Τεράστιες είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού τόσο στα σχολεία Πρωτοβάθμιας όσο και σε αυτά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου. Οι κενές θέσεις δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών φέτος καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με τις περυσινές χρονιές, μιας και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αποσπάσεων από νομό σε νομό, που ολοκληρώθηκαν και υπεγράφησαν από τον υπουργό Παιδείας το πρωί του Σαββάτου οι ελλείψεις καθηγητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού φτάνουν τις 180, ενώ στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία αγγίζουν τις 174.
Η απουσία διορισμών εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, πολλές εκ των οποίων πρόωρες, έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ασφυκτική εικόνα σε ότι αφορά την στελέχωση των σχολείων δέκα μέρες πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι και επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τους 180 εκπαιδευτικούς που είναι απαραίτητοι για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων, ώστε αυτές να μπορέσουν να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς, οι 40 αφορούν σε βασικές ειδικότητες δηλαδή φιλολόγους, μαθηματικούς, χημικούς και φυσικούς και οι υπόλοιποι αφορούν καθηγητές ειδικοτήτων, καθώς και καθηγητές ειδικής αγωγής, που καλούνται να στελεχώσουν τα τμήματα ένταξης και τα τμήματα παράλληλης στήριξης.
Το υπουργείο Παιδείας μάλιστα χθες ζήτησε από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αποστείλουν τους πίνακες με τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών βασικών ειδικοτήτων, ώστε να δρομολογηθεί η κάλυψή τους με διορισμούς αναπληρωτών, όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός.
Σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου οι κενές θέσεις δασκάλων φτάνουν τις 48 και των νηπιαγωγών τις 38. Και σε αυτή την περίπτωση η λίστα εστάλη χθες όπως ζητήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο καταγράφονται ελλείψεις σε δασκάλους ειδικοτήτων και συγκεκριμένα 23 αγγλικών, τέσσερις γαλλικών, έξι γερμανικών, 10 καλλιτεχνικών, 20 φυσικής αγωγής, επτά μουσικής, 12 πληροφορικής, έξι θεατρολόγοι.
Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάσταση και κάνει λόγο για πρωτοφανείς ελλείψεις τόσο σε σχολεία της πόλης όσο και της ενδοχώρας. Η ανησυχία είναι διάχυτη για την έγκαιρη κάλυψη των κενών θέσεων παρά τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για διορισμούς 19.500 αναπληρωτών στα σχολεία της χώρας.
Ειδικότερα, μετά από τέσσερα χρόνια, ανοίγουν και πάλι οι πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να λάβουν διπλή μοριοδότηση όσοι εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές με υποχρέωση παραμονής εκεί για δύο χρόνια και απαγόρευση μετάθεσης ή απόσπασης.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, ενώ κατά πληροφορίες το άνοιγμα του πίνακα, σύμφωνα με την αρχική διατύπωση, δεν έχει αναδρομική ισχύ όπως ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί.
Ωστόσο, πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Από εδώ και μπρος πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αναγνωρίσουμε τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στην εκπαίδευση από το 2012 έως το 2014. Δεν θα διαταραχθεί η ισορροπία, αφού θα λάβουμε υπόψη ότι το 2012 δεν έγινε, όπως προβλέπονταν, διαγωνισμός του ΑΣΕΠ».
Αναλυτικότερα:
ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Τεράστιες ελλείψεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία του νομού
• 180 καθηγητές λείπουν από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Ρεθύμνου
• 48 κενές θέσεις δασκάλων και 38 των νηπιαγωγών ενώ δεκάδες είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε ξένες γλώσσες και ειδικότητες
Απογοητευτική είναι η εικόνα που επικρατεί στα σχολεία του νομού σε ότι αφορά τη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικούς δέκα μέρες πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι και επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές.
Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες κενές θέσεις τόσο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας αναζητώντας άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, ώστε οι ελλείψεις να αποκατασταθούν και οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στις θέσεις τους την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, μετά την πρώτη φάση των αποσπάσεων, που πραγματοποιήθηκαν και υπεγράφησαν από τον υπουργό Παιδείας το πρωί του Σαββάτου, η κατάσταση σε ότι αφορά τις ελλείψεις δάσκαλων και καθηγητών είναι αποκαρδιωτική.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το νομό Ρεθύμνου και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τη διαδικασία των αποσπάσεων αποχώρησαν 30 καθηγητές, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις που αρχικά ήταν 150 να φτάσουν πλέον τις 180. Από το νούμερο αυτό περίπου οι 40 είναι καθηγητές βασικών ειδικοτήτων δηλαδή, φιλόλογοι, μαθηματικοί, χημικοί και βιολόγοι. Οι υπόλοιπες ελλείψεις αφορούν σε καθηγητές ειδικοτήτων και σε καθηγητές ειδικών σχολείων. Το υπουργείο Παιδείας ωστόσο φαίνεται πως δίδει έμφαση στις βασικές ειδικότητες, αφού χθες ζήτησε από τους προϊσταμένους των διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αποστείλουν τους πίνακες με τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών μέχρι το μεσημέρι σε ότι αφορά όμως τις ελλείψεις των καθηγητών βασικών ειδικοτήτων.
