Μεγάλες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων ευρείας χρήσης που καταγράφονται στο σύνολο των φαρμακείων του Νομού Ρεθύμνου. Φαρμακευτικά σκευάσματα εικοσιπέντε κατηγοριών για χρόνιες παθήσεις, διαβητικά, αντιυπερτασικά, σακχάρου, καρδιολογικά, χοληστερίνης, εισπνεόμενα, φάρμακα για το άσθμα, αλλά και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου διατίθενται πλέον με το σταγονόμετρο από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα φαρμακεία και κατ’ επέκταση και στους ασθενείς.
Τα φάρμακα αυτά αλλά και τα εμβόλια έχουνε εξελιχτεί σε είδος πολυτελείας και οι ασθενείς μπαίνουν ακόμα και σε λίστες για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα όταν έρθει το φάρμακο, σε διαφορετική περίπτωση περιπλανώνται από το ένα φαρμακείο στο άλλο μήπως και εξυπηρετηθούν.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε ότι αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα, για τα οποία δεν έχουν ακόμα παρασκευαστεί γενόσημα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφονται ελλείψεις ακόμη και στα «αντίγραφα» σκευάσματα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς αντί του πρωτοτύπου φαρμάκου, στο πλαίσιο των μέτρων συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, που έχει επιβληθεί από το κράτος.
Οι φαρμακοποιοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για το προσεχές χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση έξαρσης εποχικών ασθενειών δεν θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του πληθυσμού, καθώς εντοπίζονται ελλείψεις σε εμβόλια και φάρμακα που χορηγούνται σε περιστατικά άσθματος ή βρογχίτιδας.
Το πρόβλημα των ελλείψεων δεν είναι σημερινό, ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σχεδόν σε καθημερινή βάση τα ράφια των φαρμακείων τους είναι άδεια.
Όπως λένε ούτε το υπουργείο Υγείας αλλά ούτε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσει λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες.
ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στο Ρέθυμνο
• Απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται ασθενείς και ασφαλισμένοι
• Ανησυχία των φαρμακοποιών για την κάλυψη της ζήτησης εν όψει των εποχικών ασθενειών
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων καταγράφονται στα φαρμακεία του Ρεθύμνου. Η λίστα με τα φάρμακα που δεν διατίθενται από τα φαρμακεία μεγαλώνει διαρκώς, περιλαμβάνοντας σκευάσματα ευρείας χρήσης όπως χρόνιων παθήσεων, διαβητικά, αντιυπερτασικά, σακχάρου, καρδιολογικά, αντιρευματικά, χοληστερίνης, εισπνεόμενα, φάρμακα για το άσθμα, όπως και εμβόλια, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία και προβλήματα στη θεραπεία των ασθενών, οι οποίοι σπεύδουν από το ένα φαρμακείο του Ρεθύμνου στο άλλο, προσπαθώντας να βρουν το σκεύασμα που έχουν ανάγκη, με βάση το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου, από τα ράφια των φαρμακείων απουσιάζουν πάνω από τριάντα πέντε διαφορετικά είδη σκευασμάτων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε ότι αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα για τα οποία δεν έχουν ακόμα παρασκευαστεί γενόσημα όμως σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφονται ελλείψεις ακόμη και στα «αντίγραφα» σκευάσματα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς αντί του πρωτοτύπου φαρμάκου, στο πλαίσιο των μέτρων συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, που έχει επιβληθεί από το κράτος.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση, οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το προσεχές χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση έξαρσης εποχικών ασθενειών δεν θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του πληθυσμού, καθώς εντοπίζονται ελλείψεις σε εμβόλια και φάρμακα που χορηγούνται σε περιστατικά άσθματος ή βρογχίτιδας.
Πολύμηνη «πληγή» οι ελλείψεις στα φαρμακεία
Το πρόβλημα των ελλείψεων έχει εμφανιστεί τα δυο τελευταία χρόνια, όμως στα φαρμακεία της χώρας και του Ρεθύμνου κατά συνέπεια, το πρόβλημα έχει ενταθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, χωρίς το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων να έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα. Παρά τις διαμαρτυρίες που έχει εκφράσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, όπως και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της υπόλοιπης Κρήτης στον Ε.Ο.Φ., το σοβαρό ζήτημα των ελλείψεων εξακολουθεί να υφίσταται, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να έχει επιβληθεί «πλαφόν» και τα φάρμακα να διατίθενται από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία με το «σταγονόμετρο».
