Τριάντα ταλαντούχοι καλλιτέχνες επιχειρούν για πρώτη φορά το σμίξιμο όλων των Τεχνών σε ένα ενιαίο θέαμα. Τα «Ρ.Ν.» βρέθηκαν στην έκθεση και με τη βοήθεια της Σύλιας Μαυρομάτη, επικεφαλής της ομάδας παραγωγής DESEARCH, και επιχειρούν σήμερα μια ξενάγηση στους χώρους, τα εκθέματα και τα δρώμενα του 2ου CS Project «Σκιές στην Πόλη».
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει όποιος θέλει να επισκεφτεί την αίθουσα του Πυροβολικού, είναι ότι η έκθεση από μόνη της αποτελεί ένα δρώμενο. Οι πόρτες για το κοινό ανοίγουν στις 7:30 το απόγευμα και για μισή ώρα ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στους τέσσερις εκθεσιακούς χώρους, δύο στο ισόγειο και δύο στον πρώτο όροφο, παίρνοντας μια γεύση των εκθεμάτων των «στατικών τεχνών». Η ουσία της όμως βρίσκεται όταν στις 8:00 ξεκινά μία μουσική, χορευτική και θεατρική παράσταση η οποία, μέσω του διαδοχικού περάσματός της από τους χώρους της έκθεσης, εισάγει τον επισκέπτη σε αυτούς. «Το όλο πρότζεκτ ανοίγει τις πόρτες του στις 7:30. Για να δει και να καταλάβει κάποια πράγματα ο κόσμος, όλη αυτή τη συνομιλία των Τεχνών, στατικών όπως τα εικαστικά τα οποία κάποια στιγμή αρχίζουν να συνδιαλέγονται με τις ερμηνευτικές Τέχνες», αναφέρει η κ. Μαυρομάτη. Πλατωνικές αναφορές στη «Σκιά» και την ψευδαίσθηση, Παραμύθια και αντιλήψεις της Άπω Ανατολής για αυτήν, Προβολές της στη σύγχρονη Πόλη και στους ανθρώπους της, είναι τα «κλειδιά» για την ερμηνεία της έκθεσης.
Με ένα παραδοσιακό παραμύθι από το Βιετνάμ, σε αφήγηση Εύης Γεροκώστα και χορευτική ερμηνεία από την Αντιγόνη Σαρρή, οι ερμηνευτικές τέχνες μπαίνουν στους χώρους της έκθεσης. Στον πρώτο όροφο και καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης βρίσκεται ο Μαξίμ Γκοντορόζα, στο ρόλο του βασικού χαρακτήρα του Υπόγειου του Ντοστογιέφσκι, του θεατρικού που ακολουθεί ως 2ο δρώμενο σε χρονική σειρά. Στο ρόλο της Σκιάς του είναι η Γιούλη την Αρχοντάκη. «Είναι σωματικό θέατρο με κινήσεις και μας άρεσε πολύ αυτή η ιδέα, ώστε να τη συμπεριλάβουμε. Έχει άμεση σχέση με το Σπήλαιο του Πλάτωνα που είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο για τις Σκιές στην Πόλη. Οι ψευδαισθήσεις, τα ψέματα, Σκιές που πιστεύεις σε αυτό που σου δείχνουν κι όχι αυτό που είναι στην πραγματικότητα», μας εξηγεί στην κουβέντα η κ. Μαυρομάτη. Τρεις τραγουδίστριες η Μάτα Κούρτη, η Μαριαστέλλα Τζανουδάκη και η Άννα Καρλάυτη ερμηνεύουν στη συνέχεια τραγούδια, των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μαρίας Δημητριάδη και Νατάσσας Μποφίλιου, αλλά και ένα παραδοσιακό. Όλα έχουν άμεση σχέση με τη Σκιά. Η σκηνή είναι ρευστή και από τη σκάλα προχωράμε στο χώρο του «Υπογείου». Είναι η στιγμή του ποιήματος της Άννα Σοφίας Μίχου, που έχει γραφτεί για τις Σκιές και το χορεύει η Αντιγόνη Σαρρή. «Χωρίς μουσική, δηλαδή χορεύει στη μουσική, στο ρυθμό του ίδιου του ποιήματος. Γιατί όλες οι Τέχνες έχουν σχέση μεταξύ τους», συμπληρώνει η κα Μαυρομάτη. Περνάμε στη διπλανή αίθουσα όπου η παράσταση κλείνει με χορό και τους Πρωταθλητές Ευρώπης το 2011, τον Γκαμπριέλ Μαρίνο και την Έλλη Καραδήμου, οι οποίοι χορεύουν Αργεντίνικο Τάνγκο. Στον τοίχο οι Σκιές τους χορεύουν παράλληλα και έτσι οι χορευτές πολλαπλασιάζονται, καθυποβάλλοντας το κοινό που τους παρακολουθεί. Τα δρώμενα ολοκληρώνονται μέχρι τις 9:30. Έπειτα ο επισκέπτης είναι ελεύθερος να περιπλανηθεί στους χώρους της έκθεσης, όπου προβολές βίντεο, εκθέματα των στατικών Τεχνών και ένα πεζό της Νάντιας Σουφλή σε μουσική Μιχάλη Τσακίρη, που ακούγεται από τα ηχεία, περιπλέκονται με βάση το κοινό τους στοιχείο, τη Σκιά. Η Δήμητρα Ζίγκαρης συμμετέχει τόσο στα θεατρικά δρώμενα όσο και με έργο της στην έκθεση.
«Είναι μια εμπειρία όλο αυτό. Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική,
Θέατρο, Κινηματογράφος, Κόμικ, Μουσική, Ποίηση, Πεζό, Φωτογραφία, Χαρακτική και Χορός. Κάθε φορά που λέμε να προχωρήσουμε, σε ένα άλλο πρότζεκτ, οι Σκιές μας κρατάνε πίσω. Επιμένουν. Κι έτσι το συνεχίζουμε. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο του Ρεθύμνου κι όχι μόνο να έρθει να δει μια διαδραστική συνομιλία με την πραγματικότητα», επεσήμανε συνοψίζοντας η κα Μαυρομάτη.
Η Διονυσία Γκέκα, ο Γιάννης Δημαρέσης, Μπάμπης Λουιζίδης και Μιχάλης Μαθιουδάκης με Φωτογραφία, η Γεωργία Γκουμοπούλου, η Σόνια Μαυρομάτη, η Άννα Μωραΐτου, η Λένα Κούβελα και η Νίκη Χατζηόλου με Αρχιτεκτονική, ο Γιώργος Κανέλλος με Γλυπτική, η Πέννυ Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Σαλταφέρος με Ζωγραφική, ο Δημήτρης Μηλιώτης με Χαρακτική, ο Αλέξης Πατεράκης και ο Κίμωνας Τσακίρης με Κινηματογράφο, ο Δημήτρης Νικολόπουλος με Βίντεο και ο Δημήτρης Πλαχούρης με Κόμικ είναι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που διαδρούν τόσο με την πραγματικότητα όσο και με τη Σκιά της.
Η έκθεση λαμβάνει χώρα στην αίθουσα του Πυροβολικού στο κάστρο της Φορτέτζας.
Η αίθουσα ανοίγει για το κοινό κάθε μέρα στις 19:30 και τα δρώμενα ξεκινούν στις 20:00.
Τιμή εισόδου: 5 ευρώ.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι ως το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.