Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση του μεγαλύτερου ιδρύματος του νησιού, που δραστηριοποιείται σε έξι πόλεις και χαρακτηριστικά υποστηρίζουν: «Οι αμείλικτοι αριθμοί των στατιστικών δεικτών από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και σήμερα δηλώνουν πώς:
Έχει προκληθεί 20% μείωση στο ήδη ελλιπές τακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Η αναλογία των 12 καθηγητών ανά 1.000 φοιτητές στο ΤΕΙ Κρήτης υπολείπεται σημαντικότατα από κάθε διεθνές αποδεκτό πρότυπο. Έχει προκληθεί μείωση 35% στο ήδη ελλιπές τεχνικό προσωπικό και η αναλογία των δύο μελών τεχνικού προσωπικού ανά 1.000 φοιτητές στο ΤΕΙ Κρήτης υπολείπεται επίσης σημαντικότατα από κάθε αντίστοιχο αποδεκτό διεθνές πρότυπο.
Έχει προκληθεί μείωση 30% στο ήδη ελλιπές διοικητικό προσωπικό. Έχει προκληθεί μείωση 80% του προϋπολογισμού για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, έχει προκληθεί μείωση 60% του ήδη χαμηλού τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος. Η ελλιπής χρηματοδότηση στις δημόσιες επενδύσεις έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία συντήρησης και υποστήριξης ενός μεγάλου όγκου κτιρίων και εγκαταστάσεων.
Παράλληλα επισημαίνουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται από:
• Τον χειρισμό των ΤΕΙ από την πολιτεία, η οποία με κάθε ευκαιρία τα υποβαθμίζει είτε στην πράξη είτε σαν ιδέα.
• Την μειονεκτική μεταχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ σε σχέση με αυτό των Πανεπιστημίων, καθώς αν και για την εκλογή του απαιτούνται ισάξια προσόντα και υπάρχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις με αυτά των πανεπιστημίων, το ωράριο του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ είναι περίπου διπλάσιο από αυτό στα Πανεπιστήμια, ενώ και ο μισθός του είναι μικρότερος.
• Ιδιαίτερα το σχέδιο Αθηνά που αγνόησε τις προτάσεις του ΤΕΙ Κρήτης με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επιφέρει νοικοκύρεμα αλλά και να οδηγήσει στην αύξησης των αναγκών του ιδρύματος σε προσωπικό και χρηματοδότηση».
Καταλήγοντας στην επιστολή τους τα μέλη του Συμβούλου Διοίκησης του ΤΕΙ Κρήτης επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης του ιδρύματος με προσωπικό καλώντας την πολιτεία να παρέμβει για να μπορέσει το ΤΕΙ Κρήτης να ανταποκριθεί στις ανάγκες των φοιτητών του και χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Η πολιτεία πρέπει να δώσει επιτέλους τα κατ’ ελάχιστον απαιτούμενα, έτσι ώστε να μπορέσει το ίδρυμά μας να κάνει μια ουσιαστική εκπαίδευση, κάτι που έχει ανάγκη σήμερα η τοπική κοινωνία και η χώρα. Ακόμα και αν δεν απασχολεί την πολιτεία το μέλλον ενός Τεχνολογικού Ιδρύματος και του προσωπικού του, ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι τους περίπου 15.000 ενεργούς φοιτητές μας (σε σύνολο σχεδόν 18.000 εγγεγραμμένων), τις οικογένειές τους αλλά και τους πολύ περισσότερους αποφοίτους μας, που ήδη αγωνίζονται για μια θέση εργασίας και οποιαδήποτε υποβάθμιση των προσόντων τους θα τους προσθέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στα ήδη υπάρχοντα».