Με εξαίρεση το πακέτο των προαπαιτούμενων το καλοκαίρι, τον μεγαλύτερο σκόπελο που έχει ν’ αντιμετωπίσει έως σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το ασφαλιστικό, που εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει και τη συνοχή της.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο μέσον των ισχυρών πιέσεων των δανειστών απ’ τη μια πλευρά, που στο πλαίσιο μιας σειράς επίμαχων μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα να εφαρμόσει περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό, της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών ομάδων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την άλλη, των οποίων τη συναίνεση δεν μπορεί να εξασφαλίσει παρά την προσπάθεια που έκανε μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας για να υπάρξει συνεννόηση στις αλλαγές σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.
Η στήριξη που έλαβε ο πρωθυπουργός από τους τέσσερις εργοδοτικούς φορείς της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) δεν αναιρεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Κι αυτό διότι αφενός προγραμματίζονται μπαράζ κινητοποιήσεων από ομάδες εργαζομένων που θα προκαλέσουν παράλυση σε τομείς της χώρας, αφού φέρονται αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα τις διαμαρτυρίες τους προ της απειλής της αποδόμησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της οικονομικής και επαγγελματικής εξόντωσης τους, του αφανισμού ολόκληρων επαγγελμάτων, της δημιουργίας νέων στρατιών ανέργων κ.λπ., από την τεράστια επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές που επιφέρει το νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων.
Αφετέρου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα των 153 της κυβέρνησης θα παραμείνει συμπαγής. Το ασφαλιστικό εξελίσσεται στον μεγάλο πονοκέφαλο για το Μαξίμου.
Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση αφήνεται να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά κι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαρροής ψήφων. Περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο από τους ΑΝ.ΕΛ.
Το πρωθυπουργικό περιβάλλον πάντως διαμηνύει πως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος του ασφαλιστικού.
«Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις, και να εξορθολογίσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων, δίνοντας για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα» διαβεβαιώνει το Μαξίμου.
Μπορεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων και η κατάρρευση τους να γίνεται δεκτή ως πραγματικότητα από πολλούς κλάδους εργαζομένων, ωστόσο δεν γίνεται αποδεκτό το νέο ασφαλιστικό σύστημα όπως προωθείται.
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα εκφραστεί δυναμικά η κοινωνική δυσαρέσκεια για τις σαρωτικές αλλαγές και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για εκατομμύρια ασφαλισμένους και νυν συνταξιούχους.