Τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα από τις διαθεσιμότητες των οδηγών στα νοσοκομεία και τις αποσπάσεις οδηγών από τα κέντρα υγείας, όπως του Περάματος Ρεθύμνου επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός. Ειδικότερα ο κ. Ξανθός στην ερώτησή του τονίζει ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε αφήνει ακάλυπτα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στο «πολυνομοσχέδιο» που ψηφίστηκε πρόσφατα (30/3/2014) με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», συμπεριλαμβανόταν -μεταξύ άλλων οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικών μέτρων- η διαθεσιμότητα για ένα μήνα όλων των υπαλλήλων των κλάδων Δ.Ε. Οδηγών και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων που κατείχαν οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Υποτίθεται ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό, παρότι είναι γνωστό ότι -λόγω των standards στελέχωσης των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ- με το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό θα καλύπτονται οι μισές από τις σημερινές βάρδιες.
Η ρύθμιση αυτή, πέραν από το ότι δεν έχει καμιά λογική πέραν της τήρησης των μνημονιακών δεσμεύσεων για διαθεσιμότητα-κινητικότητα στο Δημόσιο, αφήνει τελείως ακάλυπτα τα νοσοκομεία για πολύ ζωτικές καθημερινές λειτουργίες τους όπως η διακομιδή ασθενών για εξετάσεις ή νοσηλεία σε άλλες υγειονομικές μονάδες, η μεταφορά φαρμάκων και υλικών, η τροφοδοσία, η διενέργεια εξορμήσεων αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείου κλπ.
Σε αντιστάθμισμα αυτής της αποδιοργάνωσης, το Υπουργείο έδωσε οδηγία στις ΥΠΕ να μετακινούν οδηγούς ασθενοφόρων από τα Κέντρα Υγείας προς τα όμορα νοσοκομεία. Έτσι η 7η ΥΠΕ Κρήτης, με την υπ’ αριθμ. 3709/7-4-2014 απόφαση του διοικητή της, μετακίνησε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου τον έναν από τους δύο υπηρετούντες οδηγούς του Κέντρου Υγείας Περάματος. Σύμφωνα με έγγραφο του διευθυντή και των γιατρών, η απόφαση αυτή δημιουργεί τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας, αφού πλέον θα καλύπτονται με οδηγό ασθενοφόρου μόνο πέντε από τις είκοσι μία εβδομαδιαίες βάρδιες. Σε ένα Κέντρο Υγείας με μεγάλο πληθυσμό ευθύνης (ο Δήμος Μυλοποτάμου είναι ο δεύτερος σε μέγεθος Δήμος του νομού Ρεθύμνου), με εκτεταμένη ενδοχώρα και απομακρυσμένα χωριά, πολύ κοντά στο Βόρειο Οδικό άξονα της Κρήτης με το γνωστό πρόβλημα των συχνών τροχαίων ατυχημάτων και με τουριστική ζώνη υψηλής επισκεψιμότητας που αυξάνει τη ζήτηση υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποδυνάμωσης του σ’ αυτόν τον νευραλγικό τομέα. Η ζωή ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τίθεται σε διακινδύνευση -αφού το παράρτημα Ρεθύμνου του ΕΚΑΒ αδυνατεί με τα δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια να καλύψει τις ανάγκες όλου του Νομού και τις αυξημένες διακομιδές σε γειτονικά νοσοκομεία λόγω των ανεπαρκειών του Νοσοκομείου- ενώ οι γιατροί του Κ.Υ. θα βρεθούν εκτεθειμένοι έναντι περιστατικών που η καθυστερημένη παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία. Πρόκειται πραγματικά για μια απαράδεκτη και ανεύθυνη επιλογή που πλήττει την αξιοπιστία του Ε.Σ.Υ. και απορρυθμίζει τελείως την ήδη οριακή λειτουργία των Κέντρων Υγείας της υπαίθρου, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται το Υπουργείο να αναστείλει τις αποφάσεις μετακίνησης των οδηγών από τα Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία και συγκεκριμένα από το Κέντρο Υγείας Περάματος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου;
2. Πως θα καλύπτονται μετά το τέλος της διαθεσιμότητας οι προαναφερθείσες ανάγκες των νοσοκομείων (μεταφορά χρόνιων περιστατικών, φαρμάκων και υλικών, τροφοδοσία, αιμοδοσία κλπ.), με δεδομένο ότι το ΕΚΑΒ εκ του ρόλου του δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτές;
3. Εξετάζεται η πιθανότητα εκχώρησης των λειτουργιών αυτών σε ιδιωτικές μεταφορικές εταιρείες, με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης;».