Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, η Περιφέρεια Κρήτης συσκέφθηκε δις μαζί με πολλά στελέχη από τον αθλητικό και δημοσιογραφικό χώρο του τόπου προκειμένου να διοργανώσει τα καλύτερα Αρκάδια που έγιναν ποτέ.
Τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο, τα μέλη που συσκέφθηκαν έχουν τέτοια πρόθεση και είναι σε θέση να το πράξουν…
Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κας Μαίρης Λιονής και η δεύτερη στο κτίριο της β’θμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Η πρώτη σύσκεψη έγινε παρόντος του εντεταλμένου περιφερειακού σύμβουλου σε θέματα Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Νικόλαου Συριγωνάκη και των αντιδημάρχων Ρεθύμνης κ. Βασίλη Θεοδωράκη και κα Θεοπίστη Μπιρλιράκη.
Θέματα συζήτησης ήταν η εν γένει αναβάθμιση των Αρκάδιων Αγώνων. Στόχος των διοργανωτών είναι να μπορέσουν να προσδώσουν στους αγώνες την αίγλη που τους αξίζει. Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις, που θα εορταστούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη δέσμευση από την πλευρά της Περιφέρειας ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα για τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, τέθηκαν πολλές κι ενδιαφέρουσες προτάσεις, ώστε οι Αρκάδιοι αγώνες να αποτελέσουν ίσως το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς. Παράλληλα, τέθηκε και το κίνητρο να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την διοργάνωση τουριστικά μιας και απ’ αυτό, θα βοηθηθεί σε μεγάλο ποσοστό ολόκληρη η ρεθεμνιώτικη κοινωνία.
Με αφορμή την επίσκεψη στο Ρέθυμνο του κ. Νικόλαου Συριγωνάκη, εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας σε θέματα Αθλητισμού, ακολούθησε συνάντηση με τους γυμναστές της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέα Κουρμούλη και κα Μαρία Παλάση. Μάλιστα, στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης για τη στήριξη του αθλητισμού, ο κ. Συριγωνάκης πρόσφερε μπάλες για να μοιραστούν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.
Στη δεύτερη σύσκεψη, θέματα τα οποία έδωσαν ένα νέο ενδιαφέρον στην όλη οργάνωση των 76ων Αρκαδίων ήταν, η δημιουργία ηλεκτρονικής ιστοσελίδας, η αναβάθμιση οργάνωσης και παρουσίας των εθελοντών, έκδοση συλλεκτικών μεταλλίων και φυσικά το σημείο τερματισμού που δεν θα είναι αυτή τη φορά το γήπεδο Σοχώρας.
Στο τραπέζι τέθηκε η άποψη οι αθλητές του Αρκαδίου δρόμου να τερματίζουν στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη». Τα «Ρ.Ν.» εξέφρασαν την άποψη πως ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός ίσως ήταν πιο σωστό να λάβει χώρα σ’ έναν ανάλογο χώρο φυσικής ομορφιάς αλλά και ιστορίας, το φρούριο Φορτέτζα.
Στον ίδιο χώρο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και το αγώνισμα, το κρητικό βόλι ενώ τα κρητικά συγκροτήματα ως είθισται, θα μπορούν να διασκεδάσουν τους παρευρισκομένους.
Επιπροσθέτως, επισημάνθηκε η ανάγκη για μία ξεχωριστή φιλοξενία προς όλους όσοι θα θελήσουν να έρθουν στην Κρήτη για τους αγώνες.
Τέλος, τα Αρκάδια ως διοργάνωση, ίσως λάβουν δράση από πολύ πιο νωρίς με διάφορες πρωτοβουλίες από πολλούς φορείς όπως, εκθέσεις, διαγωνισμό ζωγραφικής, ομιλίες επιστημόνων αλλά και ενημέρωση για μια ευρύτερη γνώση γύρω από το ιστορικό γεγονός του τόπου.