Την ίδια στιγμή αντιστοίχως αποθαρρυντική είναι και η εικόνα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, όπως αυτή προέκυψε από τις αποσπάσεις που έγιναν, όπου αποχώρησαν από το νομό 34 εκπαιδευτικοί και ήρθαν μόλις 23.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου υπάρχουν ελλείψεις που καταγράφονται ως εξής: 48 θέσεις δασκάλων, 38 νηπιαγωγών, 23 αγγλικών, τέσσερις γαλλικών, έξι γερμανικών, δέκα καλλιτεχνικών, είκοσι φυσικής αγωγής, επτά μουσικής, 12 πληροφορικής, έξι θεατρολόγοι. Και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο ζήτησε από τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να αποστείλουν χωριστά τους πίνακες με τα κενά των δασκάλων και των νηπιαγωγών.
Και οι δυο τοπικοί διευθυντές εκπαίδευσης Ρεθύμνου εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι για τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ αγωνιούν για το πως θα μπορέσουν τα κενά αυτά να καλυφθούν και τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα.
Η ενημέρωση που έχουν από το υπουργείο είναι για κάλυψη των κενών θέσεων με αναπληρωτές από μια δεξαμενή 19.500 εκπαιδευτικών, ωστόσο όπως είναι φυσικό υπάρχει αναστάτωση για το πως θα μπορέσει αυτό να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση που θα επιβαρύνει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Ανδρέας Ταξάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Ολοκληρώθηκαν οι αποσπάσεις και από 150 ελλείψεις φτάσαμε τις 180. Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τους καθηγητές μουσικής αγωγής και ειδικοτήτων, καθώς και καθηγητές ειδικής αγωγής, παράλληλης στήριξης και τμημάτων ένταξης. Αυτός είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που χρειάζεται για να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς τα σχολεία του Ρεθύμνου. Μόνο τα Πειραματικά Σχολεία δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς. Ήδη (χθες) στείλαμε τον πίνακα με τις ελλείψεις φιλολόγων, φυσικών, μαθηματικών, φυσικών και χημικών, οι οποίοι είναι περίπου 40. Στη συνέχεια και μόλις μας ζητηθούν θα στείλουμε και τους πίνακες με τις ελλείψεις στις υπόλοιπες ειδικότητες. Ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες των συναδέλφων με τις αποσπάσεις και περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα γίνει με τους διορισμούς. Αγωνιούμε γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και τα κενά τεράστια και μεγαλύτερα από άλλες χρονιές, γιατί όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί μόνιμου προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, πολλές εκ των οποίων πρόωρες έφτασαν τις 150. Ευελπιστούμε να διορίσουν ένα ικανό αριθμό καθηγητών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Εμείς έχουμε εντολή να φροντίσουμε να έχουν πλήρες ωράριο οι εκπαιδευτικοί και να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί με μειωμένο ωράριο».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Στάθης Κοντογιάννης ανέφερε: «Η εικόνα συγκριτικά με πέρυσι είναι σχεδόν ίδια, αν και υπάρχει μια διαφοροποίηση προς το χειρότερο σε ότι αφορά τις ειδικότητες όπου οι ελλείψεις εκπαιδευτικών φέτος είναι μεγαλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Μας ζητήθηκε από το υπουργείο αρχικά να στείλουμε τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, ευχόμαστε πραγματικά να ανταποκριθεί άμεσα το υπουργείο και να καλυφθούν τα κενά το δυνατό συντομότερα, ώστε να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν».
«Ξεκλειδώνουν» οι πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Τους πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανοίγει το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από τέσσερα χρόνια, προκειμένου να λάβουν διπλή μοριοδότηση όσοι εκπαιδευτικοί υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, με υποχρέωση όμως παραμονής για δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι η μετάθεση ή απόσπαση των παραπάνω εκπαιδευτικών θα απαγορεύεται.
Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο Τετάρτη.
Το άνοιγμα των πινάκων πάντως δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, όπως ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν θα λάβουν πρόσθετα μόρια. Αν όμως προσληφθούν φέτος τότε η μοριοδότησή τους θα προστεθεί στα μόρια που είχαν όταν «κλείδωσε» ο πίνακας.