Πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης και αγωγοί δεκαετιών σε κατάσταση αχρηστίας πλέον, αλλά και ελλιπής συντήρηση και μέριμνα, είναι η εικόνα που καταγράφεται στην πλειοψηφία των δικτύων ύδρευσης των οικισμών του νομού. Προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη φθορά του χρόνου και απειλούν σε πολλές περιπτώσεις την υδροδότηση χωριών, αφού οι ζημιές δεν μπορούν να προβλεφθούν. Σωληνώσεις και αγωγοί που κατασκευάστηκαν πολλά χρόνια πίσω έχουν κορεστεί από τη χρήση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού των οικισμών, με αποτέλεσμα οι βλάβες να είναι συχνές, σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλες και σοβαρές, με αποτέλεσμα να αφήνουν χωρίς νερό περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων του μητροπολιτικού Δήμου.
Επανειλημμένως στα «Ρ.Ν.» απευθύνονται αγανακτισμένοι πολίτες που μένουν για αρκετές ώρες και σε κάποιες περιπτώσεις ημέρες χωρίς νερό και χωρίς καμία ειδοποίηση, με αποτέλεσμα να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία. Το πρόβλημα είναι εντονότερο το καλοκαίρι, όπου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η κατάσταση είναι αφόρητη για τους ίδιους. Το γεγονός ότι έσπασε ένας σάπιος αγωγός ή ότι υπήρξε βλάβη σε πεπαλαιωμένο δίκτυο αποτελεί για τους ίδιους μια δικαιολογία και όχι σοβαρό επιχείρημα. Το πρόβλημα παραδέχεται και η διεύθυνση της ΔΕΥΑΡ, καθώς γνωρίζει την κακή κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς οικισμούς λόγω της παλαιότητας των δικτύων, και αναγνωρίζει την ανάγκη ξήλωσης και αποκατάστασής του με νέο, διαδικασία, όμως, η οποία χαρακτηρίζεται και είναι όχι μόνο κοστοβόρα αλλά και ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Τα προβλήματα σε κάποιους οικισμούς έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στον προγραμματισμό της δημοτικής επιχείρησης. Ζητούμενο όμως παραμένει ο χρόνος και το χρήμα, ενώ οι ίδιοι οι πολίτες ζητούν το αυτονόητο και απαιτούν να έχουν στη διάθεσή τους το φυσικό αγαθό, το νερό.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ Γιώργος Παπαδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Υπάρχουν στους οικισμούς υποδομές 40-50 ετών, που δυστυχώς τις συναντούμε σε όλα τα χωριά, που προστέθηκαν στο Δήμο Ρεθύμνου με τον Καλλικράτη. Δεν είχε γίνει ποτέ καμία αντικατάσταση σωλήνα ή αγωγού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα στα δίκτυα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι ποσότητες νερού που απαιτούνται είναι μεγάλες. Καμία υποδομή δεν υπήρχε στους οικισμούς αυτούς. Έχουμε προβλήματα σοβαρά και στη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά και στη Δημοτική Ενότητα Λαππαίων. Δεν υπήρχε καμία μέριμνα και καμία πρόβλεψη και ακόμα και η πρόσβαση των συνεργείων της ΔΕΥΑΡ σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολη. Η ΔΕΥΑΡ πρέπει να βρει και να δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό για την αντικατάστασή τους. Σιγά σιγά έχουμε ξεκινήσει να επισκευάζουμε κάποια, τα οποία τα έχουμε εντοπίσει, τα ‘χουμε καταγράψει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, όμως, είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και κυρίως πολύ χρήμα».
Αποκαταστάθηκε ο σάπιος σωλήνας στην Αργυρούπολη
Δύο ολόκληρες μέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) έμειναν χωρίς νερό οι κάτοικοι της Αργυρούπολης στα δυτικά του Ρεθύμνου. Για το πρόβλημα ενημερώθηκε άμεσα η ΔΕΥΑΡ, η οποία προχώρησε αρχικά στην αποκατάσταση του υπάρχοντος αγωγού και το νερό επανήλθε για ελάχιστες όμως ώρες, καθώς όπως αποδείχτηκε η ζημιά ήταν μεγαλύτερη. Ο αγωγός που βρισκόταν σε βάθος 4,5 μέτρων είχε σαπίσει και χρειάστηκε ν’ αντικατασταθεί με νέο. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αργά χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΡ.
Ειδικότερα ο κ. Γιώργος Παπαδάκης μιλώντας για τη βλάβη στην Αργυρούπολη είπε πως ήταν δύσκολη από άποψη προσβασιμότητας και μεγάλη, καθώς ο σωλήνας είχε καταστραφεί και συγκεκριμένα ανέφερε: «Υπάρχει μια παλιά δεξαμενή στην περιοχή της Αργυρούπολης και οι βάνες δεν είχαν αλλαχτεί εδώ και σαράντα χρόνια, όπως και ο σωλήνας που δίνει νερό στο σύστημα, ο οποίος αποδείχτηκε σάπιος. Την Τρίτη ο σωλήνας έσκασε, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια νερού. Το πάχος του τοίχου της δεξαμενής ήταν 4,5 μέτρα και ο σωλήνας ήταν πάνω από πενήντα ετών, κάτι το οποίο δεν τον γνωρίζαμε. Προσπαθήσαμε την πρώτη μέρα να τον κολλήσουμε και δώσαμε νερό το βράδυ, όμως πάλι υπήρχαν απώλειες και χθες αποκαταστήσαμε τον παλιό με έναν καινούριο. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, όμως στο εξής δεν θα υπάρχει πρόβλημα».