Αδειάζουν τα φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων της πόλης, καθώς η εμπλοκή που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό με την επάρκεια στην προμήθεια φαρμάκων πολυεθνικών εταιριών, έχει γίνει εντονότερη τον τελευταίο καιρό. Έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούνται λίστες αναμονής από πελάτες σε φαρμακεία για συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που μεταβαίνουν σε γειτονικούς νομούς για την προμήθεια ενός φαρμάκου.
Το πρόβλημα παρόλα αυτά στην Κρήτη είναι καθολικό με τους φαρμακευτικούς συλλόγους του νησιού να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό μέτωπο, με αποστολή καταγγελιών προς τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα οι βασικότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα που δεν παράγονται στην Ελλάδα και δεν είναι γενόσημα καθώς λόγω του ιδιότυπου νομοθετικό πλαισίου της χώρας οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των εξαγωγών, φέρνοντας έτσι σε ασφυξία τον κλάδο αλλά και τους καταναλωτές.
Σημαντικότερες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα όπως αντιβιοτικές και κορτιζονούχες αλοιφές, στα εμβόλια, σε αντιβιώσεις, όπως και σε φάρμακα για καρδιοπάθειες, για διαβητικούς, σε ηρεμιστικά ακόμα και σε κολλύρια.
Οι περιορισμένες εισαγωγές και οι παράλληλες εξαγωγές η καρδιά του προβλήματος
Η ρίζα του προβλήματος, παρατηρείται στο καθεστώς που υπάρχει στην Ελλάδα με τη χαμηλή φορολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων πολυεθνικών εταιριών και ως εκ τούτου τη σημαντική μείωση στο έξτρα κέρδος τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φαρμάκου που στην Ελλάδα κοστίζει 50 ευρώ όταν στη Γερμανία κοστίζει 200 ευρώ. Σαν αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες και έχουν το μονοπώλιο στην παραγωγή και διανομή συγκεκριμένων φαρμάκων, έκλεισαν τη στρόφιγγα των εξαγωγών προς τη χώρα μας, φτάνοντας έτσι την αγορά σε οριακό σημείο. Την ίδια στιγμή το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό ήρθε για να βάλει άλλο ένα λιθαράκι στο αδιέξοδο φαρμακοποιών και ασφαλισμένων, καθώς αρκετοί μεγαλοεισαγωγείς των φαρμάκων αυτών προτιμούν να διοχετεύουν ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές κάνοντας παράλληλες εξαγωγές αντί να τις διοχετεύουν στην ελληνική αγορά.
Μέσα σε αυτό κλίμα η επιβολή των capital controls ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά να χτυπά έντονα και τον ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο με πολύπλευρες επιπτώσεις. Σαν αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί της χώρας κάνουν έκκληση στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς τις φαρμακευτικές εταιρίες και να επανέλθουν οι ροές των εισαγωγών στα επίπεδα της υπάρχουσας ζήτησης.
Κ. Βαρδιάμπασης : «Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αν δεν ληφθούν μέτρα»
Σε επικοινωνία που είχαν τα «Ρ.Ν.» με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, φαρμακοποιό κ. Κωνσταντίνο Βαρδιάμπαση μας δήλωσε τα εξής για το θέμα: «Υπάρχει οξύτατο πρόβλημα και στο Ρέθυμνο. Οι ελλείψεις που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται είναι αρκετά μεγάλες ενώ ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν φαινόμενα με λίστες αναμονής από πελάτες στα φαρμακεία και από φαρμακοποιούς στις φαρμακαποθήκες. Η βασικότερη αιτία του προβλήματος είναι οι χαμηλές εισαγωγές και οι παράλληλες εξαγωγές από μεγαλοεισαγωγείς στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να λύσει μόνο ο ΕΟΦ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Οι βασικότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα που εισάγουμε από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες καθώς λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης που επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία οι συγκεκριμένες πολυεθνικές, εξάγουν μικρότερες ποσότητες στη χώρα μας, χωρίς αυτές να επαρκούν στην κάλυψη των αναγκαίων των καταναλωτών. Παράλληλα τα capital controls είναι ένας επιπλέον λόγος που συντελεί στο αδιέξοδο ενώ αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό τον λόγο ο φαρμακευτικός σύλλογος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φαρμακευτικούς συλλόγους της Κρήτης, φτιάξαμε το συντονιστικό και από κοινού θα στείλουμε την καταγγελτική επιστολή στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας».
Επιστολή- καταγγελία των φαρμακοποιών του νησιού
Τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στον χώρο του φαρμάκου καταγγέλει το συντονιστικό όργανο των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης, με επιστολή του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων-Τμήμα αναφοράς ελλείψεων φαρμάκων την οποία κοινοποιεί επίσης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στο υπουργείο Υγείας.
Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται στον χώρο του φαρμάκου τους τελευταίους μήνες.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που προσεγγίζει τα όρια της κατάρρευσης στην φαρμακευτική αγορά, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων μας και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αρκετοί ασθενείς αδυνατούν να συνεχίσουν φυσιολογικά τη θεραπεία τους με μια σειρά από φάρμακα όπως αντιπηκτικά, ινσουλίνες, αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά κ.α., ενώ τα προβλήματα διάθεσης σε ορισμένα παιδιατρικά εμβόλια δεν έχουν επιλυθεί.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης γίνονται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες, οι οποίοι ψάχνουν και δεν καταφέρνουν να βρουν τα φάρμακά τους.
Πολλοί φαρμακοποιοί μέλη μας, αφού δεν τροφοδοτούνται ομαλά από τις φαρμακαποθήκες, αναγκάζονται να απευθυνθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτές όμως, εντελώς καταχρηστικά, επιβάλλουν πλαφόν ποσοτήτων στα φάρμακα ή συναγορά φαρμάκων που πιθανόν ένα φαρμακείο δεν κινεί. Πολλές φορές δε, ζητούν και επιβάλλουν ελάχιστη αξία παραγγελίας.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία στη φαρμακευτική αγορά.
Σημειώστε πως παράλληλα με την επιστολή αυτή, το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ, θα παραλάβει από κάθε ΦΣ Κρήτης, εγγράφως, ενυπόγραφες καταγγελίες των φαρμακοποιών-μελών του, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά όλα τα φάρμακα για τα οποία οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να καλύψουν ή καλύπτουν μετά βίας τη ζήτηση».