Από τη μία, βενετσιάνικα κτίρια, νεοκλασικές οικίες, σιντριβάνια και πηγάδια από την τουρκοκρατία και από την άλλη, η σκληρή αντίθεση που προκαλεί θλίψη και ερωτήματα. Σωροί σκουπιδιών, ιστορικά μνημεία μουντζουρωμένα με γκράφιτι και έντονη δυσοσμία, συνθέτουν ένα σκηνικό ντροπής σε αρκετά σημεία του κέντρου της πόλης. Επιχειρηματίες και επισκέπτες της περιοχής μιλούν στα «Ρ.Ν.» και παραθέτουν αναλυτικά τα προβλήματα της παλιάς πόλης. Κάνουν λόγο για λάθος νοοτροπία. Στέκονται στην ανευθυνότητα ορισμένων πολιτών τους οποίους και θεωρούν υπαίτιους για τη ντροπιαστική εικόνα της πόλης.
«Στη γειτονιά που μένω στο κέντρο της παλιάς πόλης κάθε 2-3 φορές την εβδομάδα οι κάτοικοι βάφουν τους τοίχους των σπιτιών τους, οι οποίοι έχουν γεμίσει από γκράφιτι. Ορισμένοι δεν σέβονται ακόμα και ιστορικά μνημεία. Η αλήθεια είναι πως το θέαμα ειδικά για τους ξένους επισκέπτες της πόλης του Ρεθύμνου είναι αποκρουστικό. Με την καθαριότητα υπάρχει θέμα, καθώς ο καθένας κοιτάζει την ευκολία του. Είναι μία λάθος νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει. Όσον αφορά το θέμα της δυσοσμίας τα φρεάτια ψεκάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Η παλιά πόλη μπορεί να αποκτήσει ένα πιο όμορφο πρόσωπο, αρκεί ο καθένας από εμάς να μεριμνήσει γι’ αυτό», επεσήμανε η Παπαδιώ Δεληγιώργη, επιχειρηματίας στην παλιά πόλη.
«Σίγουρα η εικόνα με τους ζωγραφισμένους τοίχους ειδικά σε ιστορικά μνημεία, δεν είναι και ότι καλύτερο μπορούμε να δείξουμε στους τουρίστες. Όσον αφορά τα σκουπίδια ο Δήμος καταβάλλει προσπάθεια, ώστε η περιοχή να παραμείνει καθαρή, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι που ενεργούν απερίσκεπτα», δήλωσε ο κ. Γιάννης ο οποίος δραστηριοποιείται στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου.
«Ορισμένες ημέρες υπάρχουν σημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου που παραπέμπουν σε χωματερές. Οι περισσότεροι δεν σέβονται την περιοχή, αφήνουν τα σκουπίδια όπου βρει ο καθένας, ενώ ακόμα και οι κάδοι απορριμμάτων πολύ συχνά ξεχειλίζουν από σκουπίδια. Οι υποδομές στην παλιά πόλη υπάρχουν, ωστόσο αρκετά συχνά ενεργούμε με επιπολαιότητα. Η πόλη είναι πολύ όμορφη, παραπέμπει σε μία άλλη εποχή, ωστόσο κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι επιτρεπτό σε μία πόλη όπως το Ρέθυμνο να υπάρχουν άνθρωποι, ακόμα και μόνιμοι κάτοικοι που δεν βοηθούν στην διατήρηση της φυσιογνωμίας της περιοχής», δήλωσε στην εφημερίδα μας η κυρία Μαρία επιχειρηματίας.
«Ο ψεκασμός πρέπει να γίνετε συχνότερα, καθώς η δυσοσμία είναι έντονη ιδιαίτερα το βράδυ. Επίσης η κίνηση οχημάτων στα ιστορικά δρομάκια της παλιάς πόλης έχουν προκαλέσει φθορές στο πλακόστρωτο, μία εικόνα που είναι αντιαισθητική. Σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων. Τα γκράφιτι αποτελούν πρόβλημα, και σίγουρα οι υπεύθυνοι θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να αλλάζει η φυσιογνωμία ιστορικών μνημείων. Η παλιά πόλη είναι ένα κόσμημα και όλοι μας πρέπει να διατηρήσουμε την περιοχή καθαρή, δίνοντας το παράδειγμα», τόνισε η επιχειρηματίας Χρυσούλα Γαβαλά.
Στην τύχη της έχει αφεθεί και η πλατεία Μικρασιατών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ένας χώρος ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για νέους και μικρά παιδιά. Η παρηκμασμένη παιδική χαρά χρειάζεται άμεσα ανάπλαση, καθώς πλέον ο κίνδυνος ατυχήματος ελλοχεύει. Γονείς παιδιών μιλούν στα «Ρ.Ν.» και κάνουν λόγο για εικόνα ερήμωσης της πλατείας Μικρασιατών.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εικόνα της πλατείας θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερη. Ερχόμαστε σ’ αυτή την πλατεία για να περπατήσουμε και όχι για να παίξουν τα παιδιά μας. Άλλωστε οι υποδομές εδώ είναι ανύπαρκτες και γι’ αυτό άλλωστε είναι πολύ δύσκολο δει κάποιος σ’ αυτό το σημείο μικρά παιδιά να παίζουν. Κούνιες δεν υπάρχουν και γενικά η παιδική χαρά έχει χάσει την αισθητική της. Και όλα αυτά λίγα μέτρα από την παλιά πόλη», δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο 45χρονος Μανώλης πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.
«Η πλατεία γενικά θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί διαφορετικά. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι στο κέντρο της πόλης, παρά ταύτα δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές. Η ανάπλαση της παιδικής χαράς πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό. Εγώ επισκέπτομαι καθημερινά την περιοχή με το γιο μου, ωστόσο δεν έχω καμία εμπιστοσύνη να αφήσω το παιδί μόνο να παίξει στον υποτιθέμενη παιδότοπο. Ελπίζω η εικόνα αυτή να αλλάξει», υποστήριξε ο Μανώλης πατέρας ενός 8χρονου αγοριού.