Βρέθηκα μαζί με πολλούς συμπολίτες στο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου, με την ευκαιρία που μας έδωσε ξανά ο «Μουσικός Καρπός» να απολαύσουμε ένα ακόμα μουσικό βράδυ.
Το αφιέρωμα, αυτή τη φορά, είχε επίκεντρο δυο σημαντικούς λαϊκούς συνθέτες, που πρόσθεσαν πολλές επιτυχίες στο σύγχρονο τραγούδι.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Απόστολος Καλδάρας, είναι αναμφισβήτητα δυο γνήσιοι εκφραστές της λαϊκής ψυχής.
Έζησαν και οι δύο σε εποχές, που η Ελλάδα περνούσε τις δύσκολες ατραπούς της μιζέριας, της προσφυγιάς, της κατοχής, της αντίστασης, του τρομερού εμφύλιου σπαραγμού και τελικά της πολυπόθητης ηρεμίας, που είχε τόσο ανάγκη ο ταλαίπωρος Έλληνας. Καταστάσεις που τροφοδοτούν κάθε μορφή έμπνευσης.
Δεν είναι παράξενο που σ’ αυτούς τους ανθρώπους τα γεγονότα, όπως τόσο παραστατικά μας έδωσαν τα ενδιάμεσα κείμενα στη συναυλία του «Μουσικού Καρπού», δημιούργησαν τόσες αφορμές για τραγούδια, που πραγματικά άγγιξαν την ψυχή μας.
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο σ’ όλα τα παιδιά της χορωδίας, για την άψογη ερμηνεία τους και φυσικά στον εμψυχωτή της όλης προσπάθειας, τον ακούραστο Αντώνη Μαυράκη, που εμπνέει τα παιδιά, διδάσκοντάς τα.
Είναι δύσκολο, όσο κι αν δεν φαίνεται, να χειραγωγήσεις όλα αυτές τις παιδικές φωνούλες σε ένα σωστό ενιαίο φωνητικό σύνολο.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω πως η συμμετοχή των παιδιών, σε ένα χορωδιακό σύνολο είναι πολύ σπουδαία, γιατί το παιδί αναγκάζεται να συνειδητοποιήσει, μαθαίνοντας, την αξία της συμμετοχής σε μια ομαδική προσπάθεια, όπου ισότιμα, επιδιώκουν όλοι ένα καλό αποτέλεσμα. Και κυρίως ότι δεν είναι παιχνίδι η συμμετοχή τους σ’ αυτό. Και πάλι μπράβο τους.
Βέβαια δεν μπορώ να παραλείψω την ευαισθησία, που διακρίνει τους φτασμένους καλλιτέχνες του Creta Brass, που τόσο δεξιοτεχνικά συνόδευσαν το παιδικό σύνολο. Ιδιαίτερα μάλιστα συγκινούμαι βλέποντας ανάμεσα στο οργανικό αυτό σχήμα καλλιτέχνη, που έζησα στην Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα τόσα χρόνια στην προσπάθεια που γινόταν. Η αναφορά μου στον εκτελεστή του κόρνου κ. Γρηγόρη Ασσωνίτη, που σε όλες σχεδόν τις συναυλίες της Συμφωνικής είχε λάβει μέρος.
Αρκετές φορές, μέχρι σήμερα, έχω αναφερθεί στην ποιότητα που χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις του «Μουσικού Καρπού». Στην προχθεσινή συναυλία όμως, μια συμμετοχή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Τη συναυλία διηύθυνε ο καταξιωμένος μαέστρος κ. Γιώργος Αραβίδης, κι εδώ πραγματικά θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σαν Ρεθεμνιώτης, γιατί ενώ διευθύνει μουσικά σύνολα, υψηλού επιπέδου, δέχτηκε την πρόσκληση να διευθύνει ένα σύνολο με παιδικές φωνούλες. Κι αυτό δείχνει την καλλιτεχνική του ανωτερότητα, ευεργετική από παιδαγωγικής πλευράς, καθώς δίνει ώθηση στους νεοσσούς της μουσικής έκφρασης, να δυναμώσουν τα φτερά τους.
Στο κλείσιμο της συναυλίας μια δήλωση της εκπροσώπου της πολιτείας, κυρίας Μαρίας Λιονή, ήχησε στ’ αυτιά μου σαν μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι. Και είμαι βέβαιος για την τύχη του, έχοντας υπόψη τη συνέπεια που διακρίνει τα έργα και τις ημέρες της αντιπεριφερειάρχου, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.