι οι ιδιώτες μέχρι τώρα, οι επιχειρήσεις δηλαδή, στήριζαν τον επαρχιακό Τύπο με τους ισολογισμούς. Μια δραστηριότητα η οποία ήταν απόλυτα θεμιτή, είχε μια λογική βάση και έφερε ένα μικρό κόστος στις επιχειρήσεις. Το καταργήσαμε. Πάμε στη δεύτερη πηγή, του δημοσίου, που είναι η εξαγγελία των δημοσίων έργων. Το καταργούμε. Πάμε στην τρίτη πηγή, η οποία θεωρητικά έπρεπε να υπήρχε, τη δημόσια διαφήμιση. Την έχουμε καταργήσει προ πολλού. Τι θα κάνουμε; Θα διαλύσουμε τον Τύπο; Είμαστε «τυποκτόνοι» ως Βουλή; Παντού ξέρουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια στήριξη, διαφανής, με κανόνες και να ξέρουν τι ακριβώς είναι. Δεν θα είναι «ξέμπαρκο» να κάνουμε ρουσφέτια, αλλά να ξέρουν και οι επιχειρήσεις αυτές ότι ως κοινωνία και ως κράτος μεριμνούμε για τη βιωσιμότητά τους. Δεν είναι καμία από αυτές τις εφημερίδες πηγή πλούτου. Δεν γίνεται αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί.
Προφανώς, εάν δεν έχουμε ισοδύναμα μέτρα, το επεσήμανα και αυτό είναι το ερώτημά μου, με τα οποία να μπορούμε να εγγυηθούμε την αντικατάσταση μιας βασικής πηγής με μια άλλη, νομίζω, ότι πρέπει να το αποσύρουμε και να το μεταφέρουμε όσο το δυνατόν στο διηνεκές για να έχουμε και το χρόνο και τον τρόπο να βρούμε μια λύση ουσιαστικής οικονομικής στήριξης. Είναι στοιχείο του πολιτισμού».
Ο Βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, έθεσε ζήτημα Δημοκρατίας και διαφάνειας ζητώντας την απόσυρση της διαταξης.Είπε μεταξύ άλλων:
«Η διατήρηση των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο επιβάλλεται από λόγους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, για σημαντικές αποφάσεις και δραστηριότητες των φορέων του δημοσίου, τις οποίες ο νομοθέτης κρίνει ότι πρέπει να πληροφορούνται, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αποδείχτηκε στο πρόσφατο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν όλες οι εκδοτικές και δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Σε δεύτερο χρόνο, οι ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στο χώρο των εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ θα ενισχυθούν ιδιαίτερα, μετά τη συρρίκνωση των περιφερειακών έντυπων ΜΜΕ, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος όσο και για τη Δημοκρατία μας.
Ανακηρύσσεται λοιπόν σε ζήτημα Δημοκρατίας και διαφάνειας η απρόσκοπτη λειτουργία των περιφερειακών έντυπων μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο σε ζήτημα εργασιακών σχέσεων και ισονομίας.»