Την ίδια ώρα, οι πολίτες υποβάλλονται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και συχνά μπαίνουν στη διαδικασία να προπαραγγείλουν τα φάρμακα που θα χρειαστούν για ικανό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να διακόψουν την ιατρική αγωγή που τους έχει χορηγηθεί.
«Τόσες ελλείψεις φαρμάκων δεν έχω ξαναδεί ποτέ. Μιλάμε για απουσία 30-35 διαφορετικών φαρμάκων, όλων των κατηγοριών, από τα ράφια των φαρμακεία. Αν αυτή την περίοδο, που αρχίζει να κρυώνει ο καιρός, υπάρξει έξαρση σε κάποια ασθένεια εποχική, θα έχουμε πρόβλημα για να καλύψουμε τις ανάγκες του πληθυσμού.
Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Οι άνθρωποι πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να αναζητήσουν το εμβόλιο ή το φάρμακό τους, ενώ έχει επιβληθεί πλαφόν στην προμήθεια των φαρμακείων, στο πλαίσιο της δίκαιης μοιρασιάς σκευασμάτων στο Νομό» δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης.
Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο τα φαρμακεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ο κ. Βαρδιάμπασης επεσήμανε τα εξής: «Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου, αλλά και ως συντονιστικό όργανο των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης έχουμε εκφράσει τις διαμαρτυρίες μας προς τον Ε.Ο.Φ., έχουμε στείλει σχετικές επιστολές και, αναμένουμε να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Μέχρι τότε, οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι σε γενικές γραμμές γνωρίζουν την πελατεία τους, στις παθήσεις που αφορούν χρόνιες ασθένειες, προσπαθούν να κάνουν προγραμματισμό για να καλύψουν τις ανάγκες. Το πρόβλημα είναι όταν υπάρχει κόσμος, ο οποίος δεν είναι τακτικός, όπως συνέβη δηλαδή όλο το καλοκαίρι που η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά πολύ.
Επίσης, πρόβλημα υπάρχει κατά την περίοδο των εποχικών ασθενειών, όπως συμβαίνει τώρα. Τα εισπνεόμενα φάρμακα, για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως και τα εμβόλια, τα χρειαζόμαστε αυτή την εποχή και οι ελλείψεις δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο της ζήτησης. Ο πληθυσμός έχει ανάγκη να εμβολιαστεί τώρα, όχι μετά από πέντε μήνες.
Υπάρχουν, λοιπόν, ειδικές περιπτώσεις που όντως δε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Σε κάποιες από αυτές βρίσκουμε εναλλακτική λύση με τα γενόσημα φάρμακα, όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε αυτό».
Προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα
Παρά τα προβλήματα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου προτρέπει τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους να μην ανησυχούν, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα τοπικά φαρμακεία καταβάλλουν προσπάθεια να εξυπηρετήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών που υπάρχουν: «Ο κόσμος να μην πανικοβάλλεται με τις ελλείψεις των φαρμάκων. Παρότι αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ως σύλλογος και ο κάθε φαρμακοποιός μεμονωμένα, κάνει ότι μπορεί για να φροντίσει το πρόβλημα, το οποίο είναι σίγουρα υπαρκτό».
Σημειώνεται ότι ο Ε.Ο.Φ. παραδέχεται τις ελλείψεις, σε μικρότερο, πάντως, βαθμό από τον πραγματικό, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, και αποδίδει το πρόβλημα στην κεντρική παραγωγή των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, τα οποία σχετίζονται είτε με την μειωμένη παραγωγή φαρμάκων είτε με την προτίμηση των πολυεθνικών εταιρειών σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κι όχι στην Ελλάδα, η ουσία είναι ότι οι πολίτες εξακολουθούν να βιώνουν την αγωνία της πρόσβασης στη θεραπεία που έχουν ανάγκη για την διατήρηση της καλής υγείας τους.